Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak číst elektroměr

Od: jirta odpovědí: 19 změna:

Prosím o radu z přiložené fotografie, jak zapisovat stav elektroměru do předávacího protokolu, který dám nájemníkovi.

Číslo elektroměru: 66835577

Stav elektroměru: 013517,8 nebo 0135178? Co z toho je správně?

Pak se chci zeptat na plynoměr, bohužel fotografie je nekvalitní, ale v černém obdélníčku je číslo: 00187 a v červeném obdélníčku 816. Které číslo mám opsat?

Číslo plynoměru: 7050403

Potřebuji zjistit u elektroměru i plynoměru, která čísla z měřáků opsat do předávacího protokolu pro případný spor při vyúčtování. Děkuji.

Jak číst elektroměr
Jak číst elektroměr #2

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

doktpr365*
hodnocení

2x

To co je u elektroměru v tom bílém čtverečku jsou desetiny,tak,že 13517

plynoměr v tom červeném jsou taky drobné.

olaf71*
hodnocení

0x

13 517

doplněno 12.07.14 19:35:

u toho plynoměru jsou s bídou vidět trubky, natož číselník

isteron

Zapisujú sa len čierne čísla elektromer 13 517 kWh. Takisto aj plynomer, len celé čierne čísla v m3.

pacourek*
hodnocení

0x

187,816 metrů krychlových je plynu.A píše čísla v černých polích

jirta
hodnocení

Takže u elektroměru napíšu do protokolu 013517, a u plynoměru 00187?
To stačí? Desetinky se nepíšou ani při oficiálních odečtech? Chtěl bych to co nejpřesněji, ať nevznikají s nájemníkem hloupeé spory.

jirta
hodnocení

Napadá mě otázka, jakou roli vlastně ten bílý rámeček u elektroměru a červený rámeček u plynoměru ("desetinky") hrají? Když se to pak nikam nepíše.

Takto jsou provedeny všechny mechanické elektroměry. Prostě se to tak zavedlo. Když se podíváte na nové elektroměry od dodavatele, tak tam už desetiny nejsou. Nechá se to u nich i programově nastavit. Elektroměry pro podružná měření v digitálním provedení mají i desetinné místo. Pokud uvádíte stav elektroměru pro nájemníky na podružné měření, tak můžete uvádět i detetiny kWh, ale oficiální odečty se provádí v celých kWh.

jirta
hodnocení

Mnohokrát děkuji, budu psát tedy do protokolu s nájemníkem, i při odečtech, jen celá čísla bez desetinného místa.

lmgify

Vsimni si, ze v levem dolnim rohu toho bileho ramecku u elektromeru je desetinna carka.

Stejnou carku lze videt i na te nekvalitni fotce plynomeru.

Desetiny se nezapisuji proto, ze to je mala castka. Jestlize 1kWh stoji rekneme 5,-Kc, tak chyba v odectu je max. 2,50 Kc.

jendad

Asi aby bylo poznat že se to točí a správně funguje

jirta
hodnocení

Mohu se ještě zeptat?

Když mám v bytě nájemníka. On se mi odstěhuje v březnu 2014. V dubnu a květnu je byt prázdný. V červnu se nastěhuje nový nájemník a bydlí zde pořád.

31.3.2014 zapíšu do předávacího protokolu bývalého nájemníka stav elektroměru 013517 a stav plynoměru 00187 (v bytě bydlelo 5 osob).

Za ty dva měsíce, co je byt prázdný se propálí něco málo na elektřině (moje přítomnost, prohlídky bytu apod.).

1.6.2014 zapíšu do předávacího protokolu nového nájemníka stav elektroměru 013520 a stav plynoměru 00187 (v bytě bydlí 1 osoba).

Pak se v lednu 2015 udělají oficiální odečty (odečítací komisař) a zapíše stav elektroměru 014620 a stav plynoměru 00232 (tahle čísla si teď vymýšlím, jde jen o příklad).

