Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Náklady / výdaje příštích období

Od: jarmilka® odpovědí: 2 změna:
Dobrý den,
můžete mi prosím vysvětlit rozdíl mezi účtem 381 a 383.
Hledala jsem na internetu a jsem z toho zmatená.
Jedná se mi o následovné:
měsíčně hradíme zálohově fixní nájem 1-12 . 314/221.
Faktura vždy přijde v následujícím roce (nyní tedy 2015).
Mám účtovat 518/381 (běžný výdaj, příští náklad) nebo 518/383 (běžný náklad, příští výdaj).
děkuji
Jarmila

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

saw*
hodnocení

1x

Je to jednoduché..

381 v tomto roce jsme uhradili (např. z bankovního účtu, pokladny) za službu, ale náklad vznikl až v dalším roce, tedy v roce 2015, např. nájemné za 1/2015.. neboli je to nájemné, které je hrazeno předem...

381/221 rok 2014 - úhrada nájemného předem

518/381 rok 2015 Vyúčtování časového rozlišení nájemného připadajícího na příslušné účetní období

383 v tomto roce nám vznikl náklad za nájemné např. za 12/2014, ale provedli jsme úhradu až v roce 2015.

518/383 - nájemné související s běžným obdobím, ale uhrazené až v další, roce

383/221 - úhrada nájemného z běžného účtu...

hodnocení

0x

Zkuste si odpovědět na otázku: Je nájemné, které platíte, nákladem r. 2014?

Pokud ano, účtujete do nákladů tohoto roku na 518 a už nemůžete využít účet Náklady příštích období 381. (je-li něco nákladem teď, nemůže to být zároveň nákladem příštího roku). Tzn. že musíte použít buď účet 383 - výdaje příštích období, když znáte přesnou částku, nebo dohadné účty pasivní 389, pokud částka není předem známa a dozvíte se ji až z vyúčtovací faktury.

Jak už bylo psáno v příspěvku výše 381 se užívá v případě placení služeb poskytnutých v dalších letech předem. Např. když v r. 2014 zaplatíte nájemné na rok 2015.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]