Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, už jsem opravdu zoufalá, v těchto slunečních dnech mám v bytě běžně 33 stupňů. Bydlím v rohové garsonce a okna mám na jih a západ, takže mi celý den praží slunce do bytu a nemohu se nikam schovat. Přes den mám zavřená okna a zatažené žaluzie. Na noc mám otevřené okno, ale to skoro nepomůže, teplota spadne na 30, ale odpoledne je to zase na 33. Už se i začínám bát o věci v bytě, kosmetika, léky, trvanlivé potraviny, vše mám rozteklé, nemám to totiž kam schovat. Už ani lednice nestíhá chladit. Nemáte někdo nějaký fígl, jak bych mohla byt ochladit? A co mám dělat s těmi věcmi v bytě? Bojím se třeba, aby mi nebouchl sprej a tak, přece jen je všude napsáno, že se má skladovat při teplotě 25 stupňů. Díky
Já si myslím, že nepomůže vůbec nic. Kdysi jsem s rodinou bydlela v paneláku, v prostředním bytě pod střechou. Všechna 3 okna byla na jih. Jen si na to vzpomenu a udělá se mi špatně. A to ještě žaluzie nebyly, byly jen rolety z pevné látky, která byla nahřátá a byla horká. Průvan nešel udělat ani na chodbu. Elektrické ventilátory byly jen ve filmech. Já vím, že vám touto vzpomínkou vůbec nepomohu, ale tenkrát jsem zkoušela pověsit mokré prostěradlo v bytě, že vzduch ochladí. Měla jsem napuštěnou vanu studené vody a po bytě nádoby se studenou vodou. Všechno bylo marné. Vám snad jen pomůže ventilátor, který bude vzduch vířit a pocit horka nebude tak citelný. A oblečené vlhké tričko. Stejně se dá sednout jen na ručník.
Heslo dne: Přežít!
Žaluzie nesklápějte úplně, jako na tmu. Udělá totiž stěnu, která se nahřeje. Nechejte je pootevřené jen tak, ať slunce nesvítí do bytu a na parapet.
Jak již bylo řečeno, klimatizaci, ventilátory, mokré prostěradlo i na přikrytí večer atd...ještě mě napadlo přes zavřená okna, a žaluzie, ještě zevnitř silný látkový závěs přes den, a večer a ráno dlouze větrat. a nebo se přestěhovat, ale to asi není tak jednoduché, že. Ale vůbec Vám nezávidím, taky ve vedru velmi trpím.
Úplně přesně vím, jaké rolety máte na mysli. Ještě jsem s nimi vyrůstala Rodina má také 3 okna na jih, stěžují si na teplo, ale přitom tam mají max "jen" 28 stupňů. Pro ventilátor jedu dnes, ale stejně si myslím, že ten horký vzduch jen rozvíří, ale alespoň něco. Obléci si vlhké tričko mě nenapadlo a ani trik s žaluziemi, moc děkuji, určitě vyzkouším
Vše už bylo řečeno. Nezoufejte si, ve vedrech máme horko i ve velkém domě, holt plochá střecha, nezateplená fasáda, okna na všechny světové strany. Řeším to tak, že se snažím nepustit teplo dovnitř. Tedy přes den zavřená okna, žaluzie odcloňují přímé sluneční paprsky, zatažené závěsy, zavřené dveře v horních dvou místnostech, které jsou na jih. Ve chvíli, kdy teplota venku klesne na teplotu uvnitř domu, tedy na nějakých 26-27°C, začínám intenzívně větrat průvanem a větrám až do rána, ráno míváme doma tak 23°C. Jakmile začne teplota venku stoupat, zase všechno zabedním. Vám by pomohly nejvíce předokenní žaluzie nebo mobilní klimatizace. Pokud není na žaluzie, zastínit okno prostěradlem, fólii odrážející slunce, jako se dělá do auta nebo za radiátory. Naložit se do vany s vlažnou vodou kolem 30°c, nohy v lavoru se studenou vodou vážně fungují, člověku je během pár minut výrazně lépe.
já se spíš bojím, že mě z takových veder slušně řečeno "škrábne". Podle mě by mohla situaci vyřešit mobilní klimatizace, ale ta má nevýhodu v hadici průměru cca 150mm, která musí být vyvedena ven nejlépe přes otvor ve zdi. Pokud máte v kuchni třeba spížku s klasickými dírami ven, myslím si, že byste toho mohla využít. Cena klimy je cca 10t.
doplněno 23.07.14 09:29:pokud je balkon tak je mírně účinné je jej průběžně polévat vodou (podlahu). Odpařováním vody se dost ochlazuje.
Dobrý den.Nám pomáhá aspoň trochu ventilátor.Bez něho by bylo hůř.Vy se ochlazujte tak,že si ponoříte ruce po lokte do studené vody/tím se ochladí celé tělo/.Na hlavu uvázat mokrý kapesník nebo udělat z ručníku turban.Vlhčit místnost/ na radiátor mokrý ručník a pod./Sprchovat se ve vlažné vodě několikrát za den.Do lavoru si dejte studenou vodu a dejte si tam nohy.
