Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Smrad z petrolejky

Od: zztop* odpovědí: 8 změna:

Chci se zeptat na takovou záludnou otázku.

Dřív se v domácnostech běžně svítilo petrolejkami. Osobně si z dětství když jsem chodil do skautu pamatuju jak jsme v klubovně svítili petrolejkami. Byla to taková chajda bez elektřiny.

Jsem takový fanda do petrolejek. Už dřív a i dnes jsem si všiml, že podle mě petrolejka nějak moc smrdí. Dřív jsem v ní měl klasický petrolej. Teď jsem zkusil moderní lampový olej bez vůně. Smrdí stejně jako petrolej. Mám ji zapálenou kousek od okna. 2/3 okna jsou otevřené na klasickou ventilačku. Přesto je to děs a začíná mě z toho leda bolet hlava.

To se tak moc změnilo složení petroleje? Přidávají do toho nějaké srajdy či co? Nevíte někdo?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

1x

Petrolej je ropná frakce .Vyrábí se hydrokrakováním z ropy

Vždy obsahuje zdraví škodlivé látky,dá se mluvit i o karcinogenním působení.

Nejvíce těchto frakčních destilátů se používá jako palivo pro proudové motory.

zztop*
hodnocení

To i benzín, nafta a plno dalších, ale na tohle jsem se neptal.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, ona se také petrolejka musí dobře "poštelovat" - jinak nesvítí jak by měla, čadí a zanáší sklo. Zdravím!

zztop*
hodnocení

Tady nejde o zanášení skla nebo že by čadila jak říkáte. Svítí hezky to jo, nečadí. Jen ten pekelný smrad je hodně výrazný.

hodnocení

0x

Petrolejka mela vzdy tipicky zapach. Jestli je ale stejny, jako co nyni citite Vy, to je tezko rict. Nerekl bych ale, ze se behem let nejak zmenil.

vlada*
hodnocení

0x

Zdravím

Kdysi dávno jsem jezdil na pionýrské tábory jako pořadatel a v zaměstnání jsme používali petrolejové lampy na osvětlení výkopů. Staral jsem se i o osvětlení, takže o petrolejové lampy. Smrděly vždycky a začouzené lampy byly také vždycky. Ale dal se sehnat petrolej do lamp a ten byl trochu jiného složení a lampa byla až do rána čistá. Ale ten petrolej byl o něco dražší. Zkoušely se i různé finty, třeba trocha soli do petroleje, což někdy trochu pomohlo, ale to je bez záruky.

hodnocení

0x

Petrolej vždycky smrděl, smrdí a smrdět bude. Když nesmrdí, tak to není petrolej.

hodnocení

0x

A nezměnilo se složení knotu (Vašeho)? Moje petrolejka voní pořád stejně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]