Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dočasné topení pouze v jedné místnosti

Od: pavell* odpovědí: 39 změna:

Ahoj, pořídil jsem si na úvěr byt ve staré bytovce (orientace: jihozápad). Provedl jsem základní opravy, v bytě se už dá bydlet, až na to, že v něm zatím není topení (dříve byla kamna na tuhá paliva, ale ta dávat nechci). Teď v létě to samozřejmě není problém, ale už s předstihem jsem začal řešit instalaci topení. Bude to cca 50.000 Kč (elektrokotel včetně rozvodů a radiátorů). Jenže tuto částku nejsem aktuálně schopen dát dohromady a banka mi teď už víc peněz neposkytne. Půjčovat si na vysoký úrok nechci. Napadlo mě usídlit se na zimu v nejmenší místnosti, což je kuchyň a vytápět ji nějak provizorně (např. přímotopem a ten dát případně i do koupelny) a ostatní místnosti zatím neobývat. To, že bych jednu zimu musel vydržet na tak malém prostoru by mi vůbec nevadilo. Ale ptám se, zda nemůže nastat problém, když ostatní místnosti vytápěné nebudou. Nemůže třeba na stěně mezi chladnou a vytápěnou místností vzniknout plíseň? Případně jak byste to řešili? Předem díky za rady a názory.

39 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

A co takhle "přežít" jednu zimu s kamny na tuhá paliva? Klidně tam dát nějaké Petry, ty stojí pár korun v různých Bau-obchodech a starší ještě míň. Potom se dají lehce prodat. Topení dřevem vyjde rozhodně levněji než topení elektrikou. Dá se to i kombinovat - kamny na tuhá paliva pořádně vyhřát místnost a elektrikou jen teprotu udržovat.

tomibender*
hodnocení

0x

Dobrý den, myslím, že to nehrozí, místnost vedle nebude nijak odizolovaná, tak se stejně bude částečně vytápět od té vytápěné místnosti. A o trvalém topení přímotopy jste neuvažoval? Vychází finančně dobře a při nízkém tarifu elektřiny tam ten rozdíl není tak velký.

pavell*
hodnocení

Uvažoval, ale levné přímotopy přepalují vzduch, což pro mě jako alergika není ideální a kvalitní přímotopy, např. Thermotec, které jsou nízkoteplotní a akumulační vychází do celého bytu mnohem dráž než elektrokotel s radiátory a veškerými rozvody. Popřípadě jaké přímotopy jste měl konkrétně na mysli? Někteří sousedé vytápí jen obývák a ložnici (konkrétně akumulačními kamny) a v chodbě, koupelně a WC se jim dělá plíseň. Problém s plísní nemají jen ti sousedé, kteří topení dali opravdu do každé místnosti, tedy i WC. Proto jsem se právě ptal, zda nemůže dojít k problému, když budu vytápět jen jednu místnost. Předpokládám však, že sousedé zanedbávají i větrání a problémy s plísní mají především kvůli tomu - toto bych si ohlídal. Jedná se mi tedy čistě jen o to, aby nebyl problém s plísní, když v kuchyni budu mít řekněme 22 stupňů a v sousední místnosti se v mrazech udrží tipuji tak max. 8 stupňů Celsia. Jde prakticky jen o jednu sezonu, na tu další už tu částku snad našetřím, popř. banka už bude ochotná úvěr navýšit. Jinak s vámi souhlasím, že topení elektřinou vychází při nízkém tarifu dobře, z těchto důvodů ani o jiném způsobu vytápění neuvažuji.

hodnocení

0x

Pořiďte si pár olejových radiátorů do obývaných mísností, do koupelny normální přímotop.

Stímto budete mít stejnou spotřebu jako s el.kotlem a náklady na pořízení mnohem nižší.

Až se pak rozhodnete vybudovat topení radiátory prodáte na aukru.

