Nejste přihlášen/a.
zdravím,ponechme stranou,že si myslím-jádro sám bourat nesmíte. šel bych na to takto - demontáž linky,odpadů a vody(příp.digestoře,pozor na elektřinu) -nahoře pod stropem bude sololitová deska,tu dolů,tím se dostanete mezi stropy - .vypnout jističe,demontovat zásuvky a vypínače ve stěně,kterou chcete zbourat. - za tou sololitovou deskou vytahat kabely,které vedou do bourané stěny, - podepřít strop v koupelně. - najít šrouby,kterýma je stěna přišroubovaná k ostatním a pryč s nima. a ještě nahoře sundat svorky,které drží strop. pak by stěna měla jít dolů,občas drží ještě u podlahy. berte to jen obecně,u každého jádra to může být trochu jinak.přitom sledujte,aby se vám celé jádro nerozpadlo. potom bych dozdil ytong, s tím,že zbylé stěny jádra bych do něj kotvil... dělejte to radši ve dvou,pokud možno s někým,kdo to už dělal.velkou stěnu rozřežte třeba maflem,kvůli lepší manipulaci.
Nevím proč by jádro neměl bourat sám?Sdělte důvod proč si toto myslíte!
Je vícero typů a některé se po odstranění jedné strany "umakartu"rozsypou!Prostě jedna strana není to pravé ořechové!
doplněno 19.07.14 19:54:Tak jo s tím závěrem souhlasím ,že to jde lépe ve dvojce,ale dá se to samotnému,osobně mně pomáhal až syn vynosit to ven .
Jinak s tím že na to musí být proškolení je asi nesmysl.osobně jsem pátral a dokonce jediné je vhodné dát dolů do vstupu ceduli s upozornění o dané hlučnosti adt,oby další obyvatelé o tomto věděli připravili se na to. Ověřeno osobně na stavebním odboru při MÚ,že se nemusí noic více dělat v případě přestavby z "umakartu " ytongy.Je to hormadně schválená přestavba jader v panel.domech do 8p včetně!
doplněno 19.07.14 19:57:Ještě doplňuji-splnil jsem obě údajné podmínky-jsem zedník a mám i maturitu.
Ono to tvrzení ,je to asi jen spíše snaha, jako všeho, získat vícero peněz a ten kdo to chce nechat udělat, aby zaplatil víc než je třeba!
někde jsem to zaslechl,při reko koupelny by jádro měl bourat proškolený pracovník s maturitou. přijde mi to trochu jako blbost a v praxi jsem to také na žádné stavbě neviděl.snad někdo,kdo opravdu ví,to upřesní.já psal,že si to myslím. pokud se ptáte,proč bourat ve dvou,je to velké,pro jednoho rasovina a i bezpečnější.
doplněno 19.07.14 18:57:ještě doplním - že bourat jednu stranu není ideální,už ví,já napsal,jak přibližně na to,pokud se takto rozhodne...
A co kdyz bydlím v 9. Patře? Nerad bych, abych ohrozil nejakou statiku domu...
bohužel s tímto bouráním mam nulovou zkušenost...
jádro není o statice,ale o stoupačkách.nesmíte sáhnout na tu klec z jeklů,která drží odpady a vodu
pro diesel-připouštím.ted jsem po skypu chytl člověka,od kterého jsem to slyšel.živí se rekonstrukcema.je na dovolené,tvrdí,že to má doma v compu,přitvrdil,že na jádro musí být ve firmě dohled autorizovaného inženýra.hm,udělám z toho otázku-neví o tom někdo něco více? ještě perlička k úředníkům - vloni mi paní na stavebním úřadě tvrdila,že na jádro ve třetím patře MUSI být stavební povolení!
No tak z toho bych se po to... nevím, jestli jsem paranoidní, ale sousedi nad náma zbourali tohle jádro, udělali ytong a mám pocit, že se to naše jádro nějak prohlo - je to vůbec možný?
