Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Koupě bytu - exekuce

Od: vasinek odpovědí: 35 změna:

Dobrý den,

vyhlídnul jsem si byt ke koupi v os. vlastnictví. Byl jsem se na něj podívat, uvažuji o něm o koupi přes relitku. Vyjel jsem si doma výpis z katastru nemovitostí a objevily se mi tam nějaké nejasnosti "exekuční příkaz k prodeji nemovitosti".

Ani majitel ani realitka mi o žádné exekuci na bytě neříkali. Chtěl bych se zeptat, zda se někdo s tímto případem nesetkal, nerad bych přišel o peníze :(

Děkuji pěkně

Koupě bytu - exekuce

35 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Znamená to, že exekutor chce dotyčnou nemovitost prodat v dražbě. Pokud ji však přesto chcete koupit (mimo chystanou dražbu), tak jen po dohodě s dotyčným exekutorem.

Na druhou stranu, je to možná šance získat nemovitost za slušnou cenu.

To, že tě na to měla v prvé řadě upozornit realitka, to je jiná pohádka a svědčí to o "profesionalitě" příslušného makléře.

vasinek
hodnocení

Děkuji, že jste mi poradili. Ano chtěl bych nemovitost koupit, ale nechci se dostat do problémů. Dalo by se to vůbec nějak bezpečně řešit? Řešit to s realikou či jak zjistit do jaké dražby půjde či který exekutor ji má pod sebou?

Nebo se na to raději vykašlat? Jak může realitka prodávat něco co nejde prodat, jestli to správně chápu?

Děkuji

msw

Myslím, že jste to nepochopil nebo jste dotaz napsal nesprávně. Realitka je nejspíše spřátelená s vlastníkem nemovitosti a jedná na jeho zakázku, tedy oba vás chtějí připravit o celou kupní cenu podvodem. Vy si koupíte nemovitost, která půjde do exekuce i s vámi. Resp. vy někam předem složíte kupní cenu, katastr to nepřepíše a vy budete rád, jestli někdy uvidíte své peníze zpět a realitka si minimálně strhne veškeré poplatky. Zde již rozhoduje exekutor - nikdo jiný. Realitní makléř je spíše podvovodník, protože o "přehlédnutí se" asi nemůže být řeč. Utečte, odkud je čas, nebo se domluvte s exekutorem a kupte to v dažbě. Pak se vám ale může stát, že exekuce byla uvalena neprávem a za 5 let vás vytěhují... To je stejné jako koupit nem. po emigrantovi - nikdy nevíte, kdo a kdy zaklepe na dveře.

jodw
hodnocení

0x

Rychle utečte a na tuto hodnou realitku zapomeňte.

pravnik*
hodnocení

0x

typická česká realitka... Jděte od toho, najděte si jiný byt. Pokud mocí mermo musíte mít tenhle byt, domlouvejte se s exekutorem, za jakých podmínek (po složení jaké částky na jaký účet) nechá vymazat ty exekuce z katastru. Ale tím, že dáte peníze exekutorovi, jen rozvážete vlastníkovi bytu ruce a ten pak může byt prodat (bez exekucí) někomu jinému, takže - jděte od toho... anebo počkejte na dražbu a kupte to v dražbě (vydražte to)

aaella*

V podstatě souhlas, na takový převod doporučuji advokáta, není to jednoduché, lepší je opravdu jít od toho.

ivik*
hodnocení

0x

Můžete uvést jméno té RK.Jen pro výstrahu ostatním...

vasinek
hodnocení

Ježiškoty,

je to malá realitka u nás v malém městě na Moravě, zítra si promluvím s makléřem nejlépe osobně. Chtěl bych slyšet co mi řekne, nechci dnes poškodit její jméno, až budu vědět více o tom co mi na to řekne.

ivik*

Jestli je to nějaká malá RK, tak tím to je horší.Dneska se prodejem realit živí kdejaký JOUDA,takže jděte od toho,než přijdete o peníze i o nemovitost.Buďte nesmlouvavý a pohrozte jim trestním ozn, nebo uveřejněním v médiích, kdyby vás do něčeho nutili.