Osobně bych ale v této fázi natahal alespoň rozvody trubek k plánovaným radiátorům, aby se pak už nikde nemuselo sekat.

doplněno 09.07.14 23:37:

ještě důležitá otázka... jakou máte spočítanou tepelnou ztrátu bytu?

jochanan
hodnocení

0x

Pokud je to starý barák bez výslovné vlhkosti, tak problém mít nebudete. Kamarád takhle také jednou přežíval - kamínka na tuhá paliva v jedné místnosti. V ostatních místnostech samozřejmě zima, ale že by mu kvůli tomu schátral barák to ne. A samozřejmě než si půjčovat na vysoký úrok, to je lepší krást.

janm*

Kamna na tuhá paliva jsou dobrá a velice podceněná věc, jsou schopna vytopit více než jednu místnost pokud jsou otevřené dveře a většinou vyřeší problém s vlhkostí neboť tím, že přisávají vzduch zároveň odvádí vlhkost z místností a nově nasátý vzduch přes netěsnosti oken a dveří ke spalování se postupně ohřívá takže jde vlastně o jakousi "starou jednoduchou formu rekuperace". Mnoho problémů s vlhkostí nastalo po výměně kamen za jiný zdroj tepla. :) Dobrá kamna jsou např. Kerpeny nebo Calor S,A,T (novodobé petry, ale stačí i zachovalé starší s přívodem sekundárního vzduchu na dvířkách) pokud se užijí na hnědé uhlí stačí je naplnit zapálit nahoře nechat rozhořet seřídit a máte na 10-17 hodin +,- vystaráno, bez kouře a smradu z komína, bez přikládání, samozřejmě můžete topit i dřevem, pak se přikládá.

weka*
hodnocení

0x

nechal bych kotel na tuhá paliva a topil dřevem...uspoříte pak na ty radiátory a elektrokotel do příští sezóny a bude vám všude teplo ;)

pavell*
Záměrně jsem uvedl, že kamna na tuhá paliva dávat nechci. V bytě byla oškrábána malba a vymalováno nově. I když mají kamna dobrý tah, stejně se vždycky ten kouř dostane i do bytu. Mám alergii a jakýkoliv kouř mi vadí. Podceňované se mi zdá naopak vytápění elektřinou, obzvlášť když je to distributory podporováno 20 hodinovým nízkým tarifem. Nechápu jak někdo může v 21. století topit tuhými palivy, špinit si tím byt, starat se o přikládání apod. O tolik levněji to zase nevyjde. Raději jednu zimu přežiju s el. olejovým radiátorem v jedné místnosti. Kéž by tuhá paliva jednou stejně skončila jako lokomotivy na uhlí, v zimě by zmizel ten příšerný smrad z komínů a všem by se lépe dýchalo.
janm*

Nechcete kamna? Ok, topte elektřinou. :)

Přesto se musím ohradit. Kamna uzpůsobená na uhlí ho umí spalovat bez kouře a smradu z komína. (odhořívání shora) V domácnosti kde je užívám se běžně přezouvám mám koberce, čisté povlečení o zakuřování do místnosti nemůže být řeč. Také jsem měl takové představy, dokud jsem nezkusil, až pak by měl člověk kategorizovat a odsuzovat. Navíc doporučil jsem je jen na přechodnou dobu. Přeji Vám aby jste byl s elektřinou spokojen :)

pavell*

Každý z nás má jiné nároky. Co nevadí jinému, popřípadě si toho ani nevšimne, může druhého nadmíru obtěžovat. Někdo si holt nastaví teplotu na termostatu, nemusí se o nic starat a v bytě má stále stejnou teplotu, v případě že odjede na dovolenou, byt nechá lehce temperovat a před návratem přes SMS na elektrokotli teplotu zvýší a po návratu už bude mít v bytě zatopeno. A někdo holt i v 21. století nosí ze špinavého sklepa špinavé uhlí, musí přikladat, čistit kamna a na dovolenou musí jezdit jen v létě, jinak by se vrátil do vymrzlého bytu, protože kamna na tuhá paliva do sebe uhlí samy naházet neumí. Přesto vám děkuji - chápu, že jste to myslel dobře.

jendad

Samozřejmě má každý jiné nároky. Jen vás upozornuji že topení elektřinou je nejdražší co je. A proč si myslíte že sousedi mají plísen? Že nevětrají? A proč nevětrají? Asi jim je zima. U nezatepleného objektu je to finanční sebevražda topit elektřinou.