Zatím to, podle toho co čtu, vypadá, že se na to sám vykašlu...
nemělo by se prohnout,jádro je umakartová kostka,vsazená do paneláku.mezi stropem jádra a stropem z panelů je asi 30 cm,odhadem.jinak souhlas,sám nee,sežeňte někoho,kdo ví,co dělá. zrovna ode mne zní tato rada divně,jsem takový,že bych se do toho pustil
Vloni moji mladí přesně tohle dělali. Chvíli trvala všechna povolení, protože někde, snad v 8.patře taky zdili a barák se vahou nějakých cihel a posunutou stěnou, pohnul. Nakonec povolení dostali a povolali firmu. V Polsku levněji nakoupili dlaždice, obklady, umývadlo, mísu a baterie, nechali si udělat kuchyňskou linku na míru. Trvalo to 3 týdny, ikdyž bylo slíbeno 10 dní, protože materiál byl naprosto všechen připravený. Protože se musely udělat i podlahy v kuchyni a předsíni, zdila se i ta část, ve které jsou dveře do koupelny a wecka z předsíně a zdi mezi. Vystřídali se tam instalatéři, elektrikáři, zedníci. Spousty neočekávaných komplikací a zlých překvapení. A teď, po roce se objevila mokrá skvrna až na chodbě a o patro níže, zaviněná odpadem ve sprchové části, vykachlíkované, bez vaničky. Ale kráááásné to mladí mají, to zase jo. Nejen krásné, ale i skladné a vymyšlené hlavou.
Tohle nepíšu proto, abych vás odradila, ale proto, abyste si všechno připravil a promyslel a nakoupil dřív, než se do toho dáte.
Nevím zda-li je to pravda to může být stejné jako výměna např brzdbových kotoučů-každý tvrdí že to musí dělat odborný servis , na kolika utech jsem si toto dělal sám a STK a brzdy no problém,Jinak opravdu v JH jsem se dozvěděl při snaze o legalizaci jádra z ytongů- (v JH jsou jen a pouze 8p paneláky!) až do 8p včetně je toto hromadně schválená přestavba bez jakéhokoliv dalšího povolení atd ! Stačí jen a pouze oznámit (ve místě konání !) rekonstrukce že od -do budou probíhat rekonstrukční práce což bude obnášet zvýšenou hlučnost a možný větší nepořádek v bytě! Leda že by stát přišel že díky tomuto přichází o něco (nejspíš peníze) a tak je najednou nutné povolení?! a to co jsem písnul výše zrušil.
Jakmile potkám někoho z býv kolegů tak se na toto optám (2 známí takto dělají na stav.odboru OÚ)
diesel,pokud je toto reakce na úřednici,co chtěla stavební povolení - kdysi to snad platilo,jen této paní nějak uniklo,že to je dávno zrušené a ze setrvačnosti to požadovala i nadále.po celkem hlučné výměně názorů to vzdala. pokud reagujete na autorizovaného inženýra,atd,rád se dozvím,co zjistíte...
To Ovčák-dnes jsem toto řešil s bývalým mistrem,dnes pracuje na stavebním odboru,žádný dohled autorizovaného minženýra není nutný,při rekonstrukci jádra stači toto oznámit s plánkem (tento nemusí být od projektanta či nějakého stavaře s akreditací,stačí si narýsovat sám!) rekonstrukce na stav.odbor daného úřadu! Jinak -na výkon fce stavební dozor stačí jen a pouze maturita ,nemusí být hned vysokoškolské vzdělání!
k tomu to co jsem psal výše!oznámit v domě na nástěnce
Bytových jader je dost typů, ale bourání jedné stěny si dost dobře nedovedu představit. Většinou je konstrukce v takovém stavu, že drží pohromadě jen díky tomu, že je to krabice. To nemluvím o protažení elektriky, upevnění některých předmětů atd. Co Vás vede k tomu zbourat jednu stěnu (kromě snahy ušetřit - nejlevnější je nedělat nic ). Píšete, že stěna je směrem do kuchyně, nebylo by řešením naopak přizdít? Jsou typy kuchyní, kde umakart je vidět a tady si dovedu představit, že to ruší a nová linka se na to pověsit nedá nebo s obtížemi.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.