Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Byt panel, vedro - instalace mob. klimatizace

Od: miramira® odpovědí: 17 změna:

Dobrý den potýkám se s poměrně vysokými teplotami v panelovém bytě byť zatepleném s okny (U=1,1). Je to docela problém. Zvažuji možnost klimatizace mobilní (s hadicí). Problém je průchod přes okno, ale máme balkonévé dveře, které mají dolní samost. "sekci" o rozměru cca 50*40cm. Je pod Vás reálné v letních měcích vyměňovat spodní dvojsklo okna za nějaký jiný materiál např. makrolon (2vrstvy) s dírou, do které by byla přivedena hadice klimatizace? Samozřejmě jde i o to, zda je vůbec možné manipulovat se skleněnou výplní, ale vím, že je relativně snadné vyměnit stávajcí dvojsklo za jiné myšleno novější např. více tepelně izolační. Napište, prosím, co si o záměru myslíte. Netvrdím, že do toho půjdu, ale 29 st. už je fakt moc. (2) varianta je klimatizace s venk. jednotkou, ale ta je cenově o dost výš (2 až 3x).

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pobrdny*
hodnocení

2x
Dobrý den,máte balkón a tak máte vyhráno :) Ale nekupujte mobilní, ale split klimu, má mnohem větší účinnost a dělá v bytě podstatně menší hluk. Stačí jen provrtat panel - dělal jsem to příklepovkou SDS, díra asi jako na coulovou hadici. Vnější jednotku postavit na balkon-postavit na pěnovou gumu, aby se vibrace nepřenášely panelem, protáhnout spojovací trubky a propojit vnitřní a venkovní jednotku. Odvod kondenzátu-mám na balkoně 25l kanystr a když je plný, tak ho odnesu vylít na WC, protože mám balkon nad vchodem a někomu by mohlo vadit, že kape dolů voda. Ale pokud nemáte od balkonem chodník, tak bych hadičku vystrčil ven a nechal kapat do trávníku, těch pár kapek nikdo nepozná. Tip na samoinstalační split: klimatizace.heureka.cz/... . Nebo tento je sice levnější, ale zřejmě je nutná odborná instalace chlaďařem :/ klimatizace.heureka.cz/... samoinstalační jsem si takto do garsonky s balkonem nainstaloval před 4-mi lety a každé léto mám z ní radost, když je venku vedro na chcípnutí, tak mám v bytě tak 24-25°C :) Dá se při tom i v pohodě spát, hlučnost vnitřní jednotky je asi jako když vám běží stolní ventilátor. Ta venkovní je sice trochu hlučnější, ale když je postavená na silnější pěnovou gumu, tak se hluk panelem nepřenáší a ani já ji při zavřených oknech neslyším. Jen na tom balkoně je pak docela vedro, takže je nutno mít při provozu zavřená okna, aby se to teplo z venku nevracelo. Větrat jen v noci, při vypnuté klimě. Je to taková paráda, že to každému doporučím :) Spotřebu to má asi 1kwh, ale vzhledem k tomu, že to člověk používá jen v těch letních vedrech, tak se to na celkové spotřebě elektřiny za rok zas tak výrazně neprojeví.doplněno 26.07.14 21:28: Sice je cena proti mobilní trošku vyšší, ale za ten mnohem vyšší komfort - hlavně výrazně menší hlučnost a výrazně vyšší účinnost, neboť "nevyháníte"z bytu již ochlazený vzduch-mobilníklima totiž část vzduchu z místnosti musí odebrat, aby do něj "odevzdala"to odebrané teplo z místnosti a ohřátý ho vyhnala tou hadicí ven a pochopitelně místo toho odebraného vzduchu se musí do bytu natáhnout teplý vzduch zvenku (nemůžete mít v bytě vakuum). Takže když je kam umístit venkovní jednotku-např.na balkon, tak se rozhodně vyplatí ten split. A zprovoznit tu samoinstalační není takový problém, jak by se mohlo na první pohled zdát, je to tak na den práce a asi nejvíc se člověk nadře s tím provrtáním panelu SDS vrtákem - já jsem narazil na železo, které jsem musel odvrtat normálním vrtákem na železo, abych mohl pokračovat dál, ten SDS vrták s vidiovou korunkou železo "neumí"... Pak už stačí jen protáhnout ty dvě měděné trubičky-jsou i s kabelem v takové bužírce, přišroubovat spojky(bacha,nepoplést je, jedna je přívodní a jedna výtlaková) a jede se :) Přívod elektřiny stačí k té vnitřní jednotce, je to normální vidlice na 230V, odběr cca 1Kw, takže stačí strčit do normální zásuvky.
hodnocení

výborná rada, děkuji. cena jakš takš. M.