A k tomu 21 století . Nevšiml jste si že přibývá chudých lidí? Zajímal jsem se o to jak vytápí v cizině a hodně lidí tam má kamna .Cca 3/4 se jich na diskusích zajímalo o kamna .Asi jen 1/5 o teplovodní vytápění . Holt si zvykejte že se přibližujeme západu a mzdové nužky se rozevírají . Bohatí bohatnou a hodně lidí si rmusí rozmýšlet za co utrácet . Jak jste napsal banka vám více nepujčí . Každý svého strujce štěstí . Nejlepší invsetice je zateplení

Kamna mají ještě jednu výhodu, která brzy taky nabyde na důležitosti. Nezávislost. Když máte ve sklepě, může Vám být jedno, jestli funguje dodávka plynu či elektřiny. Prostě nezmrznete a do podzimka zas do toho sklepa něco seženete.

pavell*

Podobně jako vy uvažuje spousta lidí, proto jsou rezidenční čtvrti v zimě zbytečně plné smradu z komínů. Kdyby se na to každý podíval uvážlivě a důkladně, nikoliv jen stylem jet pro zboží v akci autem a "slevu" nakonec projet v benzínu, zjistil by, že to může být úplně jinak. Elektrokotel je podstatně levnější než plynový. Narozdíl od plynového je také podstatně méně poruchový. Kvůli plynovému kotli potřebujete odtah spalin,takže je třeba vyvložkovat komín, což stojí běžně i 15.000 Kč atd. Když chce někdo plyn, musel by investovat o cca 30.000 Kč více. Cenový rozdíl za vytápění plynem a elektřinou v nízkém tarifu je dnes směšný a bohatě vám ho pokryjí ušetřené poplatky za časté revize, které v případě elektrokotle nepotřebujete. S vytápěním na elektřinu také získáte 20 hodinový nízký tarif, který lze využít i na všechny další spotřebiče. Což je v mém případě nezanedbatelné, protože pracuji doma a neustále je v provozu PC, televize apod. Ptal jsem se sousedů, kteří mají stejně velké byty ve stejném domě. Ti co topí elektřinou protopí stejně jako ti co mají plynový kotel. Rozdíl je jen v tom, že sousedovi s plynovým kotlem vede přes byt několik nevzhledných trubek s rozvodem plynu a jedna obzvlášť nevzhledná na odtah spalin. Jediný soused v domě topí tuhými palivy, ten skutečně platí o něco méně, ale je to tak zanedbatelné až je nepochopitelné, že je ochoten tahat se s uhlím do bytu, přikládat, čistit kamna apod. Ale je to stará škola, takže je zvyklý a přijde mu to normální. Co se týče vašeho názoru čím se topí v cizině, to nemusí mít vůbec nic společného s finančními poměry. Znám hned několik bohatých lidí, kteří topí elektřinou, tepelným čerpadlem apod., ale občas si zatopí i v krbu nebo kamnech - čistě na efekt, aby z luxusní kožené sedačky mohli sledovat oheň a vychutnávat si skleničku drahého pití, jinak z ekonomického hlediska by se to absolutně nerentovalo, protože krb, popřípadě krbová kamna je stály tolik peněz, že by je elektřinou neprotopili ani za 10 let. Co se týče půjčky - na byt mám hypotéku a jednalo se mi o její navýšení, abych úvěr na topení získal do 3% p.a. Nechtěl jsem si zbytečně brát běžný úvěr na mnohem vyšší sazbu, který by byli ochotni dát ihned. Na druhou stranu bych ho mohl splatit předčasně a ušetřit, takže by se zase taky tolik nestalo. Jinak, protože jedná o byt, tak asi chápete, že o zateplení jako vlastník jedné bytové jednotky nemůžu rozhodnout. Lze však předpokládat, že proti tomu v budoucnu nikdo ze společenství vlastníků jednotek nebude mít výhrady. A co se týče plísně, tak ta se vyskytuje jen u sousedů, kteří mají topení jen v obývacích místnostech a je jim líto vytápět i předsíň, koupelnu a WC.

