Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vestavná skříň - sokl

Od: mig01 odpovědí: 11 změna:

V bytě mám připřaven výklenek na vestavnou skříň (cca 250x200x60cm v/š/h). Budu ji dělat klasicky z laminované dřevotřísky, kterou si nechám nařezat na potřebné rozměry. Dveře budou posuvné po spodních kolejničnách. Ale nechci dávat kolejničky přímo na podlahu (kvůli zanášení prachem). Rád bych teda celou skříň měl na malém soklu cca 7cm. Pokud bych udělal sokl z toho samého materiálu jako bude zbytek skříně obávám se, aby se dřevotříska, která se bude dotýkat země po nějaké době nerozlezla vlivem vlhkosti (při vytírání podlahy). Jak na to? Skříň nebude samonosná, plánuju plášť přišroubovat do výklenku (s nějakýma minimálníma dilatačníma spárama) takže na ten dno by moc síly působit nemělo (no vlastně asi jo, ty dveře a to co bude uloženo na dně...).

Děkuji, MG

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

1x

Pokus se vše vyřešit závěsnou kolejnicí.Dole by stačilo jen vedení dveří žlábkem.

JABRAKA

mig04

Na stropě je SDK a ten by to asi neunesl (není na to konstrukce předem připravena).To jak to mají kuchyně vím, ale to by znamenalo mít tam nožičky. Napadlo mě sokl pak objet silikonem... Hmm, budu se muset podívat na nějaké konstrukce.

hodnocení

0x

Pokud chcete mít mermomocí sokl a vodovzdorný, podívejte se na sokly ke kuchyňským linkám. Linky jsou dnes na nožičkách a "sokl" je jen plastová zástěna. Prodává se, tuším, v metráži.

zajixxx*

Ano, kuchyně jsou na plastových nožkách. Na sokl se nasune těsnící lišta na lamino (přímo se prodává), zařežou se rohy atd. Na sokl se našrubují speciální úchyty (součást nožek) a normálně se celý sokl nacvakne na ty plastové nožky.

Vlhkost do díky té liště nepobere (má i vlasní těsnění - přiléná těsne na podlahu), a navíc je sokl díky "nacvaknutí"možno opět sundat... nasazovat dle libosti.

doplněno 16.07.14 15:57:

takto vypadá ta těsnící lišta - např. http://1url.cz/wsxm

doplněno 16.07.14 15:59:

A nožky např. - http://1url.cz/Ksx7

Já myslel plastovou krycí lištu, ta je v tom Vašem odkazu rovněž vidět, ale tohle je možná ještě lepší varianta - minimálně nebude problém s hledáním podobného dezénu.

zajixxx*

To co jsem napsal je řešení, které používají stolaři. Jinak je ještě vhodné řezanou hranu lamina (na kterou se bude nasunovat ta lišta) ohranovat alespoň klasickou papírovou nažehlovací hranou (ideálně ABSkou 0,5mm) a to kvůly jednoduššímu nasazovaní oné lišty, a kvůly vlhkosti.

mig01
hodnocení

0x

Děkuji za odpovědi. Mám trošku negativní názor na různé lišty, protože dříve nebo později se pod ně vlhkost/špína stejně dostane. Hranu určite opáskuji. Ještě to promyslím. Nestačilo vzít spáru silikonem? Ten by snad mohl mít vyšší trvanlivost a voděodpudivost/těsnost než lišta.

Na sanitární silikon rovnou zapomeňte. Mám ho nad lištou v koupelně (tedy spíš už nemám). Životnost tak 2 roky, mechanická odolnost chabá. Nechápu, proč se bráníte té těsnicí liště, kterou navrhoval Zajixxx. Je dělaná na tloušťku LTD, de facto Vám tedy nic nebrání udělat sokl jako obvykle + zohlednit tu lepenou hranu, navléct těsnicí lištu zespodu na přední hranu a skřípnout ji pod sokl na věčné časy. Trochu zbastlené, ale jde to. Nebo tam to čílko udělejte dvojité (sokl + předstěna LTD s těsnicí lištou. Předstěnu pak můžete vyjímat a mýt pod těsněním eventuelní vniklé nečistoty.

zajixxx*

Nebudu tazatele přesvědčovat, ať to udělá tak, nebo onak, každý má sve přesvědčení... Psal jsem, jak se to běžně dělá. Ať si ten sokl přilepí třeba tím silikonen... (netvrdím, že to je špatňe!) Až bude chtít někdy posunout skříňku o 5cm vedle, tak bude mít problém. Žádný dvojitý sokl se běžně nedělá - pač je to blbost.

111®
hodnocení

0x

a co si na zem koupit hliníkový U profil a kolejnici dát do toho?

doplněno 17.07.14 13:28:

může být i nerez, nebo jiný materiál...

hodnocení

0x

Osobně bych dal dno na nožičky a k tomu nacvaknul sokl. Pokud se bojíš, že s dřevotřískovým soklem zacloumá vlhkost při stírání, tak máš pravdu. nechal bych si v truhlárně uříznout kus prkna, to obrousil, namořil a nalakoval. Větší životnost už bude mít jedině plast. S nějakým objetím silikonem nemám nejlepší zkušenosti, neb, i když se to nezdá, nemá to nějakou extra dlouhou životnost.

Jen bych se ještě vrátil ke konstrukci skříně. Hodně, ale opravdu hodně bych si rozmyslel spodní kolejnici. Snaž se to za každou cenu dát nahoru. Že není na to připravený sádrokartonový strop vůbec neřeš, neb to lehce unese samotná skříň. Když ji máš dva metry širokou, musíš tam mít alespon jednu stojatou příčku, jinak to police nepřežijou. A když tam bude uprostřed jedna příčka až nahoru, ta ten vrch tak zpevní, že to unese vše co tam pověsíš.

Kdo někdy vyzkoušel jaký je rozdíl mezi spodním a horním zavěšením posuvných dveří, by se ke spodnímu už nikdy nevrátil.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]