Tak to je odbrej kauf! Já do "klimatizace vrazli cca1500kč a provoz nestojí nic,teplota v létě +-23-26°C /od rána do cca17 hod svítí slunce/.Nechal jsem si do oken instalovat lamelové al.žaluzie a úplně stačí,ale musí se používat-naklápět tak aby odráželi sluneční záření,a věřte či ne je to poznat!Taky bydlím v paneláku,zatepleném 20cm eps ,ale jen v 5.p v 8 patrovém!

hodnocení

1x

Dokud se místnost nezastíní proti slunci, nemá moc velký význam klimatizovat. Klimatizace jentak tak pokryje tepelné zisky.

Stačí prostě větrat jen v noci a přes den mít co nejvíce utěsněno a zatemněno.

Když už mobilní klimatizaci, tak bych někde v rohu pod tím neotevíratelným oknem vyvrtal 120mm díru a hadici vedl tudy.

Na zimu to ucpete válcem z polystyrenu a nikdo si toho ani nevšimne.

doplněno 22.07.14 16:58:

Tak rozhodně dělená klimatizace je mnohem lepší, ale také dražší řešení.

Díru do panelu vpohodě vykutáte normální sds vrtačkou a dlouhým vrtákem. Případně není problém si půjčit korunkový vrták

hodnocení

120-150mm do panelu není žádná sranda. to raději zvolím klasickou klimu.

A je tam betonový panel? Není to nějaký plynosilikát?

doplněno 23.07.14 08:25:

Mnohde právě tady panel není.

hodnocení

obávám se že železobetonový, jak už to tak bývá.

doplněno 23.07.14 09:31:

podívejte do konstrukcí typu zeď apod. (je vč. EPS 150) nechci zasahovat. Stejně bych na to musel vyřizovat nějaké schválení správcem a to by neprošlo. Znám je.

doktpr365*
hodnocení

0x

Venkovní jednotka se bude špatně přidělávat do zateplení,něco váží.Ta cena už není taková dá se koupit kolen 9000Kč.Špatně se bude dělat i otvor skrz panel o průměru 70mm.Pak taky musí být někam odveden kondenzát.

hodnocení

no to mi neříkáte nic, co bych tak nějak nevěděl. Šlo mi o průchod tím menším spodním oknem ve dveřích. K čemu se přikláníte tedy . . .? Mob. klima je někde oko 10t a s venkovní jednotkou je okolo 25-30t. vč montáže.

iraklionsky
hodnocení

0x

A zkoušeli jste před okna instalovat dřevěné okenice? Dělají se i velké formáty.

hodnocení

na panelák by mě to nenapadlo, ani by to nikdo neschválil. Jinak dobrej joke.

Venkovní žaluzie ovšem ano. A fungují ještě lépe.

Ale k té klimatizaci - vedle balkonových dveří nemáte okno?

hodnocení

vedle balkonových dvěří je plné okno neotevíravé tak š. 1,8 a výšky 1,5m

A zeď pod oknem je z čeho? Panel to nebude. A tak do toho uděláte díru snadněji a nebude to komplikace, jako ve dveřích.

hodnocení

hm ty mě ale neochrání před teplem. Při sluněnčním svitu je na balkoně běžně 40st a okna jsou poměrně dost teplá. Možná by pomohla i markýza (= zastínění). Ale apriori jde o teplo v místnosti, které je značné.

hodnocení

0x

Do okna (dveří)bych nehrabal. Protože si Češi poradí vždy a všude, zhotovili kolegové včera v kanceláři vložku do okenního rámu, podle vzoru vložek se sítí proti hmyzu (kdysi se amatérsky dělalo). Okno je otevřené, vložka je v rámu místo pohyblivého křídla. Vypadá to tu jako u sociálně nepřizpůsobivých, ale při troše financí a péče bych si to dovedl představit i estetické.

hodnocení

0x

A nešla by ta hadice jít otvorem ze spíže?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]