weka*

mě osobně je to jedno...si pak užijete ten účet za elektřinu..naučte se počítat a pak to pochopíte proč lidí topí dřevem...nazdar

hodnocení

0x

Běžný olejový radiátor bude fungovat stejně, jako Vaše cílové řešení. Nepřepaluje prach a je na elektřinu. A stojí pár šušňů.

Nevím, za co chcete utratit těch 50 000, ale to je Váš boj.

pavell*

Máte pravdu, olejové radiátory dle výstupní teploty, která je u nich uvedena vzduch nepřepalují a jsou opravdu levné na pořízení. Přesto vzhledem k jejich malé velikosti lze předpokládat, že výstupní teplota musí být vyšší než u velkého deskového radiátoru napojeného na elektrokotel. Osobně mi vyhovuje co nejnižší teplota topného média, v čemž elektrokotel bude mít navrch (pokud ho tak samozřejmě nastavím). Alespoň dočasně do těch olejových ale půjdu (do obývané místnosti a do koupelny) a uvidím jaká s nimi bude zkušenost. Předpokládám však, že do elekrokotle přece jen nakonec půjdu, samotný elektrokotel je poměrně levný (cca 12.000 Kč), celková částka, kterou jsem uvedl je dána rozvody umístěnými pod omítkou (nikoliv před ní) a radiátory v každé místnosti. Ve finále by ta částka mohla být nižší, ale počítal jsem raději s rezervou. Pokud si některé práce udělám sám (vysekání omítky pro rozvody bych snad mohl zvládnout), bylo by to ještě méně. Je to víc práce a vyšší vstupní investice, ale domnívám se, že ve finále nejkomfortnější a nejlevnější na provoz. Vy používáte olejové radiátory dlouhodobě?

Tchýně dělala v rozvodných závodech a tak měla "deputátní" - levnější elektřinu. A tak celý byt topili jen olejovými radiátory asi 30 let. Jenže pak deputání ceny zrušili a tak teď topí klasicky plynovým kotlem. Ale s olejovými radiátory nebyl problém. Jen je potřeba mít nadimenzované rozvody elektřiny. Pokud jde o povrchovou teplotu - bývá víceméně regulovatelná přepínačem výkonu. A ten klasický žebrový typ má plochu dost velkou, takže má slušný výkon i "na nižší stupeň". Zkuste a uvidíte. Snad nekoupíte něco horšího, než co se tady prodávalo před čtyřiceti lety.

Mimochodem - rozvod vody k radiátorům jsem viděl dělaný i obyčejnými hadicemi.

pobrdny*
hodnocení

0x

Jen zkuste ještě popřemýšlet o splitové klimatizaci, pokud máte balkon, kam by se dala dát vnější jednotka, tak můžete topit do cca 0°C venkovní teploty za třetinu spotřeby elektřiny proti přímotopům. Jedna jednotka vyjde na cca 15-20000,-Kč, má spotřebu cca 1Kwh ale topí 3Kwh. A při větších mrazech se dá vždycky přitopit olejovým radiátorem. Takže třípokojový byt - za těch 50000,-co plánujete máte tři klimajednotky, a za rok ušetříte cca polovinu KWh proti elektrokotli ( když do toho započítám i mrazy, kdy je účinnost nižší a musí se tomu pomoct tím olejákem ). A jako bonus si můžete ve vedrech chladit :)

