Nejste přihlášen/a.
Krásný den,
ráda bych poprosila a radu, tipy a triky starší a zkušenější. Kupuji svůj první byt v životě. Po koupi bude potřeba udělat rekonstrukci. Tento týden podepisuji kupní smlouvy (+ zástavní vůči bance - čerpám hypotéku) na základě nich budou vyplaceny peníze. Opravdu má katastr na zápis mne jako nového majitele 30 dní? Ptám se z toho důvodu, že bych měla zažádat o ohlášení stavby na stavebním úřadě a podle všechno má opět stavební úřad 30 dní na vyjádření. Dokud nebudu zapsaná jako majitelka, tak prý nemohu žádost podat. Co se stane když začnu rekonstruovat dřív? Jde mi o to, že nechci čekat na všechna razítka a začít rekonstruovat dřív. Lze si je vyřídit nějak zpětně?
Tou rekonstrukcí mám na mysli nové topení, elektřinu a vybudování nové koupelny. Projekt již mám. Nynější majitelka nemá problém mi klíče od bytu předat ve chvíli jak budou peníze v úschově u právníka. Příjde mi to strašně dlouhá doba, než bych mohla něco začít dělat.
děkuji moc za pomoc...
Máte pravdu v tom, že zápis na katastru skutečně trvá dost dlouho, někdy i šest týdnů.
Proto vám radím :
Žádného úřadu se na nic neptejte, na žádném uřadu o ničem nemluvte a jak budetre mít klíče, klidně s rekonstrukcí začněte. Nestane se vůbec nic.
doplněno 07.07.14 12:39:Byl jsem ve stejné situaci jako vy, také jsme koupili a rekonstruovali byt. Podle mého názoru nic hlásit nemusíte, protože se nejedná o stavbu, ale jen o opravu. Způsob užívání se nemění, koupelna zůstane koupelnou, kuchyň kuchyní, pokoj pokojem a tak dále, ne? Kdybyste chtěla z bytu udělat nějakou provozovnu, pak už povolení mít musíte.
Jste nezodpovědná. Když nebude chodit kontrola, tak si tam budu dělat co chci, ale ono to tak není. Vy budete vlastník, ale to ti ostatní také, takže vy pokud budete měnit dispozici bytu si zkrátka nemůžete dělat co chcete, ale postupujte podle zákonů tohoto státu.
no koupelna tam neni vůbec, takze se bude delat pricka a nove budovat, jinak ano vse zustane stejne...jde o to ze nyni je socialka na chodbe...jedna se o stary dum.
A navíc zbytečné výdaje, protože by jí katastr ve spolupráci se stavebním odborem nařídil dát byt před prodejem do původního stavu. Nikdo si nemůže dělat co chce. To by byl pak na katastru pěkný binec. Realitka vám bude chtít prodat 4+1 podle plánů na katastru, ale vy tam budete mít z toho 3+1, v podobné situaci jsme byli i my a také jsme navíc budovali jinde wc a koupelnu. stavební povolení jsme tedy museli mít.
Původní majitelka by měla počkat, až bude byt zapsán na vás. Do té doby by neměla předávat klíče. Dále moc nechápu, proč chcete obcházet právní řád ČR a nevyčkat, až bude byt Váš. Důvodů, pro nemusí k převodu dojít je vícero. Chcete předělat celý byt, to je sice hezké, ale informovala jste se už na Společenství vlastníků (předpokládám, že jde o byt v OV). Četla jste Stanovy, jaké máte práva a povinnosti? Máte potvrzení od Společenství, že předchozí vlastník nedluží? Mám dojem že jste hrr a brzy narazíte. Máte převeden elektroměr, plynoměr, telefon... Máte předávací protokol se stavy měřidel vody, pokud je centrální vytápění, pak odečet poměrových měřidel spotřeby tepla?
Nechci nic obcházet, chci začít rekonstruovat ve chvíli kdy budu uvedena jako majitelka nemovitosti, tedy řádně dle právního systému ČR. Jen nechci čekat dalších 30 dní na schválení ohlášky od stavebního úřadu...30+30 je 60 dní co mi byt bude "ležet" ladem. Asi jsem nebyla správně pochopena. Chci vše převézt tak jak by se mělo, ano jedná se o OV. A celkově je v bytě 5 jiných majitelů, s paní, která má i největší podílové vlastnictví jsem již mluvila a o mých záměrech je informována. Ptám, právě proto, abych nenarazila.
u ohlášení stavby má úřad na vyjádření 40 dní, nikoli 30... u stavebního povolení je lhůta 60 dní.
také jsem neohlašoval a začal s rekonstrukcí. a podruhé bych to udělal stejně.
