Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Chce stavět komín půl metru od mé terasy

Od: johanna odpovědí: 11 změna:

Stavitel doručil plány přístavby, kterou chtějí sousedi realizovat. Kromě jiného (je toho víc) mě šokoval komín krbu, který má stát snad ani ne půl metru od naší zdi (řadová výstavba) a končit v úrovni terasy, kterou máme u místností v patře, cca ve výšce obličeje člověka stojícího na terase. A samozřejmě taky ve výši oken, od kterých by byl vzdálen, no možná tak dva metry. Připadá mi to naprosto nehorázné. Je na to nějaký zákon? Jak se mám bránit? Děkuju. J.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

tttttttttt
hodnocení

0x

Tak jestli to jsou sousedé, tak snad by mohlo stačit říct, jestli nemůžou požádat o nový návrh, je očividné, že Vám minimálně občas při používání krbu bude "větřík" vát do oken... Jinak se domnívám, že je to podobně jako se stromem, který vrhá stín na Vaši zahradu a vy nemáte právo jej pokácet. Určitě si můžete stěžovat na to, že vám to zneobydlí celé horní patro, ale raději to vyřešit předem a v klidu se sousedem, když on řekne, že tam ten komín nechce, tak tam nebude a projektant musí vymyslet nové místo. Co vyšší komín? druhá strana místnosti, takže bude dále - bude to dost aby kouř vystoupal dost vysoko a už se nedostal do oken?, nebo je určitě spousta možností, promluvte si o tom se sousedem, když znáte jeho projekt, tak asi o tom spolu komunikujete..

johanna
hodnocení

Sousedi bohužel žijou v cizině, sem jezdí asi na měsíc v roce, bohužel se nenamáhali s námi komunikovat, plány dovezl stavitel s tím, že pokud nepodepíšeme, jen to trošku zdržíme. Je tam víc věcí, které mi vadí. Ale komín, který stojí těsně u mého domu a ústí ve výši oken a terasy, to je snad i proti požárním předpisům, ne?

Zajdete s plany na stavebni urad kam spadate. Tam Vam jiste reknou jak to vidi oni a jak se to da, pripadne neda resit. Ted by jsem rozhodne nic nepodepisoval

johanna
hodnocení

Díky. Pokud tomu rozumím, tak po mě ten stavitel chce nějaký předběžný souhlas.

Presne tak, podepisete souhlas se stavbou. Dojtene na ten urad co nejdrive, treba hned v pondeli. Zadost muze soused podat i bez Vaseho sohlasu, ale potom by Vam mel stavebni urad oznamit kdy bude mistni setreni, popripade do kdy muzete podat namitky. Termin je potreba hlidat, protoze potom uz nemate moznost se ke stavbe vyjadrit. Doporucuji si to pohlidat zejmena jestli jedete na nejakou dovolenou. Tak by Vas mohl soused teoreticky obejit uplne.

johanna
hodnocení

Takže to šetření bude oznámeno jen někde na vývěsce? A když budeme na dovolené, můžu tam někoho poslat v zastoupení? Díky moc za infomrace.

@johanna: Jestli nechcete lhůtu k podání námitek prošvihnout, dejte na @dakona a co nejdříve vyražte na stavební úřad. Buďte aktivní, ať nespláčete nad výdělkem !

doplněno 25.07.14 16:36:

No, tak těch 14 dní dovolené to nejspíš ještě počká, ale hned potom tam vlítněte ! Kdybyste do té doby obdržela nějaké rozhodnutí, tak se ihned po návratu písemně odvolat ! P.S. Užijte si dovolenou !

johanna
hodnocení

No jo, až dnes od něj jsem se dozvěděla, že to podali už devátého, o ničem jsme nevěděli, z úřadu nic nedošlo, na vývěsce taky nic nevisí. Po neděli chceme odjet na dovolenou. Co teď? :((

na vyvesce to bude jen 9 dni, takze mzna jste to nestihli. Normalne Vas meli obeslat doporucene, ale v nekterych pripadech se to nedela.

johanna
hodnocení

Díky, asi raději zaběhneme na úřad ještě v pondělí ráno. Nechci sousedům bránit ve stavbě, ale zase si nemůžeme nechat všecko líbit.

jpo
hodnocení

0x

Braňte se právem silnějšího. Zde nic jiného nepomůže.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]