Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Netěsnost jímka, komínek

Od: miata* odpovědí: 4 změna:

Mám tento problém. Na betonové jímce je víko, překvapivě také betonové. Na něm je komínek cca 50x50. Jenže mezi víkem a komínkem mi do jímky teče...a to dost. Potřeboval bych radu jak to utěsnit. Samozřejmě ideální řešení je zvednou komínek a dát tam studnařskou pěnu, ale bohužel není možné nějak rozumně komínek odhrabat. V nejhorším to tak samozřejmě bude. Tlak vody není nijak velký, napadlo mě důkládně namazat spáru mezi víkem a komínkem silikonem a případně ještě silikon "podržet" montážní pěnou. Nebo natřít několika vrstvama asfaltové izolace.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, tak, jde asi o odpadní jímku a odvzdušňovací komínek. Ten rozměr 50x50 je v mm.

Je to tak? Proč Vám vadí, že nateče dešťová voda do odpadní jímky? Jak by to šlo jinak utěsnit, než v tom spoji - tedy po odhrabání komínku (předpokládám, že vše je pod zeminou). Možná by na toto byl vhodný tmel viz odkaz (spoj může být vlhký, ale musí být čistý). Zdravím!

soudal.cz/...

doplněno 28.07.14 11:05:

Aha - tak, to vše zpět. Ono jde spíše o přístupový otvor a na něm bude ještě víko (pod ním by také mohlo zatékat). Ta jímka je nějak obrovská a zřejmě jsou do ní napojeny i "děšťáky", ne? Potom by to mohlo odpovídat, ale hodně velkému domu. Myslím, že ta voda přitéká jinudy a hodně. Ale, jílovitá půda není zase moc propustná, tak spíše prosakuje beton (jímka) nebo jsou to ty "dešťáky".

doplněno 28.07.14 13:59:

Obávám se, že to budete muset odkopat a udělat tam pořádnou izolaci mezi komínkem a tím víkem. Snad udělat "límec"z asfaltové lepenky (navařit) a pak ještě použít ten tmel nebo nátěr z asfaltu (Gumoasfalt). Pokud odkopete více, tak natřít to víko, límec i komínek - vše pod zeminou.

miata*
hodnocení

To jsem mohl uvést. Jedná se o odpadní jímku a o komínek pro "hovnocuc" Tedy 50x50cm. Spíš to teda bude 70x70.

To že mi teče voda do odapdní jímky je zřejmé: Mám čerstvě vycucnutou jímku a po jedný průtrži v ní mám 10m3 vody. Samozřejmě mohu čerpat do pangejtu, ale to není úplně košer, že:)

To odhrabání je problém kvůli jílovité téměř neukopnutelné zemině. Ručně je to práce minimálně na víkend...bez legrace. A bagrem to nepůjde, protože jsou položené různé trubky.

miata*
hodnocení

dešťaky tam svedené nejsou. Samotný beton by měl být snad ok - má to atest - ale samozřejmě víbůh. Pod víkem zatékat nebude, to je už pár cm nad povrchem. Ale po deštích je vidět, když víko odsunu, jak to teče v tom místě, kde je posazený komínek na to víko.

Jímka je cca 10 kubíková. 2,5x2x2m

hodnocení

0x

Jakékoli lepení z vnitřní strany nebude držet. Jediná jistota je to obkopat a zvenku zatěsnit.

Napadá mě řešení spáru co nejvíce vyškrábnout 2-3cm (případně proříznout), vyčistit od prachu a zatmelit zmíněným bitumenem.

Možná by to chvilku vydrželo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]