Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Propojení IBC kontejnerů

Od: requied® odpovědí: 13 změna:

Zdravím,

chystám se na zahradě zakopat 5ks IBC kontejnerů na zachytávání dešťovky.

Když je propojím pouze dole přes kouhouty, tak je to tuším 2" trubka a to mi přijde celkem málo.

Jak je nejlépe mezi sebou propojit, aby bylo možné mít čerpadlo pouze v jednom znich a přitom propojení zvládlo velký nápor při prudkém dešti.?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

paw*
hodnocení

0x

Ta 2" trubka je az dost. Zkuste kontejner naplnit a vypoustet z nej vodu. Uvidite jak rychle vytece. Jinak dalsi moznost propojeni je horem, trubkou do U pozadovaneho prumeru. Musi byt zespoda dospodu, porad plna vody, tj. nesmite nikdy kontejnery vycerpat az do sucha.

hodnocení

2" trubka nemůže být dost, když při velkém dešti teče voda plným 100mm svodem.

To horní řešení je prozměnu strašně nespolehlivé a nedovedu si představit že bych to pak měl nějak znova zavodňovat.

paw*

No to jste nerikal, kolik tam je prisun pri velkem desti. Ale je tu moznost to nechat propojene vespod a udelat rozvetveni ze svodu do vsech kontejneru. Pripadne rozdily z hladin se vyrovnaji uz samy. Jinak nez naprsi 5m^3 je celkem chvile. Zalezi jakou mate plochu strechy.

doplněno 29.07.14 09:36:

Ted me to napadlo. Krome propojeni spodem bych tam jeste dodal jednu trubku nahore. Vyriznout do steny kazdeho kontiku diru a vlozit tam kus KG trubky (DN 120) a zalepit. Kdyz nebude stihat dolni propojeni, tak po naplneni kontejneru to povali vrchem. U posledniho udelat jeste vyvod ven jako prepad v pripade naplneni.

olaf71*

tipuju, že je ten kontejner ventilem prázdnej do sedmi minut.

ronyx*
hodnocení

0x

Zdravím,
jak nejvíc blbuvzdorné a přitom jednoduché a funkční řešení bych viděl rozdělit nad kontejnery svod do 2 trub (udělat takové obrácené "Y) a ty zaústit do 2 a 4 kontejneru z řay těch 5. Tím máte dostatečný prostor pro přitékající vodu (2m3) a pomocí propojení s ostaními se vám bude vyrovnávat hladina a na to už ty trubky dole (2") budou stačit.
Složitější, ale také realitvně jednoduché řešení je do kontejneru, kam zaústíte svod, dát čerpadlo s plovákem a výtlačnou hadici od čerpadla udělat s odbočkami do jedotlivých dalších kontejnerů. Princip následující - přiteče voda svodem, stoupne hladina, plovák zapne čerpadlo a to vám vodu přibližně stejnoměrně přečerpá do dalších kontejnerů. Zbytek vyrovnají opět trubky dole.

paw*
To s cerpadlem je dost neprakticke. Vyzaduje udrzbu.
Jo a utech IBC pozor na spodni vodu, aby nevyplavaly :).
hodnocení

S tim propojením nahoře i dole je to asi nejlepší možnost.

Stejně budu muset udělat i nějaký přepad do trativodu, takže to nahohře spojím KG trubkou s Tčkama a volný konec bude jako přepad.

Jinak co se týče vyplavání, tak pod ně nasypu tak 20cm štěrku, takže by se k nim spodní voda snad dostat nemusela.

hodnocení

0x

Budete je jen obsypavat, nebo planujete nejake bedneni, nebo obetonovani? Jak budete kontejnery cistit? Tedy jestli je to v planu? Nekde jsem cetl diskuzi kde od toho nakonec upustili. Docela by me zajimalo, jestli to lze nejak levne realizovat svepomoci a jak dloho to v zemi vydrzi funkcni. Dekuji

hodnocení

Budu jen obsypávat. Na dně jámy bude 20cm vrstva štěrku. Okolo nádrže strčím OSB desku a ta než shnije, tak si zemina sedne a snad se to nebude provalovat do nádrží.

Čistit je neplánuju, jen na vstupu bude first-flush filtr, takže by se tam žádný bordel neměl dostat. Přinejhorším je jednou za 10let propláchnu "hovnocucem". Nádrže budou celé v zemi a přístup bude jen po vyhrabání horních otvorů.

jarda63*
Mi se to moc neosvedcilo.Mám zakopané tři propojené hoře i spodem. Všechny v jilu oblozene deskama a zasypane.Zasypaval jsem je naplněné a nechal prez zimu. Nedavno jsem zjistil že se posledni zdeformoval. Nevím kde se stala chyba.
hodnocení

a to je máte zahrabané včetně klece nebo jen samotný plast?

doplněno 29.07.14 10:50:

Takže klec není v dolní části nijak propojená?

jarda63*
Včetně klece, ale sundane z palety a postavené na vrstvu štěrku.

Toho se prave dost bojim. No trba nekdo na neco prijde :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]