Než mít na balkoně nebo na zdi 3x venkovní jednotku, tak to radši za 30000,- koupím TČ 8,7kW vzduch/voda a připojím ho na radiátory.

doplněno 10.07.14 19:05:

Jednotka o které píšu chladit neumí, zato ale nemusím mít při zapnutém topení doma průvan.

pobrdny*

A když chci ve vedru chladit, to umí taky? To ty radiátory nezammrznou?

pohanka*
hodnocení

0x

Bála bych se, že olejový radiátor jednu místnost nevytopí na Vámi požadovaných 22 stupňů. Záleží na velikosti a výšce pokoje, ochlazování stěn z vedlejších nevytápěných prostor. V rodinném domku pokoj 16 m, na výšku 2,30, ale jakmile jde teplota dolů, tak ze zdí čiší chlad. Při teplotě pod mínus jsme vytopili na 15 - 18 stupňů a víc to nedá. Dokud radiátor byl zapnutý, tak bylo příjemně tomu, kdo byl v blízkosti, ale jakmile se vypnul, teplo se okamžitě s chladnutím oleje vytratilo. Tepelnou pohodu během chvilky i ve vychladlém, studeném bytě opravdu získáte od kamen na pevná paliva. A když má přední stěnu z průhledného materiálu, kdy vidíte šlehat plameny, je to moc krásné, útulné, prostě domácí pohoda. Zároveň i na plotýnce ohřejete jídlo, vodu. Zatopení je otázka cviku. Zatopíte během chvilky a popele je, po vyzkoušení čím vlastně topit, minimum. Jak ale čtu Vaše reakce, kvůli alergii toto nelze. Celou zimu mít jenom jednu místnost teplou a všude jinde chlad, tak jedině s tím vědomím, že to bude první a poslední zima takto strávená. Dejte si pozor a kontrolujte zásuvku a zástrčku, můžou být velmi rozpálené a je tu nebezpečí zahoření. Při mínus 20 stupních si na tuto poradnu vzpomeňte.

moula*
hodnocení

0x

Topení přímotopy nebo elektrokotlem je provozně nejdražší teplo(investičně je teplo z elektřiny velmi různě náročné). Ale chci se vyjádřit k prostředí v nevytápěných místnostech. Aby se tam nesrážela vlhkost, je třeba splnit tyto dvě nutnosti: nepouštět do těchto místností vzduch z vytápěných místností a zároveň je třeba v nevytápěných místnostech denně možná několikrát denně větrat na ulici. Zároveň ve vytápěných místnostech je potřeba zajistit co nejmenší vypařování vody ze sušení prádla, květin, vaření apod.. Zároveň je také ve vytápěných místnostech potřeba vyměňovat vzduch za vzduch z ulice=větrat. Nejideálnější pro to je lokální topidlo s komínem, které vytahuje z místnosti vlhký vzduch, samozřejmě je potřeba stejný objem vzduchu do místnosti s kamny s komínem přivést !

jendad

Cena elektřiny pro vytápění v NT je asi 2,5kč a víc za 1kw tzb-info.cz/... + měsíční nájemné za hodiny.

U plynu je to cca 1,3kč za 1kw. + hodiny

U uhlí vychází cena asi 300kč za metrák . Metrák hn.uhlí obsahuje asi 500kw . Při 80% učinnosti asi 400kw . 1Kw tedy vyjde odhadem na 80h.

Nejlepší by bylo znát kolik zaplatil předchozí majitel při vytápění tuhými palivy a z toho si to odvodíte kolik zaplatíte elektřinou.

Ta klimatizace je dobrý nápad , ale slušné klima jsou asi za 20-30tis. Zase záleží taky na hlučnosti , zda vám bude vadit.