Pak mi někdy v březnu 2015 od ČEZ/RWE přijde vyúčtování plynu a elektřiny za rok 2014:

- spotřeba plynu 6000 Kč, na zálohách vybráno 3600 Kč, nedoplatek 2400 Kč

- spotřeba elektřiny 11.000 Kč, na zálohách vybráno 4400 Kč, nedoplatek 6600 Kč

Jak to rozdělím mezi ty dva nájemníky?

pacourek*

Ještě ném chybý odečet z ledna 2014(myslim předdchozí odečet) pak je možné určit kdo a kolik bude platit

doplněno 13.07.14 16:51:

napišu vám to jak se počítá u plynu 187(posledni odečet) - 143 (předchozí odečet)= 44 (spotřeba 1. najemníka) . Celková spotřeba v bytě za rok / celková cena plynu = cena za jednotku plynu.Cena za jednotku plynu x 44-zalohy zaplacené najemnikem = tolik vám musí nájemník zaplatit.Tak se počítá plyn a eletřina se počítá podobně.počítal jsem 1.najemníka

jirta
hodnocení

Děkuji za uvedení do problematiky, mohu mít ještě doplňující otázky? Vyzkouším to na svém reálném vyúčtování plynu za rok 2013.

1) Jednotkou plynu je m3 nebo kWh?

2) Bohužel dodavatelé energií nedělají odečty za kalendářní rok (k 31.12.), což pochopitelně ani nejde. Teď mám před sebou vyúčtování plynu za období od 1.5.2013 do 16.4.2014. Cituju z faktury:

- spotřeba plynu za období 15456 kWh

- cena 18404 Kč (na faktuře je rozdělena pro rok 2013 ... 9816 Kč, pro rok 2014 ... 8588 Kč. Podle faktury od plynárny jsem schopen identifikovat, jaká platba náleží k roku 2013 a k roku 2014, byť jde asi jen o odhad právě proto, že odečítací komisař neodečítal k 31.12.2013, ale přišel odečítat až někdy v dubnu 2014).

- na zálohách uhrazeno 10800 Kč (na faktuře je rozděleno pro rok 2013 ... 7200 Kč, pro rok 2014 ... 3600 Kč)

- nedoplatek 7604 Kč (na faktuře je rozdělen pro rok 2013 ... 2616 Kč, pro rok 2014 ... 4988 Kč)

- na faktuře je tabulka odběru:

od 1.5.2013 do 31.12.2013 ... 751,5 m3 ... 7983,2 kWh ... 9816 Kč

od 1.1.2014 do 24.1.2014 ... 199,1 m3 ... 2115,4 kWh ... 2166 Kč

od 25.1.2014 do 16.4.2014 ... 504,3 m3 ... 5357,6 kWh ... 6422 Kč

- na faktuře jsou stavy měřidel:

k 1.5.2013 ... 3429

k 31.12.2013 ... 4180

k 24.1.2014 ... 4379

k 16.4.2014 ... 4883

4) Musím při vyúčtování nájemníkovi brát v potaz, že u mě bydlel nebo nebydlel v topné sezóně? Nebo se výhradně opírám o stavy měřáků, které zapíšu do předávacího protokolu?

5) Když by se mi tedy první nájemník odstěhoval 31.3.2013, dva měsíce by byl byt prázdný a k 1.6.2013 se mi nastěhuje druhý nájemník, který tu bydlí doposud, jak se budu nedoplatek mezi ně rozpočítávat?

6) Nevíte o nějaké kalkulačce na internetu, nebo v Excelu, kam by se čísla zadala a spočetlo by mi výsledky?

jirta
hodnocení

V lednu 2014 by počáteční stav elektroměru byl 012794 a stav plynoměru 00143. Bohužel i v tomto případě čísla vymýšlím.

Vlastní neznalostí jsem až doposud problematice nevěnoval pečlivou pozornost a stavy nezapisoval. Pro tento rok (resp. pro minulé nájemníky) tedy asi už nemohu přesné výpočty udělat, ale rád bych se naučil způsob výpočtu, abych v budoucnu věděl, jak přeplatky nebo nedoplatky rozpočítávat na jednotlivé nájemníky (pokud by se odstěhovali v průběhu roku).

