Nejste přihlášen/a.
zdravím prosím Vás chtěl bych jsem se informovat o tomto zapojení když se rozděluje vypínač s řazením 6+6 na další dva vypínače s řazením 6 je k tomu potřeba křížový přepínač? nebo tyto dva vypínače s řazením 6
příklad: mám jeden dvojitý vypínač s řazením 6+6 na chodbě a chci začít ovládat chodbu s další místnosti, ale tam chci místo dvojtého vypínače 6+6 dát tyto jednopáčkové dva vypínače s řazením 6 (nebo dva křížáky?) tudíš rozdělení toho dvojitého vypínače. Kdyžtak prosím o opravu obrázku děkuji.
PS: Dotaz je pouze informační nejsem elektrikář a nehodlám to nějak měnit nebo zasahovat do zařízení
Předem děkuji za vysvětlení
Omlouvám se obrázek je přetočený pokusím se ho spravit
Chcete-li spotřebič ovládat ze dvou míst, realizuje se to dvěma přepínači ř6, Vypínač 6+6 obsahuje fyzicky dva kompletní vypínače ř6 lze je tedy kombinovat libovolně. Teprve při požadavku ovládat spotřebič ze tří a více míst, se mezi dva vypínače ř6 vkládá požadovaný počet křížáků ř.7. Zde je to nakresleno tradičním způsobem.
A kdyby jsem měl jen jednu krabicu ve zdi a v té krabici jsem měl vypínač 6+6 a někde by jsem měl dvě krabice a chtěl by jsem rozdělit ty dvě páčky (v tom vypínači 6+6) tak jak by to bylo zapojeno?
Bylo by to takto šipka ukazuje na kolečko, tato kolečka reprezentují skutečné přípojné body - šroubky nebo svorky u bezšroubkových, čáry mezi přípojnýmy body reprezentují skutečné vodiče. Nic na tom není. Přecvakáváním vypínače se mění pozice té šikmé čárky uvnitř čtverců, můžete si tedy představit cestu přes kterou je obvod uzavřen a co se stane když se stav kteréhokoli vypínče změní.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.