Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nově zasazený ořech 0,5m od hranice pozemku

Od: jaryn* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,máme takový problém,naše sousedka si zasadila na zahradě ořech 0,5m od našeho plotu.Když jsem ji slušně řekl,že tak blízko se stromy(a zvlášt ořech)z jižní strany nesází,tak nám řekla že je to její věc.Nevíte někdo jaké jsou předpisy,Ten ořech nám potom bude stínit okno do kuchyně a taky budeme mít plnou skalku ořechového listí.Děkuji předem všem za rady.Jarda

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

2x

Doporučené vzdálenosti podle Garten.cz:

TIP * DODRŽUJTE VZDÁLENOSTI!

Vzdálenost vysazení dřevin od hranice pozemku má být u keřů pro živé ploty do výšky 2 m asi 50 cm, pro menší stromy asi 2–2,5 m a velké stromy až 4,5 m. Pro zakrslé dřeviny a popínavé rostliny žádná omezení neplatí.

Jardo, to je fakt naschvál, jinak se to nedá nazvat. A určitě to není její věc, pokud Vám bude ořech stínit. Pokud se nechce dohodnout nyní, kdy by bylo možné asi strom ještě přesadit, tak do budoucna bude určitě předmětem neshod mezi Vámi. Já si myslím, že na to není nařízení, ale je to jeden z bodů, jak se vyvarovat sousedských sporů - nesázet stromy na hranici pozemků.

uf, já teď sázel strom, který chci udržovat jako přerostlý keř... sázel jsem jej asi 2 metry od sousedova plotu a už z toho jsem měl dost blbý pocit, naštěstí je to jeho severni strana, takže se snad moc zlobit nebude (zatím je to volná parcela)...

ale 0,5m a ještě k tomu OŘECH to je už síla. Večer bych sebral zahradnické nůžky a střihnul dost blízko u země... jinak to nevidím.

martini*
hodnocení

1x

Samozřejmě vás nesmí obtěžovat stínem apod., můžete žalovat v občanskoprávním sporu, ale to je dost drsné s zdlouhavé řešení.

§ 127

(1) Vlastník věci se musí zdržet všeho, čím by nad míru přiměřenou poměrům obtěžoval jiného nebo čím by vážně ohrožoval výkon jeho práv. Proto zejména nesmí ohrozit sousedovu stavbu nebo pozemek úpravami pozemku nebo úpravami stavby na něm zřízené bez toho, že by učinil dostatečné opatření na upevnění stavby nebo pozemku, nesmí nad míru přiměřenou poměrům obtěžovat sousedy hlukem, prachem, popílkem, kouřem, plyny, parami, pachy, pevnými a tekutými odpady, světlem, stíněním a vibracemi, nesmí nechat chovaná zvířata vnikat na sousedící pozemek a nešetrně, popřípadě v nevhodné roční době odstraňovat ze své půdy kořeny stromu nebo odstraňovat větve stromu přesahující na jeho pozemek.

Podle poslední věty by se dalo říct, že "ve vhodnou roční dobu" můžete odstraňovat větve přesahující na váš pozemek.

Ale doporučuji nějakou dohodu.

meri*

Ano vsichni tady mate pravdu usekla bych kazdemu obe ruce kdo takto sazi jakzkoliv strom neboli ker ja mam sousedku kde nahrane plotu stoji strom o pr .80 ovysce nemluvim celych sedm let co tu bydlim stale rika ye ona jej nesazela a tudi npo stromu uklizim jen ja ikdy je na jejim pozemku zneprijemuje me bydleni jelikoz strm stini vse kolem mechovati zanasi okapy svody ajeste aby se clovek bal co neprijde a srom muze byt na strese anebo jako ve Zline kde to bohuźel stalo zivoty dvou chlapcu a to by asi bylo pzde nyni to nikdo neresi plne s vami citim a preji ji aby orech uhynul kdyz takto premysli

hodnocení

0x

Vy jste té paní něco udělal? To je pomsta ja vyšitá. To víte že na to jsou pravidla, ale dnes je všechno na dloudé měsíce. Pokuste se domluvit a pokud to nejde, poptejte se u právníka. Stojí to za to. Ořech je největší parchant v zahradě. Jinak bych vám poradil, ale to nemůžeme veřejně. Chápete.

martina30*
hodnocení

0x

Sousedi mají 15m ořech a listí a stínění mám dosti a to mi padá i na střechu.Mám sto chutí ho zničit je to otravné a hlavně bordel.

troja*

Ořech jedině ve výšce uříznout a nechat do něj pršet. Slušný ořech tak ještě přežije i dvacet let

martina30*

Já to špatně napsala,myslela jsem 15 od mého pozemku a stejně zasahují jak větve ,tak i listí a stíní ...

troja*
hodnocení

0x

Ořech po několika letech dosáhne 18 m rozpětí a omezení výšky jen vlivem pořádného větru.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]