Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Druztevni byt vs dědická daň

Od: adam24* odpovědí: 4 změna:

dedičska daň z drustevniho bytu

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

2x

Když jsem po své matce dědil družstevní byt,jako hodnota bytu se počítala jen hodnota nesplaceného podílu.Takže do děditství se počítalo necelých 20 k kč.Jako přímý dědic jsem neplatil žádnou daň.Ale asi si stát neodepře tuto záležitost zneužít a uzmout sobě něco z dědiců.Takže doplní asi Lidka.

JABRAKA

lidka*
hodnocení

2x

Jaroušku, přecenil jste mě, to fakt nevím. Ale našla jsem něco aktuálního. Takže Adame, je to obdobně, jako kdyby jste dědil jiný nemovitý majetek - tzn. na základě znaleckého odhadu *cteni*

Re: Zdědění družstevního bytu
Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 15.01.2008 09:44:11
Dobrý den,
dědickou daň platit budete a to bez ohledu na to, že se jedná pouze o přechod práv a povinností k družstevnímu bytu. Výše se stanoví na základě určení hodnoty těchto členských práv, které stanoví znalec ve svém znaleckém posudku. Tento posudek - odhad budete přikládat k daňovému přiznání.

Dovoluji si připojit poznámku, že v případě družstevního bytu s nájemní smlouvou se nejdná o nemovitý majetek! Ikdyž je v podstatě byt Váš, dokud ho celý nesplatíte družstvu anuitními splátkami, a poté nebude zapsán v katastru nemovitostí, asi těžko se bude jednat o dědictví nemovitosti, ale jen o dědictví nájemní smlouvy. To by mě opravdu zajímalo na kolik ji kdo ocení, myslím vážně. Nebo podle čeho se bude postupovat :-O :). TAkže věta "jako jiný nemovitý majetek" mi nejde na rozum. Mira

lidka*

Ne, samozřejmě zatím se nejedná o nemovitý majetek. Jenom jsem chtěla laicky říct, že se ohodnotí družstevní podíl ( to také nevím, jakým způsobem) a bude se vycházet z určené ceny podle znaleckého posudku, stejně jako u nemovitosti. Nemám s družstevním bydlením žádné zkušenosti, ale zkusím se ještě pozeptat. Ale předpokládala bych, že se výjde z ceny bytu v té lokalitě obvyklé a snížené o nesplacené anuitní splátky. Otázkou by byl ještě možná i podíl pozemku, který se tuším řeší až nakonec.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]