U čerpadla vzduch voda je lepší podlahovka . Ta jede na nižší teploty než radiátory a to je pro čerpadlo vyhoda

Je to reklama(berte s rezervou) , ale četl jsem o tom na diskusích velice dobré příspěvky a i v švedských testech (vytápění) se pohybovaly na nejvyšších příčkách aukro.cz/...

pavell*

Celkem kvalitní příspěvek. V konečném důsledku ovšem potvrzuje má slova:

1. Soused co topí uhlím platí ročně o 4.000 Kč méně než soused co topí plynem. Kvůli 330 Kč měsíčně bych si byt ani sklep nesvinil uhlím (takhle si do něj můžu dát horské kolo apod :), navíc není nutné pro uhlí chodit, přikládat, čistit kamna, vynášet popel apod.

2. Soused co topí elektřinou platí ročně o pouhé 2.000 Kč více než soused co topí plynem. Na první pohled je cena za 1kW elektřiny téměř dvojnásobná, je ale třeba si uvědomit, že plynový kotel zase spotřebuje víc na ohřev TUV, protože ohřívá průtokově. V případě vytápění elektřinou toto obstará bojler, který je nahříván rovněž na nízký tarif, navíc má izolaci, takže TUV udrží teplou velmi dlouho. Zároveň v případě vytápění elektřinou jede na nízký tarif pračka, sporák, televize, počítač, apod. Ti co mají plyn za něj sice zaplatí méně, ale zase je stojí víc elektřina na provoz jiných spotřebičů, musí platit revize, což u elektrokotle odpadá. A jak už jsem uvedl - vstupní náklady jsou v případě volby elektrokotle nižší - odpadá vyvložkování komína, dražší plynový kotel. V konečném důsledku to zkrátka vychází nastejno, případně je ten rozdíl opravdu minimální. Alespoň u průměrně velkého bytu, navíc orientovaného na JZ rozhodně. Dalšími argumenty pro elektrokotel jsou pro mě: vyšší spolehlivost, největší bezpečnost, největší komfort, žádná údržba, možnost dálkového zapínání/vypínání, tichý provoz, estetické hledisko (žádné hnusné trubky v bytě).

hodnocení

0x

pokud se můžu přidat vyhněte se elektrokotli, je to nejdražší způsob vytápění (pokud se lze vyhnout). teze o tarifu jsou sice hezké ale nízký není celý den a v zimě a v některých lokalitách i celé jaro a podzim topíte nejen v NT a tudííž se na půměrných 2,50 nedostanete. Pokud teď nemáte finance popřemýšlejte o kombinaci způsobu vytápění. A pokud byt není energeticky nenáročný je elektrokotel studna na peníze.

jendad

Já bych nenapsal studna. Ale kanál kam házíte peníze :)

pavell*

Z toho co píšete je zřejmé, že ani nevíte jak to funguje, tudíž nechápu jak můžete někomu rozmlouvat něco s čím nemáte zkušenosti. V případě elekrokotle nízký tarif trvá 20 hodin denně, vysoký tedy trvá max. 4 hodiny, navíc je to rozdělené do úseků a každý úsek ve vysokém tarifu trvá MAXIMÁLNĚ 1 hodinu. HDO navíc po dobu vysokého tarifu vytápění elektrokotlem zablokuje, aby bylo zaručeno výhradně vytápění na nízký tarif. Radiátory i cihlový byt sám o sobě má akumulační schopnost, takže pokud se pouhou hodinu netopí, nepocítíte to. Akumulační schopnost lze nejlépe uvést na příkladu, když je pár dní po sobě v létě 30 stupňů a pak se prudce ochladí třeba na 15 stupňů, v bytě je pak 2-3 dny stejně vedro.

Až budete vstávat, pocítíte to. Kotel totiž nebude topit. A protože netopil celou noc, bude Vám nepříjemná zima. A v noci topit nebude, protože ho sám vypnete nebo termostatem snížíte požadovanou teplotu.

pavell*

Proč by kotel neměl topit celou noc?! Vždyť jsem psal, že nízký tarif trvá 20 hodin denně a je vypínán max. na úsek 1 hodiny. Noc trvá déle.

