Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Zavařování - vypouklá víčka

Od: iam odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,

začal jsem zavařovat a poprosil bych o radu. Když zavařuji syrup, ovoce ... tak víčka po zavaření jsou pořád vypouklá . tzv. konvexní. Kde prosím dělám chybu? Děkuji

 

 

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

strazce*
hodnocení

1x

Děláš chybu v tom, že nepočkáš, až sklenice zchladne a vznikne podtlak, potom jsou víčka vcucnuté.

 

hodnocení

0x
avatar clayman

jaká víčka používáte? Šroubovací nebo omnia?

Chyba může být i v rychlém zchlazení. Po uvaření je ideální sklenice rychle zchladit, pára zkapalní s vznikne podtlak, který víčka přisaje ke sklenici (víčka se prohnou). Doma jsme dávali sklenice do studené vody. Někdo dává sklenice na zem a na ně hodí studený hadr.

Napište váš postup, abychom mohli odhalit slabinu v postupu :)

U malých sklenic se někdy víčko jen neprohne - lehkým zmáčknutím (až je studená) tam cvakne "samo".

iam
hodnocení

Jedná se o sklenici přesnídávky, kde jsou víčka šroubovací. Postupuji tak, že po zavaření skleničky vytáhnu a víčkem na zem je dám na balkon.

tato víčka nejsou moc kvalitní. Chybu vidím v nich, tedy pokud nemyslíte ten model, který byl za socialismu. Ty bych se nebál použít. Nová víčka, která nemají spodní hranu zahnutou zřejmě nikdy kvalitně neutáhnete...změňte skleničky za např "marmeládové". Určitě se úspěchu dočkáte.

doplněno 21.07.14 09:24:

přidávám obrázek, která víčka bych určitě nepoužíval

Zavařování - vypouklá víčka

 

ben®
hodnocení

0x
avatar ben

Dobrý den, u nás byla "tradice" ty sklenice po zavaření hned horké klást na rovnou plochu a obrácené dnem vzhůru - a ponechat už jen zcela vychladnout. Víčko potom nemá kam se vyfouknout. Zdravím!

doplněno 21.07.14 09:13:

iam - a před uzavřením víčka jste dobře otřel hranu skleničky i vnitřek víčka? Kolikrát už ta víčka byla použita? Po vychladnutí jde víčkem hned otočit nebo klade odpor?

Přesně tak. Uvedený postup má několik výhod. Jednak je hned vidět, jestli některá sklenice neteče, jednak se někdy podaří, že šťáva nějakou tu mikronetěsnost zalepí (ale to je spíš zbožné přání)

paw*
Jj, pred nasazenim otrit hrdlo. Jeste vicka prevarujeme ve vode s jarem, aby se odstranily mastnoty z tesneni. Pote se jen oplachnou ve studene vode.
Kdyz se zamysikm, tak sem postupy prebral od mamky a babicky. Pro.me rutina, ale pro novozavarovace je ta technologie doat slozita se spoustou detailu. Hodne stesti preju.

 

hodnocení

0x
avatar hejkal
Nafouknutí víček při zavařování způsobuje přetlak vzduchu, který se ohřátím roztáhne. Přebytečné množství vzduchu zřejmě unikne mezi těsněním víčka a hranou sklenice.
Po ochlazení se vzduch "scvrkne" a víčko by se mělo prohnout dovnitř. Pokud se neprohne, je možné, že víčko netěsní. Starší víčko, již použité, staré tvrdé těsnění, poškozený kraj sklenice, nečistota...
U nás necháváme sklenice v zavařovacím hrnci, dokud nevychladnou, případně je překryjeme dekou.
Žádné ochlazování, ani otáčení vzhůru nohama. Ochlazením mohou horké sklenice prasknout. Víčko je vysterilizované počas sterilizace.
Už roky. Vlastně desetiletí. Dokonce už půl století. Bez problémů. I když na začátku Omnia víčka ještě nebyla, jen
skleněná a gumička byla zvlášť. Princip podtlaku ale stejný.

 

jabraka*
hodnocení

0x

Vše zavařuji v mikrovlnce.Sklenici lehce uzavřu víčkem,šroubovací jen zlehka,Omnia přitlačí speciální pružné víčko.Jakmile začne obsah vařit(3 - 5 minut)v rukavicích sklenici vyjmu a šroubovací víčko dotáhnu.Sklenici obrátím na víčko.Po zchlazení je víčko prohnuté i 3 mm.To značí značný podtlak a jistotu zavaření.Pokud víčko během skladování odskočí,je to znamení k rychlé spotřebě.

JABRAKA

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]