Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vzdálenosti staveb

Od: js80* odpovědí: 20 změna:

Dobrý den,

chytáme se stavěr rodinný dům a chci si udělat jasno v jedné otázce. Pokud dodržím vzdálenost 7m od sousedovi stavby je všechno v pořádku nebo soused může trvat na větší vzdálenosti? Mám obavy, že se mu nebude líbit, že mu vedle domu vyroste nový dům, když tam je teď jen louka :)

Děkuji za odpověď,

Jindra

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

camelot*
hodnocení

4x

Dobry vecer:).

Vite, nejprve bych zkusil prehodnotit Vas vztah se sousedem. To by byl dobry zacatek. Vim, ze to neni vzdy lehke, ale pri predstave, ze budu mit valku se sousedem a zit takhle leta, mi pripada dost hrozne. Ani bych v takovem dome snad zit nechtel. Neberte to jako utok na Vas, ale mate to v rukach Vy!

Ano, muzete se drzet vsech zakonu a litat po zahrade s pravitkem v ruce, ale budete z toho mit neco? Ja bych to s tim sousedem zkusil dat nejak do kupy. ;) At mate klid!

Camelot

jarmik*
hodnocení

3x

Doufám, že se Vám ozvou ještě praktici, kteří tu jsou a dají Vám dobrou radu.

Jenom musíte samozřejmě počítat s tím, že vzdálenost od sousedního pozemku není jediný parametr, proti kterému může soused namítat. A že i když námitky budou neopodstatněné, tak může povolení podstatně zdržet (neznám dnešní stavební zákon, ale když bylo stavební povolení, tak se mohl soused odvolat, což máte pěkných pár měsíců pozdější začátek stavby).

Podle mě je potřeba ten problém řešit čelem a neschovávat se před ním. Vžijte se do situace souseda, jak byste nejspíš byl ochoten nedělat problémy. Asi by bylo dobrý vzít projekt a zastavit se za ním úplně předem. My jsme to takhle udělali, než jsme stavěli, a byl jsem pak docela klidnější. Anebo zjistíte, že bude průšvih a problémy a můžete zvážit, jestli a jak pokračovat.

js80*
hodnocení

Děkuji za reakci. Se soudem nepanují zrovna dobré vztahy a tudíž tam ani nechci jít. Jen se chci připravit na to, co proti mne může vytáhnout.

hodnocení

2x

sedm metrů může být málo. Přesněji když jeho domek stojí 7 metrů od hranice pozemku, tak vy teoreticky postavíte na hranici pozemku s ním. To vám nedovolí!

Takto bez podrobného nákresu či mapy Vám to nikdo neřekne. Dojděte na stavební úřad, tam Vám dají vyčerpávající rady přesně podle situačního plánu. Pak sousedovi budete moci řísi, že je to s požehnáním úřadu!

js80*

Jeho dům stojí cca 1,5 metru od hranice pozemku a my bychom chtěli stavět 7 metrů od něj.

ještě jsou důležitá okna směrem k sobě, mezi sousedy

doplněno 21.04.09 17:25:

více vyhláška 501/2006

js80*

Okna na té straně mají resp. budou mít obě stavby. Je v tomto případě stanovena jiná min. vzdálenost? Měl jsem za to, že min. vzdálenost je 7 metrů a ve stísněných podmínkách může být menší, ale nesmí na té straně být okna. Vzdálenost mého domu od jeho bude min. 7 metrů, tak jakou roli tam hrajou okna?

Děkuji za odpovědi.

vždy se může udělat vyjímka, proto dojděte na stavební úřad

hodnocení

0x

Nabídněte mu nějakou kompenzaci... to funguje, ale musí být jasná a neopakovatelná!

js80*

Ale já tu vzdálenost 7 metrů od jeho domu a 2 metrů od hranice pozemku dodržím. Proč bych mu měl podstrkávat peníze. Jen jsem chtěl vědět, jestli mi můj záměr může nějak překazit. Např. výmluvy, že teď nebude mít takový výhled nebo já nevím, co by si mohl vymyslet.

jarmik*

To je jasný, že to bude nepříjemný. Ale fakt je takový, že Vy něco od něj chcete. On Vám může v řízení skutečně zatápět poměrně snadno a Vás to bude stát zdržení a nervy. Podle mého je potřeba se připravit a zkusit to. Nemusí to vyjít, to je jasný. Hlavně být pořád slušný a klidný a když se nedohodnete, tak to alespoň nevyostřit. Osobně bych asi nenabízel ale peníze, podle mého je spíš lepší zeptat se, co by mu obzvlášť na stavbě vadilo, a jeslti je varianta, kterou by akceptoval. On si musí zase sám uvědomit, že když se dohodne, může mít variantu přijatelnější. Když bude prudit, tak se to zdrží, ale Vy nakonec si postavíte dle svého, dodržíte jen minimum, a možná pro něj to nakonec bude horší. Takhle bych mu to řekl.

js80*
hodnocení

0x

Děkuji všem za odpovědi a pokud by dokoliv chtěl cokoliv dodat nebo se podělit o své zkušenosti se sousedy, budu velice rád.