1. Na termostatickém ventilu radiátoru v ložnici nastavím řekněme 19 stupňů, protože v ložnici mám rád chladněji. Stejně tak můžu termostatickými ventily nastavit sníženou teplotu např. v předsíni a na WC atd.

2. Nástěnný termostat bude v obývacím pokoji a na něm bude nastaveno 22 stupňů. Pokud bych se rozhodl topení na noc snížit - použil bych k tomu výhradně termostat, který by byl naprogramován tak, aby přes noc teplota neklesla řekněme pod 18 stupňů a na požadovaných 22 stupňů elektrokotel začal topit 1-2 hodiny před tím než budu vstávat. Takže si buďte jist, že vstanu do vyhřátého bytu. Mám tohle už vyzkoušené z jiného, který jsem měl jen pronajatý. Nevidím důvod proč by to nemělo fungovat stejně v tom, který jsem koupil.

Záleží na tom, kdy vstáváte. Většinou je právě v tu dobu výseč.

pavell*

VT může u sazby D45D trvat max. 1 hodinu v kuse. Zde jsou 2 příklady řešení:

1. Jestliže budu vstávat v 8.00, naprogramuji termostat, aby kotel začal v 7.00 topit na 22 stupňů a tuto požadovanou teplotu budu v těch 8.00 v bytě bezpečně mít.

2. Pokud by byl zrovna v úseku mezi 7.00 - 8.00 VT a tím pádem by HDO sepnutí elektrokotle blokovalo, jednoduše termostat naprogramuji aby kotel začal topit už v 6.00 kdy ještě bude NT a nařídím na termostatu o 1 stupeň více, tedy 23 stupňů. Elektrokotel by v tom případě topil od 6.00 do 7.00, mezi 7.00 - 8.00 by byl vypnut přes HDO, za tu dobu byt vychladne na požadovaných 22 stupňů a od 8.00 už opět bude NT na který bude opět běžet kotel, ale i TV u níž si v klidu a teple vypiji espresso.

Nikdy se mi navíc nestalo, aby místnost za jedinou hodinu vychladla o celý 1 stupeň, tudíž výše uvedený příklad je platný spíše pro velmi mrazivé dny.

Stačí si zjistit časy NT podle kódu HDO a podle toho vše nastavit. Už jen z logické stránky je jasné, že je to distributory energie vymyšlené tak, aby to fungovalo, jinak by to nikdo nepoužíval a přešel na jiný způsob vytápění.

podívejte mám jednoho známého a ten si postavil nový dům na vysočině u v.meziřící, jde o dřevostavbu. Po dokončení suše sdělil, že má vše v domácnosti zapojené na elektřinu. Náklady za rok jsou okolo 33-35t. A sohlasím s Vaším názorem, že NT je větší část dne, pak si ale uvědomte jak (opakuji v novostabě) "šílená" spotřeba proudu. Podle mě je to prostě moc nákladné.

derick*
Dřevostavba nemá takovou tepelnou akumulaci jako cihlový dům, byť záleží na izolaci. Co se týče nákladů, tohle je individuální - pokud by váš známý seděl doma na zadku, mohl by topit dřevem a dostat se na méně než polovinu nákladů za vytápění. Pokud je to podnikatel, manažer apod., může se mu vyplatit naopak topit elektřinou a zaplatit víc, protože se nemusí starat o přikládání, jen nastaví termostat a může jit vydělávat velké peníze. A možnost plynu třeba ani neměl, plyn všude není nebo je přípojka tak nákladná, že se vyplatí zvolit jiný druh vytápění.

