Nejste přihlášen/a.
Mám tu různý starý noviny a časopisy. Byt v paneláku. Kdysi jsem vystříhoval zajim. články či fotky. To je velká krabice.
Dnes už to nestíhám, takže to mám nevytříděný a navíc mám internet, kterej leccos vyhledá.
Nechce se mi to vyhodit - ale musím. Zdůvodnění: I kdybych to četl, stejně to zapomenu. Navíc už polovina věcí není aktuálních..
Ještě nějaký důvod, proč to vyhodit do sběrny? Dostanu za to pár korun, doma nebude prach na těch komíncích za postelí a u koše...
Dalsi duvod: jestli jsi se k novinam nedostal nekolik dni po tom, co jsi je prinesl domu, skoro na 100% se k nim uz nevratis. "Nekdy se k tomu dostanu" znamena "Nikdy se k tomu uz nedostanu". Casem toho bude tolik, ze fyzicky prolistovat, procist, vystrihnout atd. nebude mozna. Proste by ti to trvalo dele, nez s jakou rychlosti prichazeji cerstve noviny.
I kdyby jsi si nahodou vystrihal vsechno, co te zajima, tak se nikdy nedostanes k tomu znovu projit a procitat zajimavosti z te krabice.
A i kdyby jsi si ty vystrizky snad nekdy procital, skoro vsechny uz nebudou aktualni, budou zastarale, budou o vecech, ktere te uz nezajimave, ktere jsou uz vyresene, prekonane, ...
Smutna realita, ale je dobre, ze jsi sam dosel ke stejnemu zaveru. Je to dobry krok spravnym smerem.
Díky za dobré povzbuzení, Imgify!
Zdá se, že si rozumíme Další kapitolou jsou knihy, co nemám nyní chuť otevírat... je jich tu dost. Těžko asi nastane čas, kdy je budu chtít číst. Takže si nechám jen ty, které "mám chuť číst, jen kdybych ale teď měl čas" - ostatní rozdat. Ano?
Nejhorší jsou ty starý z antikvariátu, co jsem v euforii tahal domů proto, že byly levný...
Byl jsem a stale mozna jsem ve stejne situaci. Je to boj. Kazdy den. Takovych veci, ktere bych chtel precist, poznat a zapamatovat si, ale kazdy novy den privali dalsi varku a proste neni dost hodin behem 24hodin, abych to mohl vsechno zpracovat. Je zapotrebi se smirit s tim, ze proste clovek nemuze vedet vsechno a ze fyzicky nejde zpracovat a zaregistrovat vsechny informace, ktere se na nej chrli ze vsech stran kazdy den. Je to tezke si to priznat, ale takova je realita.
U knih zalezi, kolik jich mas. Knihy jsou dobre skladne a i se dobre stehuji (krome toho, ze jsou tezke). Na druhou stranu precist knihu trva dost dlouho a po precteni se "zpracuje" jen velice mala cast objemu mistnosti (knizka je pomerne objemove mala, ale trva dlouho ji zpracovat a tím ji "vyřídit"). Na druhou stranu muze obsahovat spoustu informaci ... Proste jak jsem psal - je to boj. Vyhazovat informace, ktere clovek jeste nezpracoval a vedet, ze je uz nikdy nezpracuje, protoze uz ten zdroj nema ...
Imgify: Bál jsem se napsat, že asi znáš na vl. kůži. A tys to přiznal. Ano, informací je dnes strašně moc a hlava udrží a zpracuje jen určitou část. A protože jsem vyrostl před mnoha lety, nejel jsem v tolika datech jako dnes, ani náhodou. Takže se musím probrat ze sna o nekonečnosti času, života a prostoru... a prožít, jak je krásné mít v bytě "kam šlápnout za zem" - když to trochu přeženu
Boj každodenní - souhlas! Uklidím si v sobotu, čistej stůl - ale pokud tam něco nechám v úterý a něco ve čtvrtek, ono se to nějak namnoží a v sobotu jsem zase u pyramidy, který se sune k zemi
"Mit kam na zemi slapnout" a "hromady sunouci se k zemi" ... Ach bože, jak se v tom poznavam Kdo nevidel sloup novin (časopisu, knih, ...), ktery sam o sobe uz neudrzi svuj tvar a zacne téct jako tekuty pisek, nepochopi.
Jednou za cas take svoje "materialy" z nejakeho duvodu preberu (napriklad když už není se kam fyzicky hnout), jenomže protože nezměním svoje návyky, tak hromady a sbírky zase časem vzniknou. Jak jsem psal, je to nekonečný boj se mnou samym.
Jedine, co me drzi snad v jeste zvladatelnych mezich, je vědomí toho, že lidský čas na zemi je konečný. Vědět, že mám nekonečně času, tak se úplně utrhnu ze řetězu.
Moje oblibena profese, kterou bych chtel v pristim zivote delat, je knihovnik. Umet dokonale pracovat s databazemi, mit pristup ke vsem svazkum, ktere kdy byly publikovany, ... nebesky zazitek. Je to ale takova dvojsecna zbran - alespon ted pro me. Videt na vlastni oci, kolik toho bylo publikovano, mit ke vsemu pristup a VEDET na 100%, ze to nikdy za zadnych okolnosti clovek nemuze vsechno precist/pochopit/zpracovat. Nekdy me to privadi k depresim.
