Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Udělat věnec, či ne?

Od: honzoun* odpovědí: 5 změna:

Zdravím, k mému stávajícímu domu dělám malý přístavek o rozměrech 6x4m. spodek (sklep) jsem postavil ze ZB a důkladně proarmoval železem, teď budu na tomto ZB dělat strop nad sklepem/podlahu v obytné místnosti (ve výšce 2,5m nad úrovní terénu). Tato podlaha bude dělaná ze stropních trámců a vložek ( levnestavebniny.net/... ) a na ní bude kari síť. Můj dotaz zní, jestli je nutno zde dělat věnec. Nad tímto podlažím bude obytný pokoj z cihel heluz a nad ním již jen podkroví, kde věnec budu dělat určitě, abych svázal přístavbu se stávající stavbou na úrovni pozednic. Díky za radu :)

Přístavba je na obrázku v červeném rámečku

Udělat věnec, či ne?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

2x

Věncem nic nezkazíte.
Ale na druhou stranu, pokud máte ZB poctivě armované i vodorovně se svázanými rohy, tak každá vrstva ZB je jakýsi "věnec". Takže kdybych to dělal u zákazníka, ptal bych se po projektu a kdybych si to dělal doma, tak bych ten věnec asi nedělal...

ronyx*
hodnocení

1x

Zdravím,
věnec bych doporučil tam udělat. Přece jen nějaký svislý tlak na tu zeď bude a aby se vám třeba při zemětřesení, pohybu půdy apod. těžko předvídatelných věcech ta zeď neměla snahu prohnout směrem ven.

hodnocení

1x

Co Vam na to rikal projektant? Ja by jsem venec udelal, neni to tak velka polozka a budete mit klid.

mě spíš napadá otázka jak někdo přišel na to, že by věnec neudělal . . . dyť je to blbost. M.

honzoun*
hodnocení

Já to dělám právě na svém. Neudělat věnec mne napadlo z několika důvodů:

1. důkladné proarmování ZB

2. věnec se na této úrovni stejně nespojí se stávajícím domem (max pár navrtanými roxory) a proarmované je to až až

3. nad ZB přístavby se ještě musela udělat 10 cm nadbetonávka, ve které jsou opět uloženy roxory; tato nadbetonávka z jednolitého betonu sama o sobě jakýsi věnec vytváří.

Jinak s projektantem budu mluvit až někdy zítra večer, kdy mi předá projekt. Pár stran z projektu jsem ale už viděl a připadá mi, že tam dost věcí přehání. Každopádně ve skladbě té podlahy o kterou mi tady jde žádný věnec popsán nebyl..

Díky všem za odpověďi :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]