Když nemáte balkon, kam by se dala dát vnější jednotka, tak asi mobilní klimatizaci : auto-klimatizace.heureka./... Pokud v tomto bytě chcete bydlet i nadále, tak se tomu asi nevyhnete, protože horko bude každé léto...
pobrdny, nedočetla jsem se, jak je klimatizace hlučná. Musí to být utrpení, v malé garsonce, hučení stroje a žádný nouzový únik.
Tady odkaz na jinou mobilní klimu: klimatizace.heureka.cz/... , udávaná hlučnost 62 dB . Co mám osobní zkušenost, tak s tou hlučností to není nic moc, na spaní to moc není Mám naštěstí garsonku s balkonem, takže jsem raději koupil split, např.: klimatizace.heureka.cz/... tam je hlučnost vnitřní jednotky srovnatelná s běžícím stolním ventilátorem. Ale tazatelka balkon nemá, tam je problém s umístěním vnější jednotky... Takže zbývá ta mobilní, asi bych ji umístil někam do předsíně a výfuk chladného vzduchu nasměroval do místnosti. A tu hadici s horkým vzduchem zkusit napasovat místo ventilátoru na WC? Těžko říct, ty paneláky jsou v létě neštěstí, je v nich spoustu věcí nedořešených a toto je jedna z nich...
My máme malý byt 2+kk. Jsou to dvě místnosti a celkem tu máme 5 větráků, dva stojanový, 3 stolní. Sice jsme jak blázni, ale v tomhle počasí to jinak nejde. Buď jedou všechny větráky najednou nebo je střídáme, velký třeba přes den a v noci ty menší. Jeden z větráků máme na chodbě, ten střídavě fouká do koupelny nebo na záchod a po chodbě. Loni jsme tu i v noci měly 36 stupňů a větráky puštěný nonstop. Jsme pod střechou, na které je nalepená Ipa, nebo co. Snad příští rok by se měla dělat nová střecha, tak to snad bude lepší. Na střechu svítí slunce celý den a do oken tak do půl 2.
Pokud je střecha z Ipy, pomůže stříbrný asfaltový nátěr - jmenovalo se to kdysi Aluna. Původně to bylo na podvozky aut. Ale na střechu to bylo výborné.
Kdyby z rekonstrukce střechy sešlo - neváhejte a třeba na vlastní náklady si svůj díl střechu natřete.
Nám do ní zatéká, takže nová bude. Jen musí být na účtě fondu kolem milionu. Teď je něco kolem 800 tisíc. Tak se snad dočkáme. Hlavně, že nám dělali zvonky za 60 tisíc ...
Problémem paneláku je prohřívání celé konstrukce, takže žádné ideální řešení neexistuje. Zateplení taky není žádná velká výhra - zateplený panelák mám, kovové žaluzie mám a stejně se peču. Možná by pomohla samolepící UV folie na okna. Nebo postavit nějakou konstrukci s napnutým bílým hadrem a ten vlhčit. Jak se z něj bude odpařovat voda, bude se chladit a paprsky neproniknou až dovnitř. Viděl jsem to na jedné moderní chatě s okny jak výkladní skříní - evidentně teď architekta proklínají, ale aspoň takto to vyřešili. Klima je dobrá věc, ale hrozně žere. Jediné konečné řešení je se v zimě odstěhovat
Dobrý den,
koukam jedna lepší rada než druhá ... no, nečetl jsem všechno, ale poradím osobní zkušenost (panelák, 3 okna na západ , 11.patro - není úniku ) ... Musíte zabránit tomu, aby se rozpálila okna (skla) - to je naprostý základ ... jelikož předokenní rolety asi u Vás nepřichází v úvahu (u mně také ne) , tak radím následující - Jděte třeba do OBI a kupte si 3 staniolové fólie na přední skla aut - jednu pro každou okenní tabuli ... potom si vezmete stoličku, otevřete okno a šoupnete to před ně (nahoře a dole fólie jsou takové platle, které přivřete do okna ) - A JE TO ...u Vás (garsonka) záležitost jedné minuty nandání a pár vteřin když to budete večer sundavat .. ... jedna folie stojí cca 60,- , akorát tam pásne a když pere slunce tak krásně prosvítá (žádná tma) a OKNO JE NAPROSTO STUDENÉ - a o to jde ... A budete děkovat pánubohu; to se spolehněte ...
ještě doplním - vy máte vlastně rohovou garsonku, takže okna dvě , tak to bude asi o 180 kč dražší ...prostě si kupte fólii pro každou okenní tabuli a máte vystaráno ...
Větrák v bytě při 35 stC pohání jen horký vzduch dokola.Když odpoledne svítí slunce na lodžie,tak je tam často i 45 stC.Řešíme to tak,že se zavřou dveře i okna a před výstup od ventilátoru rozprašuji studenou vodu.Během pěti minut snížím teplotu v pokoji o 2 st.Za hodinu vše zopakuji.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.