moula*
hodnocení

0x

Ještě považuji za nutnost mít pro případ kolapsu v bytě komín, třeba víčkem zaslepen. Nějaká kamna a něco na pálení by se vždycky našlo. Já bydlím na venkově, mám etážové topení s plynovým stacionárním kotlem 30 let starým a v témže systému u televize krbová kamna s teplovodním výměníkem, co dávají po úpravě do vody 80% výkonu. Protože miluji přikládání do ohně a plameny, topíme za celou zimu plynovým kotlem jen asi 20 hodin, když jsme někde dva dny a pak chci rychle rozžhavit na chvíli radiátory, tak na hodinu pustím kotel a zároveň zatopím v krbovkách. Po hodině už mají všechny radiátory 80°C, vypínám plynový kotel a už jen topím v krbovkách na výkon podle potřeby. Mám samotížný systém, takže mne výpadky elektřiny co se týká tepla nezajímají. Já totiž očekávák třetí světovou:). Včera jsme si nechali dovést 15prms měkkého na 25cm naštípaného dřeva. To nám vydrží dva roky.

jendad

Pán nebude topit kamny . A jak psal že mají v domě rozdíl mezi plynem a elektřinou cca 2000kč . Tak potom asi elektřinou mu to vychází na 4-5tis.za sezonu . Odhadem tedy potřebuje na zimu asi 2000kw . To by mu vycházelo na cca 1,2 až 1,5m3 dřeva za zimu. Takže nějaké velké investice nemají smysl a to ani ta klimatizace.

Podle toho že je topná sezona 200 dní , tak vychází na den tepelná ztráta 10kw (v lednu více , na jaře a podzim méně) . Takže asi tepelná ztráta při -15°c by mu vycházela asi necelou 1Kw za hod. Takže at si koupí ten olejový přímotop a měl by mu bezproblému vytopit celý byt .Nevidím žádný duvod , aby se mu tam tvořily plísně , když má tak dobře zatepleno.

moula*

Také nevím, co řeší. Já bych mu doporučil do každé místnosti malý infráček, třeba s termostatem a má nevídaný komfort. Jen on s elektronikou a občas rychlovarnou konvicí dají v průměru 500W, čili polovinu potřeby při -15°C. A když mu přijde návštěva, tak mu přetopí byt jejich tepelným výkonem !

pavell*

Mám dojem, že ani vy jste to nepochopil a to už jsem tady popsal snad 2 role toaletního papíru. Soused, který topí elektřinou měl účet na elektřinu 23.600 Kč za 1 rok. Za plyn pochopitelně 0 Kč, nemá ani plynoměr. Jiný soused ve stejně velkém a ve stejně orientovaném bytě, který topí plynem měl celkový účet za plyn 12.800 Kč a za elektřinu 8.400 Kč za 1 rok. Celkově tedy 21.200 Kč. Zde je jasně patrné, že 1kW při vytápění plynem sice stojí méně než 1kW při vytápění elektřinou, ale ve finále jsou na tom oba nákladově téměř úplně stejně, protože ten co topí elektřinou má zase nižší sazbu i pro ostatní spotřebiče a rozdíl se mu tím dorovná.

Navíc je třeba vzít v úvahu, že životnost kotle ať už plynového nebo elektrického je v dnešní době max. 15 let. Ten plynový však stojí víc, protože je to složitější zařízení, které má i větší pravděpodobnost poruchy. I kdyby však obě zařízení fungovaly po celých 15 let bez poruchy, tak ten kdo bude mít elektrokotel bude mít nižší nákladovou položku na pořízení zařízení a po skončení životnosti na jeho výměnu. Náklady za revize plynového kotle budou za ty roky v tisících, u elektřiny nulové. Takže ve finále se může stát, že ta elektřina vyjde i levněji.

Myslím, že jsem toho napsal už dost a k případným dalším příspěvkům už se nebudu vyjadřovat a svoji účast v této "diskuzi" tímto ukončuji. Všem děkuji za názory.

pavell*

A děkuji také za rady. Např. mít ta kamna a nějaké to dřevo ve sklepě do zálohy, kdyby byla přerušena dodávka elektřiny považuji za rozumné.

hodnocení

0x

Ahoj,pokud tam máš komín,tak jsou dobrá krbová kamna a vytopí ti celý byt.Mám baráček a v něm zabudované přímotopy a vůbec je nemusím používat od doby kdy jsem si pořídila krb.kamna.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]