Mluvit s paní, co má největší podíl - předně by mělo být SVJ jako nějaký výbor, který rozhoduje mezi schůzemi. Ten kdo má největší podíl asi nebudet ten, kdo má nadpoloviční podíl hlasů. Když to tak čtu, říkám si, zda je v domě vůbec ustanoveno společenství vlastníků jednotek zapsané v příslušném rejstříku. Pokud ne, může to být nově důvod, pro nedojde k převodu jednotky.
Pokud chcete věci urychlit, zajděte na stavební úřad a domluvte se s úředníkem. Není totiž nutné vždy ohlašovat stavbu natož vyčkat souhlasu. Přečtěte si stavební zákon.
Máte pravdu v jedné věci. Všechna SVJ i družstva se měla a má řídit novým OZ, který nařizoval dát do pořádku do 30.6. 2014 všechen šlendrián, nebo hrozí velké pokuty i dokonce zrušení. Z toho pramení, že bych dělala nějakou rekonstrukci AŽ budu vlastníkem. Protože i sousedé můžou být proti, aby tam dělal bordel s rekonstrukcí člověk, kterému tam nic nepatří.
Být vlastníkem bytu v domě neznamená jen, že mi byt patří a já si proto můžu dělat co chci, ale i zodpovědnost vůči majetku těch druhých, co jsou také vlastníci. Místo nějaké paní, která tam nemá žádné slovo, jste měla se měla informovat přímo u výboru SVJ, jak vám tady už radili.
přikláím se k vyčkání na zápis do KN. pak můžete jako člen SVJ dělat na vašem záměru. do doby zápisu jste pro dům cizí osoba a nemáte právo cokoli podnikat. Kdyby šloo vymalování a nové podlahy tak snad, ale vy uvádíte rekonstrukci. M.
Myslím, že paní spoustě věcí nerozumí a tak by si měla nastudovat především nový občanský zákoník. Pokud je byt v SVJ, tak nerozhoduje, že nějaká paní má největší podíl v "bytě", to jsem nepochopila, snad jde o dům, ale o všem rozhoduje výbor SVJ a hlasují členové SVJ, což paní ještě není. Jistě tam je někde nějaká správcovská firma, nebo si sami topí a podobně to nevím, popis je naprosto nejasný, ale v každém případě přečíst stanovy a na SVJ podepsat, že dotyčná stanovy četla. U nás ještě děláme to, že novým vlastníkům stanovy přepošlem mejlem k přečtení a těm co nemají net ho vytiskneme. Každý má právo číst co podepisuje. Paní je opravdu hrrr a má v tom velký zmatek. Pokud má projekt od architekta, na který musí mít stavební povolení protože se tam budou měnit dispozice bytu, jako u nás, kdy se z malého 3+1 dělalo větší 2+1, tak se to prostě obejít nedá, také jsme dávali nový plynový kotel, na všechno musí být revize a razítka odborníků. Protože pak je třeba se spojit se stavebním uřadem a požádat je o kolaudaci.
Až odešle na stavební odbor jako vlastník plány architekta, tak bych vyčkala, jestli nebudou připomínky, že něco smí a něco ne. Hlavně se tam jedná o energie, když architekt usoudil, že jinak tato rekonstrukce je možná a nebude problém pak s kolaudací. Proto se mi to nezda jen na ohlášení, ale přímo na žádost o stavební povolení kvůli pozdější kolaudaci. Ale říkám, informací je málo a ještě jsou zmatené, takže těžko radit. Ono není jen tak předělávat plynové topení, nejsou to wawky nebo karma a musí to dělat odborná firma, jak by k tomu přišli ostatní vlastníci až by barák neodbornou manipulací letěl do luftu. Nám se stalo v domě, že byt nad námi si pronajali vietnamci a něco tam udělali s odpadem, přesně nevím co, škoda byla velká, vyplavilo to skoro všechny. Škodu platil vlastník bytu, nebyl pojištěný, dali jsme ho k soudu. Takže si byt i pojistěte a to i na škody, které můžete udělat jiným. Pokud opravite balkon, musíte mít souhlas výboru SVJ.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.