Nejste přihlášen/a.
Dobrý den ,
asi mám hloupý dotaz a budu vděčný za každou radu :
Jakožto kluk z paneláku nemám s opravami zdí přílišné zkušenosti a loni jsme koupili byt s vyzděným jádrem.Při prohlídce bytu jsem nevěděl ,kam dřív koukat ,tak jsem si toho nevšiml ,ale po nastěhování ,když jsme zavolali malíře ,nám řekl ,že jádro je zřejmě vyzděné svépomocí nějakého kutila - amatéra a praskance na něm (kopírující uložení ytongu nebo čeho) ,které jsem myslel ,že jen přemalujeme ,jsou způsobené chybějící perlinkou...Vzal šroubováček ,rýpl do zdi a potvrdil to.
Co s tím můžu dělat? Opravdu se mi nechce rozebírat a sundávat půl kuchyně ,omlátit to a nátáhnout perlinku po celém jádru.V kuchyńské chodbě byl jeden praskanec asi největší (asi zatížením linky? ) ,tak ( aniž bych věděl ,co dělám :D ) jsem prasklinu hned vymlátil ,vytahal menší uvolněné kousky zdiva ,vystříkal montážní pěnou a natáhl na to takový ten štukový tmel asi od Kittfortu? a přemaloval.dodnes se nic nezměnilo a povrch na tom místě je bez prasklin..můžu to udělat stejně nebo nějak podobně i s ostatními praskanci?
Má perlinka ještě jinou funkci ,než že udělá zeď kompaktnější a nepraská?
Snad bude na fotkách něco vidět :D
děkuju
Dobry den, ja by jsem tu sparu spis resil necim pruznym, jako akrylat, samozrejme pretiratelny. Perlinka na Itong patri, protoze je to zdivo, ktere pracuje, vzlast, kdyz je v mistnosti se zvysenou vlhkosti. Mozna by to slo vyreklamovat jako skrytou vadu a nechat opravit, ale to uz je na nekom s pravnickym vzdelanim a praxi, aby Vam povedel, jestli do toho ma cenu jit, nebo ne.
Jinak kutilove si casto udelaji veci lepe, nez mnozi pseudoprofesionalove. Bohuzel to neplati ve Vasem pripade.
Moc Vám děkuju ,všechny tři rady jsou dobré ,protože nikdo neradil natahovat nanovo :D původní majitelé říkali ,že linku měli asi 4 nebo 5 let ,tzn. že teď tady může být minimálně třeba 5 let i s jádrem...to už by se snad následkem chybějící perlinky nemělo snad nic stát...už si to asi tak nějak "sedlo" ,ne? aspoň doufám...
Jen tedy pro upřesnění : i kdyby ta perlinka tam byla ,tak váha linky by stejně vytvořila prasklinu? Mají to tedy všechny byty? to se mi moc nezdá...ale dám na Vás...
jen ještě dotaz, asi prkotina :Když praskliny vyškrábnu ,mám to zase vyčistit od uvolněných kousků zdiva? to je asi jedno že? A nebude ta stěrka dělat neplechu ve větší vrstvě? Na balení píšou 2 vrstvy ,každá max 2mm. Když jsem opravoval tu první prasklinu ,objevila se tam,s prominutím, díra jak kráva.Proto jsem tam nastříkal i tu nízkoexpanzní pěnu a navrch přetáhl štukem...
Uvidím ,co se tam ukáže :D stejně se do toho pustím nejdříve zítra,takže ještě jednou vám zatím děkuju
Jo takhle...tak to je asi pravda...koneckonců pokud to všechno dělal předchozí majitel sám ,jakou můžu čekat kvalitu zdi ,když zapomněl i na perlinku? :D
Každopádně z toho nemám moc dobrý pocit...ještě tak mít strach ,aby mi na děti nespadla linka...takže to zatím asi zkusím jen opravit na pohled a někdy později třeba přezdít komplet jádro? nebo třeba jen zkouknout to ,v jakým to je vůbec stavu
ale děkuju za objasnění...
Bivoji, perlinka se dává, páč je to moderní. Jsou i materiály, kdy nemusí být perlinka.
Speciální vnitřní a venkovní jednovrstvá omítka s vysokou přídržností a pevností v ohybu. Omítka obsahuje speciální přísadu, která po vytvrzení omítky vytvoří celoplošně armovací vrstvu. Je vhodná pro vytváření vnitřní a venkovní jednovrstvé omítky na přesné zdivo YTONG, panely a betony. Dále jako vnitřní a vnější štuková vrstva na jádrové omítky. Nanáší se strojně i ručně. Spotřeba při tloušťce 2 mm: 2,7 kg/m2. Zpracovatelnost cca 2hod.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.