Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Noční proud, jistič, zvuky

Od: ondrato odpovědí: 12 změna:

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na jednu věc týkající se nočního proudu - nedávno jsem se přestěhoval do starší budovy a mám zapojen bojler na noční proud. Vše funguje správně, pouze k mému překvapení kromě ozvání cvaknutí (tj. přepnutí na noční proud) v pojistkách/jističi se pak celou dobu nočního proudu ozývá takový hluboký docela nepříjemný zvuk. Nevíte, co by to mohlo být, resp. jak se toho zbavit? Docela špatně se při tom spí..

Předem děkuji za odpověď!

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

doktpr365*
hodnocení

4x

Vrčí asi jádro v cívce na stykače,vyměnit stykač.

ondrato
hodnocení

Díky moc!

Já se teda v ele vůbec nevyznám (bohužel), předpokládám teda správně, že toto by měl udělat kvalifikovaný elektrikář od distributora?

hop®
hodnocení

3x

S největší pravděpodobností "vrčí" relé, které spíná proud do bojleru. Relátko stojí okolo dvou stovek, elektrikáři zaplatíte podle toho, jak je to velký kamarád a jak starý je původní stykač (tedy jak náročná bude výměna)...

Nejjednodušší a nejlevnější, jak se "toho" zbavit, bude shodit jistič od nočního proudu, ale ta asi nechcete slyšet, koupal byste se ve studené vodě... ;) :-D

Případně si synchronizujte spánek s vysokým tarifem... :-D

doplněno 17.07.14 22:21:

Nemusí to být elektrikář od distributora, stykač není pod plombami, stačí elektrikář s patřičnou kvalifikací. Někdy podobnou operaci zvládne i šikovný domáci kutil, pokud se přesně řídí našimi odbornými a rozumnými radami...

ondrato
hodnocení

Díky, přenechám to raději elektrikáři.. a už se těším, že to vrnění (není to drnčení, ale takový monotonní hluboký, někdy dost hlasitý zvuk) brzo přestane a budu moc bez problémů spát!

Díky!

hop®

Díky za hodnocení.
Třeba bych měl cestu okolo, jestli jste z Prahy, ale to by byla velká náhoda. Zkuste ještě dát orientační foto malého rozvaděče s jističi, můžeme zkusit odhadnout cenu opravy.
Hezký den a asi už dobrou noc ;)

doplněno 18.07.14 19:43:

Pod tím deklíkem je obyčejný klasický stykač, dokáže ho vyměnit šikovný kutil, když si vypne hlavní jistič...

Náhradou může být třeba toto...

ondrato

Nz, foto (špatné a moc informající nedávající) přikládám a čeho se obávám, je to, že se jedná o starší byt, takže se už nenajde nějaký kompatibilní kus a řeknou mi, ať nechám vyměnit veškeré rozvody..

Noční proud, jistič, zvuky

jedním z řešení je výměna bytové rozvodnice za nový typ třeba s osmi nebo dvanácti moduly v řadě v provedení na povrch; pohodlně se vejde na původní místo, dokoupíte nové jističe a zapojíte původní rozvody; třeba některé 12M z odkazu

heureka.cz/...

zlatan*

Dobrý den

mám stejný problém, jako jste měl Vy tenkrát. Tedy že mám staré pojistky a mám tam stykač, který při nočním proudu hučí a je to fakt nepříjemné. Elektrikář mi řekl, že mám vyměnit celé pojistky, že prý starý stykač se již nevyrábí a že nelze provést žádnou úpravu starého stykače tak, aby nehučel.

Děkuji moc za odpověď, Petr

hodnocení

1x

Jak píše kolega Hop, je třeba vyměnit jen stykač.

hodnocení

0x

doporučuji toto:

hager.cz/...

doplněno 18.07.14 08:27:

odkaz jaksi nefunguje, nový

hager.cz/...

doplněno 18.07.14 08:29:

taky tady

ielektra.cz/...

hodnocení

0x

doporučil jsem vyměnit i bytový rozváděč z důvodu, že vím, co dělají tyto staré jističe - upálené hliníkové dráty na svorkách jističů, jističe se hřejí celé z důvodu přechodových odporů na kontaktech při větším odběru - varná konvice, výkonnější ohřívač vody, pračka, žehlička; je sice pravda, že doba provozu těchto spotřebičů není až tak dlouhá,..ale o to častější; tyto jističe už mají zenit za sebou, dochází i k přerušení obvodu a tím k závadě na daném okruhu, vyměnil jsem jich už hodně; je pravdou, že pro tichou domácnost stačí vyměnit stykač, ale ... viz výše; ale je to váš byt, rozhodněte se sám, v jakém rozsahu provedete opravu

Pokud nehodláte dělat kompletní rekonstrukci, tak je zbytečné měnit kompletní rozváděč a jak už bylo uvedeno stačí nový stykač s tichám chodem a pokud bude problém s nějakým jističem, tak stačí vyměnit za nový s retrofitem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]