Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nájemník dluží a nereaguje

Od: cap* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, svěřím se ze svou situací, a bohužel se jistě naskytnou jiní pronajímatelé se stejným problémem.

Nájmeník se po čase dostal do platební neschopnosti a tak jsem mu počkal ačkoliv podle smlouvy jsem mohl hned po jednom měsíci nezaplacení jej vyhodit. Nájmeník sliboval jak to je jen dočasné apod. Pro dobrotu- na žebrotu. Dluh 4 měsíce byl pro mě moc a nájemník dostal Výpověd z nájmu. Vyšel jsem mu vstříc, že měl na vystěhování 14 dní. Součástí výpovědi je dokumentace o stavu menovitosti. Nájmeník se již nemá k ničemu.

Nemovitost je tedy alespon vystěhována, ale musel jsem vyměnit zámky. Ale je v špatném stavu, polité a počmárané stěny. A vybavení je odcizeno.

Jak postupovat.

Navštívít právníka a doporučené psaní o dluhu na nájmu a dopatku za elektřinu je samozřejmostí.

Ale co ty ukradené věci? Nemám v ruce doklady od hrníčků příborů, nářadí, nábytku, sekačky apod..

Doporučujete to nahlásit na policii jako kráděž? Má to smyls?

Řešil někdo podobný problém?

Děkuji

Č.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

2x

Tak to je opravdu "za dobrotu na žebrotu". Předpokládám, že vymáhání dluhu bude stejně asi probíhat soudně. Určitě před uvedením prostor do obyvatelného stavu bych si pořídila fotodokumentaci poničených prostor. Nejlépe by bylo porovnání s původním stavem. Nejen popis, ale i fotodokumentace. To mě tak napadlo i pro vlastní potřebu - než pronajmu - zdokumentovat stav a nechat podepsat nájemníka při předání prostor. Ukradené věci - pokud nebyly v soupise předávané nemovitosti, těžko budete dokazovat, že tam skutečně byly a zmizely po odstěhování problematického nájemníka. Zde by pomohla pouze svědecká výpověď. Ale jak říkám, pokud to půjde soudně, tak i toto bych tam uvedla. S tím nemůžete nic pokazit a předpokládám, že to nic negativně neovlivní. A předtím bych to zkusila na policii jako oznámení krádeže na neznámého pachatele s podezřením na bývalého nájemníka - s tím, že se to stalo v době jeho stěhování. Jinak přeji pevné nervy a hlavně úspěšné vyřešení dlužných částek (alespoň). :)

cap*
hodnocení

Dobrý den,

děkuji za rychlou reakci. Dokumentaci pořízenou před předáním mám. Taktéž část z odcizeného majetku mám zdokumentovanou. Chtěl bych vědět, zda-li někdo řešil podobný problém, a jak postupoval. Chtěl bych dát nájmeníkovy šanci řešit odcizené návratem a tím jemu ušetřit problémy, soud a sobě čas a starosti. Na druhou stranu si říkám na hrubý pytel hrubá záplata, jenže ... náš stát, naše soudy a naše zákony... asi víte ...

S pozdravem

Č.

madla*
hodnocení

1x

Jediné čím vás mohu "potěšit" je to že takto postižený nejste sám. Moje první nájemnice, žena s nezl. dcerou, poté co přestala platit nájem, opustila byt zdevatovaný,bez pračky, pohovky, všude špína a odpadky. Když jsem byt v tomto stavu našla,bylo mi do breku.Setkala jsem se tam s člověkem z Providentu, co ji naháněl kvůli splátkám dluhu. Po ní jako by se slehla zem. Kromě dluhu za nájem a energie zanechala účet za telefon (pevnou linku) ve výší 60000! Telefon jsem naštěstí nechala přepsat na ní před tím ,než ode mně převzala byt. Přivolali jsme Policii, sepsali to, později jsme byli předvoláni . Vyšetřovatel nám řekl, že toho má na kontě mnohem víc, abychom si nedělali iluze, že z ní něco dostaneme. Takže na prvním pronájmu jsme prodělali cca 40 tis.

Jedním z dalších nájemníků byl alkoholik, který zase dělal nepořádek v domě. Toho jsem dotlačila k podpisu ukončení nájmu a odstěhoval se.

Teď mám delší dobu slušné nájemníky ,ale dost opatrně si vybírám.

K vašemu dotazu, zda se pokoušet o vymáhání dluhu si myslím, že vám nezbývá než dát byt do pořádku, nechat ho vybavený jen minimálně a potenciální nájemníky vybírat hodně opatrně. Třeba se jich zeptat, kde pracují, jestli jsou schopni platit dlouhodobě nájem, vybrat od nich kauci (podle Obč. zák. až 3 měs. nájmy) a mít dobrou nájemní smlouvu, kde bude mj. ošetřeno, jak postupovat, když nájemce neplní své povinnosti včetně neplacení nájmu a dalších poplatků.

jan*

nejmenovala se náhodou Marie Kratochvílová?:) Znám takovou podobnou zlodějku z Brna.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]