Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zbourani umakartu

Od: jakubd* odpovědí: 19 změna:
Zdravim,
Prosim Vas, jak moc slozite je zrusit jednu stenu umakartoveho jadra v kuchyni? Kutil jsem vcelku zrucny, ale neumim si predatavit jak na to. Chci co nejvice usetrit... Omlouvam se za absenci hacku a carku, pisu z mobilu.
Dekuji

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ovczaak*
hodnocení

1x

zdravím,ponechme stranou,že si myslím-jádro sám bourat nesmíte. šel bych na to takto - demontáž linky,odpadů a vody(příp.digestoře,pozor na elektřinu) -nahoře pod stropem bude sololitová deska,tu dolů,tím se dostanete mezi stropy - .vypnout jističe,demontovat zásuvky a vypínače ve stěně,kterou chcete zbourat. - za tou sololitovou deskou vytahat kabely,které vedou do bourané stěny, - podepřít strop v koupelně. - najít šrouby,kterýma je stěna přišroubovaná k ostatním a pryč s nima. a ještě nahoře sundat svorky,které drží strop. pak by stěna měla jít dolů,občas drží ještě u podlahy. berte to jen obecně,u každého jádra to může být trochu jinak.přitom sledujte,aby se vám celé jádro nerozpadlo. potom bych dozdil ytong, s tím,že zbylé stěny jádra bych do něj kotvil... dělejte to radši ve dvou,pokud možno s někým,kdo to už dělal.velkou stěnu rozřežte třeba maflem,kvůli lepší manipulaci.

Nevím proč by jádro neměl bourat sám?Sdělte důvod proč si toto myslíte!

Je vícero typů a některé se po odstranění jedné strany "umakartu"rozsypou!Prostě jedna strana není to pravé ořechové!

doplněno 19.07.14 19:54:

Tak jo s tím závěrem souhlasím ,že to jde lépe ve dvojce,ale dá se to samotnému,osobně mně pomáhal až syn vynosit to ven .

Jinak s tím že na to musí být proškolení je asi nesmysl.osobně jsem pátral a dokonce jediné je vhodné dát dolů do vstupu ceduli s upozornění o dané hlučnosti adt,oby další obyvatelé o tomto věděli připravili se na to. Ověřeno osobně na stavebním odboru při MÚ,že se nemusí noic více dělat v případě přestavby z "umakartu " ytongy.Je to hormadně schválená přestavba jader v panel.domech do 8p včetně!

doplněno 19.07.14 19:57:

Ještě doplňuji-splnil jsem obě údajné podmínky-jsem zedník a mám i maturitu.

Ono to tvrzení ,je to asi jen spíše snaha, jako všeho, získat vícero peněz a ten kdo to chce nechat udělat, aby zaplatil víc než je třeba!

ovczaak*

někde jsem to zaslechl,při reko koupelny by jádro měl bourat proškolený pracovník s maturitou. přijde mi to trochu jako blbost a v praxi jsem to také na žádné stavbě neviděl.snad někdo,kdo opravdu ví,to upřesní.já psal,že si to myslím. pokud se ptáte,proč bourat ve dvou,je to velké,pro jednoho rasovina a i bezpečnější.

doplněno 19.07.14 18:57:

ještě doplním - že bourat jednu stranu není ideální,už ví,já napsal,jak přibližně na to,pokud se takto rozhodne...

jakubd*

A co kdyz bydlím v 9. Patře? Nerad bych, abych ohrozil nejakou statiku domu...

bohužel s tímto bouráním mam nulovou zkušenost...:(

ovczaak*

jádro není o statice,ale o stoupačkách.nesmíte sáhnout na tu klec z jeklů,která drží odpady a vodu

ovczaak*

pro diesel-připouštím.ted jsem po skypu chytl člověka,od kterého jsem to slyšel.živí se rekonstrukcema.je na dovolené,tvrdí,že to má doma v compu,přitvrdil,že na jádro musí být ve firmě dohled autorizovaného inženýra.hm,udělám z toho otázku-neví o tom někdo něco více? ještě perlička k úředníkům - vloni mi paní na stavebním úřadě tvrdila,že na jádro ve třetím patře MUSI být stavební povolení!

jakubd*

No tak z toho bych se po to... nevím, jestli jsem paranoidní, ale sousedi nad náma zbourali tohle jádro, udělali ytong a mám pocit, že se to naše jádro nějak prohlo - je to vůbec možný?

