Nejste přihlášen/a.
Ahoj, sice jsem tu nově zaregistrovaný, ale chodím sem celkem často čerpat rady a inspiraci, takže věřím, že mi dobře poradíte i tentokrát, kdy už to chtělo vlastní téma. Oč se jedná:
Mám 20 let starý komín a rozpadají se mi poslední 2 komínové vložky, které jsou cementové o průměru 250(vnější) / 220(vnitřní). Problém je, že takové vložky už se dnes nevyrábějí, takže potřebuju sehnat něco vhodného na opravu. Bude to dělat kominík, ale materiál potřebuju sehnat sám.
Zkoušel jsem kouknout na nějaké inzeráty, jestli by to někdo neměl doma, ale zatím bez úspěchu. Mám tu ještě nějaké starší keramické vložky, ale o jiném průměru (260/210), ty nevím, jestli by se daly použít, rozhodně by neseděly na zámky.
doplněno 24.07.14 11:01:Koukal jsem na šamotové komínové vložky, ale našel jsem maximálně o vnitřním průměru 200.
Ahoj. Nejdříve, by bylo vhodné se rozhodnout, čím se v domě bude topit. Pevná, nebo plynná paliva? Těmi cementovými komínovými trubkami myslíš nějaké ,,betonové,, , nebo to jsou osinkocementové? Nejvhodnější řešení by asi bylo ten průduch vyplechovat nerezem. A s ošetřením zbylého zdiva komínu. Malty, cihly, štuky. Aby se ti to nevysypávalo někde v podstřeší. Případně nad.
doplněno 25.07.14 15:32:Ahoj. Tak, pokud už je ten konec komína nějak rozsypanej, tak ho rozeberte, kam až bude potřeba, pro to uvolnění těch vyčuhujících kousků. Když ho až dolů vyplechujete, potom ho od místa rozebrání, můžete zaizolovat izolační vatou a znova dozdít obyčejnými cihlami. Černé, očuzené staré cihly, ale nadávejte k líci stěny, k blízkosti nové omítky. Lezlo by to ven. To zdivo se dá potom vyztužit perlinkou. U sousedu, to dovedli k úplné dokonalosti a tu horní krycí desku a ty stěny pod ní oplechovali něčím trvanlivým. Nenatírají to a není to měď. Metr nerezu stojí asi 1200 Kč. Něco ti udělá dodavatel, něco si uděláte sami. Nemusí to vyjít zas nějak draze. Poptej ceny a porovnání už zvládneš. Rozhodnutí je na tobě. Ahoj.
Topilo se vždycky pevnýma a i do budoucna to tak bude. Asi to budou nějaké betonové, nevím, co se před 20 lety dělalo, ale azbest by v tom být neměl. Na to oplechování je už obávám se pozdě, protože poslední trubka už je popraskaná a kus co čouhá z komína dokonce ulomený. Navíc je popraskaný betonový věnec na vrchu komína a popraskané spáry + pár cihel. Takže bych si to představoval tak, že poslední dvě vložky se vybourají a vymění, kolem nich nové cihly a spáry se opravi. Napsali mi z Heluzu, že by snad měli v tomto rozměru nějaké šamotové na objednání, tak uvidím, jak to bude s cenou. Jedná se o dvojkomín, takže celkem 4 kusy, uvidím, jestli prodají. Jinak by se to muselo zaplácnout těma keramickýma, zkoušel jsem to a oni by na ty zámky celkem i seděli, akorát jak je to menší vnitřní průměr, tak by se komín o pár milimetrů zúžil.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.