Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Záruční listy

Od: pista* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,

před půl rokem jsme se se ženou rozhodli, že provedeme rekonstrukci koupelny. Najali jsme si člověka, který si najmul řemeslníky (subdodavatele). Rekonstrukce koupelny proběhla bez sepsání smlouvy, pouze na základě nabídky. Po dokončení rekonstrukce koupelny (po termínu) jsem se dožadoval záručních listů k vybavení koupelny (záchod, boiler, sprchový panel, vana, umyvadlo, vodovodní baterie). Pán, který najímal řemeslníky si nechal druhou polovinu peněz za rekonstrukci poslat na svůj soukromý účet a od té doby jakoby se slehla po všech zem. Obávám se toho, že kdybych do budoucna potřeboval reklamovat např. rozbitý boiler tak už se pána ani řemeslníků nedovolám. Měl bych dále usilovat o vydání záručních listů k vybavení koupelny? Dle slov řemeslníků nemám na záruční listy nárok, protože to bylo stejně kupováno na firmu a tyto papíry by mi byly stejně k ničemu. Jak bych tedy v případě poruchy uplatnil reklamaci bez účtenky a nebo záručního listu? Lze postupovat soudní cestou? Máte někdo podobnou zkušenost? Děkuji

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Záruční list nepotřebujete, protože reklamujete u prodávajícího. Takže stačí faktura na které je uvedené zboží napsané.

pista*
hodnocení

No ono je to podobný i s tou fakturou, já to prostě z nich nemůžu dostat. Nemůžu z nich dostat žádný papír, který by prokázal, že tam vůbec ti lidé pracovali. Už půl roku se snažím z nich něco dostat. Původně jsem chtěl alepoň účtenku za nakoupený věci, ale nebyl jsem úspěšný. Napadá mě už jen soudní cesta..

aaella*
hodnocení

0x

Pokud jste rekonstrukci koupelny prováděli už v tomto roce, řídí se Váš vztah se zhotovitelem novým občanským zákoníkem - z.č. 89/2012 Sb.,, a tady je situace jasnější (mělo by se jednat o smlouvu o dílo):

§ 2596 NOZ

[Věci opatřené zhotovitelem]

Opatří-li zhotovitel věc zpracovanou při provádění díla, má stran této věci, pokud se stala součástí díla, postavení prodávajícího. Má se za to, že kupní cena věci je zahrnuta v ceně díla.

Co to znamená ve Vašem případě?

Záchod, boiler, sprchový panel, vana, umyvadlo se jejich namontováním, neboli zpracováním, staly součástí bytu (domu), nelze je od bytu (domu) oddělit, aniž by došlo k hospodářskému znehodnocení bytu (domu). Obdobně jsou na tom okna, pokud Vám někdo vymění okna, nemůže si je odnést zpět, stávají se součásti nemovitosti.

Pro Vás je důležité, že v takovém případě má zhotovitel postavení prodávajícího, proto platí, že, že prodávající je povinen odevzdat věc, jakož i doklady, které se k věci vztahují, a umožnit kupujícímu nabýt vlastnického práva k věci v souladu se smlouvou. Tato právní úprava se vztahuje výhradně na věci zpracované při provádění díla, které byly zajištěny zhotovitelem.

Tudíž, není pravda, že by záruční listy měly zůstat zhotoviteli, on byl povinen Vám je předat.

Ovšem, právní rozbor je jedna věc, vymahatelnost práva věc druhá. Můžete v tomto smyslu napsat dopis zhotoviteli (na doručenku zaslat), vyzvat ho k vydání příslušné dokumentace a můžete se obrátit i na příslušný živnostenský odbor se žádosti o provedení kontroly, neboť živnostník porušuje při provádění služeb právní předpisy.

U některých to v praxi docela zabírá, záleží na tom, kdo sedí na úřadě a o jaký typ živnostníka se jedná.

Na ten živnostňák ale zkuste napsat, v žádosti o provedení kontroly uveďte i výše uvedený paragraf a právní rozbor.

Pokud to nepomůže, tak poté Vám, bohužel, nezbude nic jiného než a) smířit se se situací a doufat, že se věci nepokazí nebo b) obrátit se na soud.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]