Nejste přihlášen/a.
Ahoj, na chalupě máme staré zapojení elektriky TN-C v hliníku a po zapojení kamínek do zásuvky je po nějaké době zástrčka horká. Šroubky v zásuvce se zdají být dotažené, tak přemýšlím nad její výměnou. Četl jsem, že některé zásuvky nejsou pro hliníkové rozvody vhodné. Jaké tedy mám koupit? Děkuji
Zásuvka už může být léty vymačkaná, nemyslím připojovací šroubky, ale samotné otvory pro zástrčku.
Každý výrobce by měl ve specifikaci mít, na jaký vodič je zásuvka určena, ale ze zkušenosti to budou z pravidla ty zásuvky, které se připojují zase šroubovým spojem. Zásuvky, které mají pružinové svorky bych osobně na hliník nedával.
Osvědčená kvlaita je stará dobrá ABB-řada classic.
Pro šroubové zásuvky neplatí žádné omezení. Tam se nechá pod šroubek dát hliník i měď. U bezšrouvých je jiná situace a výrobci doporučují měď. Pak je jediná možnost udělat v krabici přechod z hliníku na měď a je vymalováno. Takže se nechá použít každá, jenom dbát na doporučenou instalaci. Staré kontakty mohou být zoxidované a kór v prostorách, kde je stále nepoužíváte. Je lepší starší zásuvky vyměnit, než je čistit nebo zpětně napružit kontakty. Teplem už stejně ztratili své mechanické vlastnosti. To platí zejména pro zásuvky, které jsou dost proudově namáhané.
Pro jistotu ji raději vyměním. Ten přechod v krabici z hliníku na měď se dělá jak? Normálně přes čokoládu?
Novou zásuvku vyměň tak jak dráty jdou,jen šroubky důkladně dotáhni.Na špatném kontaktu a přechodovém odporu se podílí i vidlice,i tam pokud to jde,ji vyměň,případně vše dotáhni!
JABRAKA
Tak už je hotovo. Zásuvka vyměněná .
Při výměně mě napadlo, co kdybych ten hliník ulomil a už by nebyl dostatečně dlouhý pro přišroubování do zásuvky. A tím se vlastně dostávám k mé předchozí otázce. Kdybych hliník napojil a prodloužil přes čokoládu měděným drátkem, tak zase ta čokoláda bude překážet v krabici a nepůjde zasunout zásuvka.
Jaké to má řešení?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.