Zatím to, podle toho co čtu, vypadá, že se na to sám vykašlu... :(

ovczaak*

nemělo by se prohnout,jádro je umakartová kostka,vsazená do paneláku.mezi stropem jádra a stropem z panelů je asi 30 cm,odhadem.jinak souhlas,sám nee,sežeňte někoho,kdo ví,co dělá. zrovna ode mne zní tato rada divně,jsem takový,že bych se do toho pustil

jakubd*

a odkud jste? :))

Vloni moji mladí přesně tohle dělali. Chvíli trvala všechna povolení, protože někde, snad v 8.patře taky zdili a barák se vahou nějakých cihel a posunutou stěnou, pohnul. Nakonec povolení dostali a povolali firmu. V Polsku levněji nakoupili dlaždice, obklady, umývadlo, mísu a baterie, nechali si udělat kuchyňskou linku na míru. Trvalo to 3 týdny, ikdyž bylo slíbeno 10 dní, protože materiál byl naprosto všechen připravený. Protože se musely udělat i podlahy v kuchyni a předsíni, zdila se i ta část, ve které jsou dveře do koupelny a wecka z předsíně a zdi mezi. Vystřídali se tam instalatéři, elektrikáři, zedníci. Spousty neočekávaných komplikací a zlých překvapení. A teď, po roce se objevila mokrá skvrna až na chodbě a o patro níže, zaviněná odpadem ve sprchové části, vykachlíkované, bez vaničky. *zed* Ale kráááásné to mladí mají, to zase jo. Nejen krásné, ale i skladné a vymyšlené hlavou.

doplněno 20.07.14 09:45:

Tohle nepíšu proto, abych vás odradila, ale proto, abyste si všechno připravil a promyslel a nakoupil dřív, než se do toho dáte.

ovczaak*

přerov u olomouce,k vám to bude asi dost daleko..

jakubd*
To teda, ja z Prahy...:( a na kolik to tak muze vyjit, kdyby si to clovek zboural sam, vyzdil sam? Povolal snad jen elektrikare a instalatera? Diky

Nevím zda-li je to pravda to může být stejné jako výměna např brzdbových kotoučů-každý tvrdí že to musí dělat odborný servis , na kolika utech jsem si toto dělal sám a STK a brzdy no problém,Jinak opravdu v JH jsem se dozvěděl při snaze o legalizaci jádra z ytongů- (v JH jsou jen a pouze 8p paneláky!) až do 8p včetně je toto hromadně schválená přestavba bez jakéhokoliv dalšího povolení atd ! Stačí jen a pouze oznámit (ve místě konání !) rekonstrukce že od -do budou probíhat rekonstrukční práce což bude obnášet zvýšenou hlučnost a možný větší nepořádek v bytě! Leda že by stát přišel že díky tomuto přichází o něco (nejspíš peníze) a tak je najednou nutné povolení?! a to co jsem písnul výše zrušil.

Jakmile potkám někoho z býv kolegů tak se na toto optám (2 známí takto dělají na stav.odboru OÚ)

ovczaak*

diesel,pokud je toto reakce na úřednici,co chtěla stavební povolení - kdysi to snad platilo,jen této paní nějak uniklo,že to je dávno zrušené a ze setrvačnosti to požadovala i nadále.po celkem hlučné výměně názorů to vzdala. pokud reagujete na autorizovaného inženýra,atd,rád se dozvím,co zjistíte...

To Ovčák-dnes jsem toto řešil s bývalým mistrem,dnes pracuje na stavebním odboru,žádný dohled autorizovaného minženýra není nutný,při rekonstrukci jádra stači toto oznámit s plánkem (tento nemusí být od projektanta či nějakého stavaře s akreditací,stačí si narýsovat sám!) rekonstrukce na stav.odbor daného úřadu! Jinak -na výkon fce stavební dozor stačí jen a pouze maturita ,nemusí být hned vysokoškolské vzdělání!

k tomu to co jsem psal výše!oznámit v domě na nástěnce

ovczaak*

diesel - díky,je to pro mě cenná informace.straší mě tím bývalý zaměstnavatel,kterému se moc nelíbí,že mu "lezu do zelí".mmchdm,odtamtud mám i info o bourání jádra proškoleným pracovníkem,slíbil,že pošle zdroj,zatím nereaguje

hodnocení

0x

Bytových jader je dost typů, ale bourání jedné stěny si dost dobře nedovedu představit. Většinou je konstrukce v takovém stavu, že drží pohromadě jen díky tomu, že je to krabice. To nemluvím o protažení elektriky, upevnění některých předmětů atd. Co Vás vede k tomu zbourat jednu stěnu (kromě snahy ušetřit - nejlevnější je nedělat nic :)). Píšete, že stěna je směrem do kuchyně, nebylo by řešením naopak přizdít? Jsou typy kuchyní, kde umakart je vidět a tady si dovedu představit, že to ruší a nová linka se na to pověsit nedá nebo s obtížemi.

hodnocení

0x

A na druhé straně toho umakartu je koupelna a wc a všechny rozvody a odpady?

jakubd*

Ano prosim.:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]