N ení rozhodující topná sezóna nebo letní období. právě v letním období střádáme na topnou sezónu. pro vyúčtování s nájemníky je rozhodující reálný odpočet. Tudíž pokud bude nájemník bydlet v topné sezóně 3 měsíce tak zaplatí např. 15.000,- a nájemník mimo topnou sezónu zaplatí 2.000,- za 3 měsíce. Musíte znáz stavy měřidel a podle nich spočítat reálnu spotřebu, její cenu a vypočítat nedoplatek. Každé jiné rozpočítávání je hádání z křiš´tálové koule.

Co se týče kalkulačky, tak jsem si vytvořil v excelu tabulku podle výpočtu dodavatele. Na elektřinu mi to trvalo asi půl dne, protože ty různé přepočty jsou šílené.

jirta
hodnocení

Dobrý den,

jsem ochoten kalkulačku odkoupit, protože z výpočtů šílím a po pravdě řečeno malý poplatek investovaný do software vs. ušetřený čas je k nezaplacení. Pokud by vás to neurazilo se se mnou spojit, budu Vám vděčný, můj mail je: jir.ta@post.cz

Jinak si nejsem jistý tím teplem.

Je jasné, že elektřinu, plyn a vodu asi změříme relativně přesně, máme měřáky a stavy zapíšu do předávacího protokolu. Z toho pak nějak vypočítám, kolik na kterého nájemníka (byť výpočet mi není stále úplně jasný).

Jenže u tepla se přece spotřeba nepočítá podle stavu na poměrovém indikátoru (který navíc ani neměří množství spotřebované energie, ale jenom teplotu na radiátoru), ale mnohem více se odvíjí od plochy bytu. Čili, jak rozpočítat teplo na nájemníky, když by se mi v bytě vystřídali za kalendářní rok dva, nebo dokonce tři, bude docela oříšek.

ww
hodnocení

0x

Elektroměr: 13517 kW (poslední pole jsou desetiná místa)

Plyn: bez těch červených - to jsou desetiny. Máte to oddělené desetinou čárkou.

jirta
hodnocení

Ještě bych se rád zeptal, zda vás nenapadá jak zjistit metodiku odečtu odhadem, kterou používají energetiky. Abych mohl maximálně přesně rozúčtovat spotřebu elektřiny na jednotlivé nájemníky - pokud se jich v bytě během roku vystřídá alespoň dva - potřebuji znát hraniční stavy elektroměru k 1. lednu a 31. prosinci. Pokud se mi první nájemník odstěhuje například 31. března, poté je byt měsíc prázdný a k 1. květnu se nastěhuje nový nájemník, tak do předávacích protokolů zapíšu stav elektroměru k 31.3. a k 1.5. - tyto stavy tedy znám. Ale pro přesný výpočet spotřeby obou nájemníků potřebuji také znát počáteční a konečný stav k 1.1. a k 31.12.
Tak mohu přesně říct, kolik mi musí zaplatit nedoplatek (nebo kolik já vrátím přeplatek) prvnímu nájemníkovi, který v bytě žil od 1.1. do 31.3. a druhému nájemníkovi, který v bytě žil od 1.5. do 31.12.
Napadlo mě vypočítat denní průměr spotřeby, ale nejde o objektivní kritérium protože někdo je šetřivý a má spotřebu 3-4 kWh a jiný může mít 7-10 kWh, nebyl bych k nájemníkům spravedlivý.
Energetika provádí oficiální odečet porůznu - může to být 28. ledna, může to být 16. dubna - čím později, tím obtížněji odhadnu stav elektroměru k 1. lednu.
Nejlepší by samozřejmě bylo se toho 1. ledna přijít podívat a provést samoodečet, ale možná je znám pohodlnější způsob, tedy odečet odhadem, jen mi není známa metodika používaná energetikami. Co myslíte?

Někteří dodavatelé umožňují samoodečet. Zjistit si u dodavatele jak je to u nich a pak stačí odečíst a nahlásit dodavateli. Nemám s tím však vlastní zkušenost.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]