vasinek
hodnocení

Děkuji moc za radu, zítra se na to realitky zeptám jak je to s tím bytem.

deep

NIc ve zlém, ale vy byste se asi nechal přemluvit i od papouška.

vasinek
hodnocení

Nee to nechci, jen jí to řeknu, třeba o tom ani neví. Kupovat ho v takovém stádiu nechci, když jste mi poradili.

ivik*

Myslím,že to dobře ví.Každá seriozní RK si tato fakta ověřuje a klientovi je povinná to sdělit.

macek7411*
hodnocení

0x

A proč dražbu? Exekutor je ze stejného města, bydlí přes ulici. Dům je odhadován na 6,5 milionu, banka v insolvenčním řízení požaduje 4 miliony, exekutor požádá soud o povolení přímého prodeje. Podle zákona i při tomto prodeji musí být dosaženo co nejlepšího zisku, proto dům kupuje sousedka za 4 miliony a jednu korunu. Takové máme zákony.

vasinek
hodnocení

Jak by to šlo koupit přes exekutora? Nevím kde bych našel právě toho co má nastarost tento byt.

vasinek
hodnocení

Dobrý den,

dnes mi v realitce řekli, že mám pravdu, že si toho nevšimli, že počkáme jakmile se to vymaže z katastru, že to budé do 2 týdnů.Pak mi říkali že tam jen zůstane zástavní právo nebo něco takového, že to občas bývá, nějaký menší dluh, že se to uhradí, moc jsem to nepochopil.

Co si o tom myslíte?

Děkuji

aaella*

Realitka, která si "nevšimne", že na nemovitosti vázne exekuce, je špatná realitka. Realitka, která Vám tvrdí, že "tam zůstane zástavní právo pro nějaký menší dluh" je pro Vás varováním, abyste s ní opravdu už nekomunikoval. Když kupujete dům se zástavním právem, musí být z Vaší kupní ceny úvěr zajištěný onou zástavou (tzv. vinkulace) uhrazen. Právě proto, aby jste ve výsledku koupil "právně čistý" byt. V tomto případě je těch "ale" docela dost, opravdu bych hodně váhala jít do toho. Budete-li navíc vše zařízovat přes takto "schopnou " realitku, mohl byste se ve výsledku dočkat velmi nepříjemného překvapení.

vasinek
hodnocení

Co se s ní zkusit domluvit, že jej koupím jen pokud bude v katastru vše vymazáno včetně nějakého zástavního práva atd?

Můžu mít i poté nějaké problémy?

Napadlo mě, co když tam předchozí majitel neodhlásí trvalé bydliště a bude mít dluhy? Nevezmou pak něco mě?

Děkuji

aaella*

Na to je opravdu těžké odpovědět: problémy můžete mít, i když koupíte "právně čistou" nemovitost, vždy se může cokoliv objevit. Co se týče trvalého bydliště, v okamžiku, kdy budete mít v ruce výpis z LV, v němž budete uveden jako nový majitel, požádejte na příslušné obci o zrušení trvalého pobytu pro původního majitele, neboť pozbyl právní důvod bydlení a ideální je, pokud budete mít v ruce ještě i podepsaný protokol o předání, jako důkaz toho, že jmenovaný v bytě již nebydlí (předal Vám klíče). Podrobnost - viz. § 12 z.č.133/2000 Sb. o evidenci obyvatel (zkráceno):

§ 12

Zrušení údaje o místu trvalého pobytu

(1) Ohlašovna rozhodne o zrušení údaje o místu trvalého pobytu,

c) zaniklo-li užívací právo občana k objektu nebo vymezené části objektu, jehož adresa je v evidenci obyvatel uvedena jako místo trvalého pobytu občana a neužívá-li občan tento objekt nebo jeho vymezenou část.

