Nejste přihlášen/a.
Plánuji na chatu elektrický bojler na ohřev teplé vody.
Bude sloužit pro sprchu a umyvadlo.
Vzhledem k tomu že odběr nebude tak velký,tak přemýšlím jestli je bojler rozumné řešení,jelikož při nulovém odběru se voda v bojleru bude postupně ochlazovat a v tom případě se bude voda dohřívat a tím pádem poroste spotřeba elektřiny.
Jaká je zhruba spotřeba elektřiny,když se bojler týden nepoužívá? Byl by levný tarif 20hod. Samozřejmě odhad
to záleží na mnoha okolnostech. Kapacitě boiůeru, o kolik °C se bude dohřívat, jak výkonné je těleso. kolik vyjde 1kWh cca?
Cenu nevím zatím ten tarif nemám. Ale jedná se o tarif kde je levný proud 20hod.
Bojler předpokládám 60-80L ,výkon 2kW.
Mám totiž strach že bude zbytečně platit peníze za odběr,když to třeba nebudu týden používat
doplněno 24.07.14 09:56:Jde mi o to,jestli se cena při nulovém odběru vody pohybuje např.týdně v řádkách pár korun a nebo doknce desítek korun.
tak si ten boiler zapojte přes spínanou zásuvku pomocí SMS, můžete ho vypínat a zapínat na dálku..
doplněno 24.07.14 10:59:nakonec i boiler by měl mít svůj vypínač, tak odjíždím vypnu...přijedu zapnu...určitě se neutratí víc když se nahřeje, jak když se dohřívá a nejste tam...
doplněno 24.07.14 11:00:a myslím že 20h tarif vyjde vlevném cyklu na cca1,-/kWh
tady je výpočet ohřevu:
mně to vyšlo, že při 2kW topení a ohřevu z 10 na 60°C se to ohřívá 3,5h při ceně kolem 1,-Kč, řekněme za 5,-Kč
a přihřívání si určeze sám...
doplněno 24.07.14 11:15:jo počítal jsem 80l boiler
doplněno 24.07.14 11:19:oprava: asi 2hodiny
111 : Výpočet doby ohřevu z 10 na 60 stupnu si umím spočítat také,ale mně šlo o to,že se voda postupně v bojleru ochlazuje a tzn.že se neustále dohřívá aby byla teplota neustálo okolo 60 stupnu. O tuto spotřebu mě jde.
Stonec: ano,o průtokáču jsem také uvažoval...
Oba druhy ohřívačů maji svoje + a -
Nevím jaký je ideální příkon pro průtový ohřívač. Aby ta voda byla teplá s dostatečným průtokem a ne vlažná...
Budou tam ještě 3 přímotopy 2,5kW , 3 fáaz.sporák a běžné domácí spotřebiče. Jistič hlavní 3x25A . Aby to právě utáhlo..
hele a kdo ví na kolik se to ochladí? já tedy ne, abych to dosadil, a bude to jiné u 8h tarifu a jinéu 20h tarifu. Jakou hysterezi má termostat bojleru? to netuším...bude spínat při změně jen o 2°C? nebo až o 10°C? to chce buď u někoho změřit nebo prostě spoléhat na odhad..
Já mám sice bojler, ale tohle nevím...
doplněno 24.07.14 12:35:mám dojem že průtokáč chce minimálně 5kW aby průběžně ohříval..
doplněno 24.07.14 12:41:3x2,5kW=7,5 + dlaších cca 7,5kWsporák =15kW z toho 15000/230=65,21739130434783A/3f=21A/fázi..tam průtokáč asi nedáte...bude problém uý konvice, nebo pračka...bude se muset myslet co kdy pustit..a jak to správně rpzfázovat...
Ceny pro rok 2014 u tarifu D45d - 20 hodin NT, 4 hodiny VT při jističi 25, ČEZ
NT - 2,36 Kč
VT - 2,84 Kč
polatek za jistič 436,- Kč / měsíc
doplněno 24.07.14 16:14:To je konečná cena se vším všudy. Mám 50l bjler zapojený na 20 hodinový NT a při hodinové výluce bez jakéhokoliv odběru sepne vždy, vlastně dohřívá, co se za hodinu ochladilo.
" při hodinové výluce bez jakéhokoliv odběru sepne vždy, vlastně dohřívá, co se za hodinu ochladilo"
Tak to není moc pozitivní informace
Pokud by to dohřívalo např.5 min každou hodinu výkonem 2kW při ceně cca 2,5kč/1kWh tak mě to vyšlo na 0,5kč na 1 ohřev, tedy denně 12kč, týdně 84kč ,měsíčně 336kč vyhozených z okna
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.