Přesně - knihovník! Stále knihovny mám rád, knihkupectví, a co nejvíc? Katalogy knih - mám tu různé za pár let Dobrej úlet je třeba porovnávat 4. a 5. vydání téže publikace
Jo, Imgify, byl jsem před pár dny na pohřbu. To mi trochu pomohlo s tím mým papírováním
Je to zajímavý, jak se mohou potkat bojovníci s tak podobnou diagnozou! Děkuji ti.
Rado se stalo, i kdyz vlastne ani nevim, jestli jsem nejak pomohl. Sam vim, co bych mel spravne delat, ale opravdu to delat, to uz je jina kapitola.
Osobne se snazim antikvariatum vyhybat. Vim, ze bych s prazdnou neodesel. Vzdycky bych tam nasel neco, co "je zajimave", "chtel bych mit", "chtel bych zachranit" atd. Takovych knih mam doma spoustu a troufam si rict, ze k naproste vetsine jsem se jeste ani nedostal Lezi tam na polici nebo ve stohu tak, jak jsem je koupil a v lepsim pripade ten den večer rychle prolistoval. Az je mi jich skoro lito. Takovou praci to dalo je vytvorit a nakonec kvuli moji lenosti/nedostatku času ani nemohou splnit svůj účel, kvůli kterému vznikly.
Jestli máte knihy, kterých se opravdu zbavujete, vraťte je zpět do oběhu. Věnujte je antikvariátu, knihovně, rozdejte zdarma zájemcům na inzertním serveru atd. Mě by připadalo blbé hodit je do sběru starého papíru. To bych si je raději nechal.
Souhlasím s tím, že úmrtí blízké osoby dokáže člověku překopat hodnotový žebříček. Začne se ptát, jestli tohle je opravdu důvod, proč žije,jestli nejsou důležitější věci a začně přemýšlet, k čemu dobrému to vlastně všechno je.
Před pár týdny jsem musel vyhodit dobré 2-3m3 novin, které se nahromadily a o kterých jsem se bláhově domníval,že je projdu, prolistuju, přečtu a vystřihnu zajímavé věci. Po pár hodinách jsem pochopil, že bych na tom strávil tak celý rok nějakých 10 hodin denně. To se prostě nedalo zvládnout. Šlo to do sběru. Dnes mě mrzí hlavně jen jeden článek, na který jsem si vzpomněl, že tam byl a který jsem si chtěl uschovat, ale tak dlouho jsem z lenosti odsouval jeho vystřižení, až se daný výtisk pohřbil pod vrstvou nových novin a já na to zapomněl v návalu nových úkolů a plánů. Utěšuji se tím, že když budu chtít, dohledám informace na Internetu a třeba najdu i novější verzi tam popisovaného řešení. Vývoj jde dopředu. Přesto mě to mrzí.
Hodně štěstí ve vašem zápase.
Ještě k tomu katalogu knih. To je samozřejmě nádhera, rád bych něco takového měl, ale je mi úplně jasné, jak by to skončilo - nějaké ty knížky bych chtěl a to by jen přilévalo olej do ohně mého problému. Srdce radí "ber katalog a pokochej se tim, co je uvnitř", mozek říká "nemůžeš si dovolit další knížky" a "stejně se nedostaneš k tomu, abys je přečetl".
Jak jsem psal, je to každodenní boj. Taková moje forma závislosti a boje s ní.
Imgify ja taky zbiram ruzne clanky a podobne,ale jen co se tyce meho remesla, takze at chci nebo ne,obcas se tim musim prokopat a neco vyhledat a uz se mi to hodnekrat vyplatilo to nevyhazovat, jenom je to problem v tom mnozstvi najit,takze ja urcite vyhazovat nebudu.
doplněno 17.07.14 20:54:Asi zas tak moc toho nemam,neco mam v praci neco doma ,asi dve krabice a spoustu knih, ale pro mne dulezite veci.
Ta největší bude 1m krát 1m krát 1m. Ale mám to i jinde, v mezerách mezi jiným krabicemi.
A přitom vyhazovat je celkem rozkoš. Když najdu něco, co mám dvakrát, nebo co přestalo platit zcela.
Uvažoval jsem to nafotit a mít to ve složce na pevným disku, ty články. Ale i tak by to zabralo čas. Stejně jako je šílenost udělat si seznam knih, co doma mám.
Uvažoval jsem to nafotit a mít to ve složce na pevným disku
Hehe, mel jsem uplne stejny napad Chtel jsem to skenovat. Porad to mam v planu (pro vystrizky).
Chci verit, ze kdyz to budu mit lehce pristupne na disku, ze se k tomu spise vratim nebo neco najdu. Uz ted si ale priznavam, ze kdyz to budu prochazet jeden po druhem, tak se na nejakem zaseknu, zacnu zkoumat ten vystrizek a k tomu, co jsem hledal, se jiz nedostanu
Jsem si take vedom casove narocnosti to naskenovat a zpracovat (orezat, pripadne barevne vyrovnat atd.)
asi dve krabice a spoustu knih, ale pro mne dulezite veci
Kdyz ma clovek materialy ciste ke svemu oboru a je to nejake rozumne mnozstvi, ktere mu nekomplikuje zivot, tak to vubec nevadi. Teprve kdyz se vlastni objem a existence toho mnozstvi nebo rozsah zaberu stava nezvladatelnym, prerusta to v problem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.