(2) Ohlašovna rozhodne o zrušení údaje o místě trvalého pobytu podle odstavce 1 písm. c) jen na návrh vlastníka objektu nebo jeho vymezené části nebo na návrh oprávněné osoby uvedené v § 10 odst. 6 písm. c). Navrhovatel je v takovém případě povinen existenci důvodů uvedených v odstavci 1 písm. c) ohlašovně prokázat.

Musíte tedy, v případě zrušení trvalého pobytu, prokázat 2 skutečnosti: prodávající již není vlastníkem bytu (LV z katastru) + byt už neužívá (protokol o předání).

A ještě něco navíc: do případné kupní smlouvy doporučuji vázat lhůtu na vyklizení bytu na skutečnost, kterou můžete ovlivnit vy, ne někdo jiný. Ideálně: "Prodávající je povinen vyklidit byt do 14 dnů ode připsání kupní ceny na účet úschovy, po uplynutí této lhůty má kupující právo sjednat si přístup do bytu a tento bezplatně užívat až do okamžiku provedení vkladu vlastnického práva ve prospěch kupujícího". Nestačí jen sjednat si, že prodávající je povinen něco vyklidit + smluvní pokutu v případě, že tak neučiní, ale musíte si výslovně sjednat, že máte právo sjednat si přístup do uvedeného objektu.

Toto uvádím jen jako jednu z mnoha možností, v praxi se kupní smlouva přizpůsobuje požadavkům obou smluvních stran.

ivik*

To máte jistě pravdu, ale proč se toho předem nevyvarovat.Tazatele jsem chtěla varovat,konečné rozhodnutí bude stejně jen na něm :)

ivik*

V ČR Vám vezmou kdykoliv cokoliv.Díváte se na televizi? Tam je spousta varovných příběhů!

ivik*
hodnocení

0x

Být na vašem místě, šla bych od toho úplně, než bych se zamotala do něčeho, z čeho by plynuly velké starosti.Je to celé nějaké podezřelé a divné.Našla bych si prodej jiného bytu,přes známou RK,byt, na kterém neváznou žádné zápisy v katastru.Bytů je v dnešní době na výběr dost,pokud nespěcháte, najděte si jiný a třeba i lepší...Je to jen na Vás,ale tohle jednání té RK bych brala jako varování...

aaella*

Souhlas s Ivik :)

vasinek
hodnocení

Děkuji za vaše odpovědi a názory, které zní rozumně.

S realitkou a majitelem bytu jsem mluvil, bylo mi slíbeno, že majitel dluh exekutorovi uhradí a exekuce se vymaže. Bude to prý trvat 20 dní, než to zmizne z katastru. Poté tam prý zůstane zástavní právo, kdy si majitel bytu půjčil nějaké peníze na rekonstrukci. Realitka mi tvrdí, že to tak dělá běžně, pokud tam zůstane zástavní právo, tak při prodeji se část peněz převede bance co majitel dluží a zbytek majiteli.

Funguje to tak opravdu?

Děkuji pěkně

ivik*

Nechci vám brát vaše iluze, ale jděte od toho.

doplněno 18.07.14 15:48:

Já jenom abyste tady za pár dní neměl dotaz, co máte dělat, když vás někdo okradl nebo podvedl při koupi bytu.Dneska se člověk stane bezdomovcem raz dva.Dělejte, jak myslíte.:(

doplněno 18.07.14 22:31:

Nakonec vám zbydou starosti a oči pro pláč.Komu není rady, tomu není pomoci.

sebod*

Vyžádejte si od prodávajícího seznam všech jeho exekucí (je-li více vlastníků nemovitosti, tak si to vyžádejte od každého).

Tento seznam získá na Okresním soudě, kam spádově patří. Z toho zjistíte, zda náhodou nehrozí další exekuce na majetek.

Jestliže má tuto jednu jedinou exekuci, tak si počkejte, až bude exekuce z LV vymazána.

Zástavní smlouva ve prospěch např. banky se dá vyplatit přímo z peněz, které Vy uhradíte a LV bude vyčištěno.