Pěkný den přeji!

Zkouším se teď vžít do pozice vašeho souseda. Popravdě řečeno, kdyby jsem byl zvyklý, že mám klídek a že koukám na louku a teď mi tam někdo postaví barák 7m od mého,asi bych byl na mašli. Nevím, jak máte velký pozemek, ale nešlo by ten váš dům postavit přeci jen o kousek dál. I vám jednou může vadit, že máte barák blízko souseda. Na druhou stranu, soused ví, že ten barák tam jednou stát bude a měl by být vstřícnějšía pokusit se domluvit na nějakých podmínkách. To jest můj názor.

lidka*

Souhlasím s Petrem. Ale co kdyby tam někdo postavil třeba hlučnou provozovnu a nebo místo rodinného domku rovnou obytný dům. Takže hezký nový rodinný domek je určitě to nejmenší zlo. Ale pokud by to šlo řešit, tak určitě co největší vzdálenost mezi domy - pro soukromí obou rodin a to i při dobrých vztazích.

js80*
hodnocení

Dobrý den,

rád bych stavbu posunul, nemám za potřebí dělat někomu naschvály, ale opravdu není kam. Pozemek je široký 20 metrů a naš dům který bychom chtěli postavit 11 metrů. Takže opravdu nemáme na výběr. Vztahy se sousedem vycházejí z minulosti, kdy od nás chtěl koupit kus pozemku, aby si mohl postavit garáž, ale my jsme odmítli. Čistě jenom z důvodu, že původní zahrada je cca 40 x 40 metrů a budou tam stát dva domy. My tedy máme k dispozici pouze 20 metrů na šířku.

lidka*

Také zdravím! Tak to není jiné řešení, než se s tím smířit a doufat, že se třeba situace uklidní. Dneska v mém domku bydlí vnučka. Jejich chování znala, ale pro ně to bylo řešení bytové situace. A tak nedávají sice podnět k hádkám, ale sousedi stejně nedají pokoj a stále prudí. Ale mladí to berou úplně jinak - mě to strašně trápilo. Třeba si uvědomí, že každý jsme na tomto světě jenom "půjčení" a tak nemá cenu si škodit. Moc bych Vám to přála. Hlavně si před stavbou všechno na stavebním úřadě a KN prověřte, ať Vám to nezdržuje stavbu a vyhnete se případným sporům. Vezměte stavebního technika na místo, ať to vidí v reálu a o všem se informujte. A když to soused uvidí, že máte všechno předjednáno, nebude možná dělat problémy. *placni*Jinak s původními sousedy se stýkáme a vzpomínáme na "dobré časy a a pohodu". *pivo*

doplněno 23.04.09 08:35:

A zrovna včera jsem měla návštěvu - bývalá sousedka. Věkem by mohla být moje dcera a přesto (nebo možná právě proto, že má maminku daleko) jsme si krásně pokecaly. To jenom jsem chtěla říct, jak je strašně důležité mít dobré sousedské vztahy. *jasne*

...o své zkušenosti se sousedy
sdělím svoje, mám 9 (devět) sousedů a nedám na ně dopustit.
js80*

To máte štěstí.

lidka*

To má Milan víc, než výhru v loterii. Není nad dobré sousedské vztahy. Já měla také původně 9 sousedů - vynikající. Trvalo to 30 let. Pomáhali jsme si, slavili i smutnili spolu - no prostě jedna velká rodina. *pivo*Obytný dům město prodalo a místo čtyř bezvadných se nastěhovala jedna rodina. A byl konec idylky. No a po zhruba 10 letech jsem se raději odstěhovala já také, protože ta šikana se nedala vydržet. Neustále verbální napadání, soudní žaloby a i když prohráli a zaplatili nemalou částku skoro 30 tis., pokračovali ve stejné míře dál. *cert*I když na ty mé bývalé sousedy asi nikdo nemá, to je skutečně extrém, přesto bych radila, alespoň posunout stavbu co nejdál. Sejít se můžete vždycky, ale když to neklape, je lepší na ně alespoň nevidět. Nechci Vás strašit, ale dneska už vím, že jedno z pravidel při koupi nemovitosti - okouknout sousedy - je strašně důležité. A můžete dělat co chcete, s někým se prostě vyjít nedá! *bum*Dneska bydlím o půl kilometru dál a jsem v pohodě, nemusím se obávat vystrčit hlavu z okna, co si zase vymysleli a jakou nástrahu připravili. Přeji hezký večer a doufám, že u Vás se to vyvrbí k lepšímu. *placni*

js80, vím, vážím si toho a proto, kdyby sousedi něco potřebovali, tak se (skoro) roztrhnu, abych mohl vyhovět.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]