Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oprava staré Tatramat pračky

Od: pavelv* odpovědí: 11 změna:

Zdravím, mám starou pračku Tatramatku 245.2 a potřeboval bych sehnat nový ložiska na buben. Pračku mám ve stodole na starý hadry atd. a nechce se mi jí vyhazovat. Nemáte někdo typ na takové díly, klidně použité. Ideálně Plzeňský kraj...

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Použité díly nekupuj.

Já jsem kdysi opravoval stejnou pračku a když jsem zjistil kolik ty ložiska s celým uložením stojí, tak jsem je pootočil o 180° (tak aby vydřená plocha byla směrem nahoru), a jěště nějakou dobu pračka fungovala.

Takže jako nouzovou opravu to můžeš zkusit.

Já su z jižní Moravy a díly jsem kupoval v Brně ve firmě PerfektServis. Pokud nemáš nějakou bližší prodejnu dílů, tak jim zkus zavolat nebo napsat. Třeba ještě nějaké díly mají.

Druhá možnost je nahradit původní kluzné ložisko nějakým modernějším kluzným pouzdrem. Toto jsem nezkoušel a nevím přesně jak je celé uložení konstruované.

Nám tato pračka po asi 25-ti letech dosloužila a tak jsem ji zrecykloval.

pavelv*
hodnocení

Potočení myslím že by mi nepomohlo, protéká mi do tich ložisek voda. Pokud pračka stojí déle jak týden, nemůžu bubnem vůbec hnout

hodnocení

0x

Vyhoďte tu pračku, nová stojí 4500,- Kč :o))

pavelv*
hodnocení

Ano, doma bych to takto udělal, ale naco zbytečně kupovat novou, když tadle po opravě jistě ještě několik let poslouží?

111®
hodnocení

0x

jde o to jaká ložiska tam jsou, kuličková koupíš a pokud jsou tam kluzná tak by ti je vytočil šikovnej soustružník z bronzu...ložiskovýho..

macek7411*

Jednou jsem je dal vytočit, ale je lepší koupit ze slinutého bronzu u firmy Midol, bohuže jsem nezjistil cenu.

... víte vůbe co stojí matriál a práce takového ložiska . . . jestli to není na jinou pračku.

macek7411*

Tak jsem se díval na jiného výrobce a podobné pouzdro prodávají za 75,- Kč, za takové ceny asi novou pračku nikdo nekoupí. Prosím, nedělejte paniku!

jirkamatapat*
hodnocení

0x

Nesháněj ložiska na Tatramatku,to už v opravně neseženeš.Ložiska vyndej a podle číselného označení kup nová v prodejně,která se prodejem ložisek zabývá.

Ta ložiska žádné číselné označení nemají ! Jsou to bronzová kluzná samomazná pouzdra zasazená do tvrdých gumových nosičů, které jsou přišroubovány ke kostře pračky. Jdou opětovně vypouzdřit.

lmgify

No tak to lozisko vynda, zajde s nim do kramu a zepta se prodavace, jestli neco takoveho od nejakeho tradicniho ceskeho nebo slovenskeho vyrobce videl (skoro bych se vsadil, ze to lozisko je ceskoslovenska vyroba) a jestli to prodavac nepozna, tak si tazatel prolistuje katalogy od tech ceskych a slovenskych vyrobcu :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma tatramatka

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]