No, vzhledem k tomu, že kupujete přes realitku, tak všechny tyto úkony by měla provádět ona. Od toho si bere svoji provizi. Tady vidím největší Váš problém - naprosto neseriozní realitku. Jestliže prodává nemovitost a ani neví, že tam váznou nějaké závazky, tak to je na pováženou.Potom by pro Vás bylo lepší, než dávat provizi realitce, tak tyto peníze použít na služby někoho, kdo se v tomto pohybuje a pomůže Vám k tomu, abyste koupil čistou nemovitost.

roboot*

Hezká pohádka a to vám nevadí ta zástava z rozhodnutí správního orgánu aneb zástav FU nebo sociálky? To je další dluh co se musí řešit, to prodat ani nejde když s tím nemůže disponovat...

vasinek
hodnocení

Dobrý den,

děkuji za info čeká se nyní na splacení exekuce a vymazání z katastru. Pokud to bude čisté, mohu mít potom také problémy z jiné exekuce? Když koupím byt a přepíšu na mě, tak exekuce nemůže pak být znova na tento byt nebo se mýlím?

A co prosím znamenají ty poslední 2 řádky jak jsem přikládal ten obrázek?

Děkuji

jenda7

z osobní zkušenosti (z příbuzenstva) a velice laicky (odpozorovaně):

1/ vymazání z katastru může trvat velice dlouho. Snad na to není ani žádná páka nebo termín. Jste odkázán na libovůli exekutora a katastru.

2/ to, že tato exekuce bude vymazána, neznamená, že nemůže být nějaká další, o které nevíte.

3/ ještě velice dlouho k Vám mohou chodič "vymahači", korespondence pro původního majitele apod. Důležité je, že je někde zapsána jeho (dlužníkova) původní adresa (v obch. rejstříku, databázi exekutora apod.). Prostě to, že to bude přepsáno na Vás a Vaše ještě zdaleka neznamená, že je definitivní konec všem trablům.

4/ komu není rady, tomu není pomoci. Někteří lidé postrádají pud sebezáchovy. Stále věřím, že mezi ně nepatříte.

vasinek
hodnocení

Dobrý den,

docela mě strašíte. Přeci mi pak nemůžou vzít to co je mé, když dluhy má jiný majitel, který už bydlí jinde ne?

Co to nějak ochránit ve smlouvě prodeje bytu?

Děkuji

Nezapomeňte že žijete v BANANISTÁNU ČECHISTÁNU kde je nulová vymahatelnost práva a kde si horních 500tisíc (kdysi 10tisíc) dělá co chce a nic jim za to nehrozíííííííííííííííííííííííííí !.!.!.!.!.!.!.!.!.!.!.!.!.!.!.!.!.!.!.!.!.!.!.!.!.!.!.!.!.!.!.!.!.!.!.!.!.!.!.!.!.!.!.!

hjoi

Asi jsem měl pravdu, když už v minulosti jsem vám psal, že se necháte přemluvit i od papouška. Piště jak se to bude vyvíjet.

jenda7

to, co jsem Vám psal je skutečně má osobní zkušenost, jako "pozorovatele" osudu jednoho blba a 2 nemovistostí, kde má (měl) podíl, nebo jen trvalé bydliště. Táhne se to již několik let. Opravdu tolik stojíte o problémy? Pokud jste sám tak prosím, jděte do toho. Ale pokud ne, jakým právem do toho taháte svoji rodinu, ptal jste se jich?

vasinek
hodnocení

Dobrý den,

tak tedy byt se trošičku pohnul. V katastru se vymazaly horní 2 řádky.

Nyní je tam:

Zástavní právo exekutorské

Zástavní právo smluvní

Zástavní právo z rozhodnutí správního orgánu

Neporadil by mi někdo v jakém je tento byt stavu? Co znamená hlavně ten první bod Zástavní právo exekutorské?

Děkuji

vasinek
hodnocení

Dobrý den,

nakonec jsem se rozhodnul koupit jiný byt i kdybych na něj měl čekat nějakou tu dobu, exekuce jsou prý vymazány, ale víte jak je to dnes s podvodníkama.

Hezký den

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]