Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, rád bych se zeptal zda máte někdo zkušenosti s podpisem smluv o pronájmu. Můj nový soused podepsal smlouvu o pronájmu v našem domě a není zde zapsán stav měřidel, nejsou zde rozepsány ani platby za nájemné, služby. Navíc pronajímatel smlouvu podepsal a ani nečekal na podpis nájemníka. Jen mu podepsal smlouvy , jednu si nechal podepsat a nazdar. Nečekal až se řádně podepíší obě. Navíc když můj soused ted odcházel z bytu tak mu nebyla vrácena kauce. Dluhy neměl takže majitel bytu měl kauci vrátit. Ve smlouvě měl napsáno, že vratnou kauci vrátí při předání klíčů. Klíče si převzal, peníze dle smlouvy nevrátil. Navíc mu ani nedal vyučtování za služby za vodu a elektřinu. Toto jsou jak hápu porušení smlouvy ze strany nájemce a tedy smlouva by měla být neplatná. Nebo se pletu?
Dobrý den, tak jsem se to snažil nějak rozklíčovat a mám pocit, že se staráte o cizí věc. Ta celá záležitost je špatně už od počátku a chyba byla na obou stranách. Nájemce měl dělat hrdinu hned, požadovat pořádnou smlouvu, odečet energií a vysvětlení ohledně bydlení. Nebo si najít jiný pronájem - podle špatného začátku se dal předpokládat i špatný konec. Nechal bych to být a čekal, co udělá majitel, který si nemůže moc vyskakovat. Možná nemá v pořádku daně a určitě nemá v pořádku smlouvu a vyúčtování energií - pokud není zcela magor, tak nebude investovat do soudu, kde může prohrát. Buďte rád, že Vy máte bydlení v pohodě a není to Váš problém,že? Zdravím!
doplněno 06.07.14 16:15:Nejlepší by byla normální lidská dohoda a hlavně posouzení ztrát nebo zisků. Tedy, kolik bylo odebráno energií, investováno do bytu a kolik byla kauce, resp. jaký má kdo požadavek na toho druhého. Podle výsledku nebo té dohody se to buď uzavře smírně nebo jeden druhého bude žalovat s nejistým výsledkem (ale, s jistotou vstupních nákladů na ten soud). Ten majitel by se měl naučit jednat a pronajímat a ten nájemce číst a hlídat si nájemní smlouvy. A jak už jsem psal - je-li špatný začátek, tak nemůže být konec lepší.
doplněno 06.07.14 16:49:Pokud není možná dohoda, tak zřejmě ten, kdo se bude cítit poškozen více, zažaluje toho druhého. Zaplatí si právníka a pokud mu to právník (po zjištění všech skutečností) nevymluví, tak si zaplatí i ten soud. Ten buď vyhraje nebo prohraje. Kdo vyhraje, tak po možném odvolání a prodražení soudu zaplatí ještě exekutora. Ten buď dluh zajistí nebo nezajistí. Docela drahá loterie, když se sejdou dva, kteří neumějí nebo nechtějí jednat. No, a pak je možnost na to vše zapomenout, ušetřit si čas i peníze a ponechat si to jako zkušenost.
Děkuji za Vaši odpověď. O tuto věc se nezajímám , protože bych chtěl poštuchovat majitele, kterého jsem viděl 2x v životě ale jde mi o to, že bych rád věděl, co může proti tomuto chování dělat předchozí nájemník toho bytu. Majitel s ním vydrbává, nevrátil mu kauci kde si její vrácení podmínil zaplacením dalěích peněz. Vrátil by mu z kauce tedy vlastně 2 tisíce. Nájemník smlouvu podepisoval v časové tísni jelikož mu majitel jí nechtěl dat řádně prostudovat a on nutně potřeboval bydlet. Nájemník se odstěhoval a nechce se už nechat tahat za fusku. Jelikož má svých starostí nyní s dítětem, stěhováním až nad hlavu tak mě požádal zda bych mohl zkusit něco zjistit, co může dělat. Nemá v bytě totiž ani ještě internetové připojení. Můj zájem je pouze zjistit, co může dělat a co ne. Nic víc, nic mín. A byt je na majitelku, není na firmu.
doplněno 06.07.14 17:24:Děkuji za Vaší odpověd ale nájemník nechce platit žádné 4 tisíce aby mu byla vrácena kauce, která mu dle smlouvy vrácena být měla. Ve smlouvě jasně stojí, že kauce bude vrácena při předání klíčů k bytu. Vrácena nebyl místo toho si majitel podminoval vrácení kauce vyplacením peněz. To je jak kdyby Vám v práci někdo řekl - dostaneš vyplatu až mi dáš 3 tisíce. To nechce platit a výhružky majitele, že pokud peníze nedostane tak dá celou věc kk právníkovi ho štvou. Nemíní ani pak přeplácet na pochybném vyučtování za služby. Vám všem by takové chování vadilo. A já svého bývalého souseda chápu. Je tak trochu šikanován. Ono neustálé vyvolávání a strašení právníky nikomu klidu nedodá.
Dokud nebude k dispozici smlouva a písemné dokumenty, které si mezi sebou předali, věc nemá moc řešení. Vše to je plácání do vody. Nevíme, co si písemně ujednali. Podepsat něco v tísni, znamená něco jiného, než že si nájemce nepřečte smouvu. Pokud neměl čas si ji nastudovat, neměl ji podepisovat. Tomu se říká nevědomost, případně hloupost.
Majitel se nemíní o ničem bavit. Zálohy vypočítává tak, že vyučtování/2 z čehož plyne, že jeden platí za toho druhého, protože oba byty nespotřebovávají energie rovnoměrně. Navíc zjevné porušování smlouvy ze strany majitele tu je a ještě ke konci drzost, že si řekne o 4tisíce nebo nevydá vratnou kauci je do nebe volající. Na tom, že by kauce měla být následně umořena ve vyučtování se nikdo s nikým nedohodl. Prostě si rovnou řekli o peníze. Z čehož plyne, že dohoda s takovou osobou je nemožná.
Prosím pěkně, nemáme smlouvu, tedy nevím, co kde vůbec porušuje, nebo naopak ne. To jsou vaše doněnky. Není nic špatného na tom, když služby jdou děleno 2. Je jen věcí obou stran, jak si to ve smlouvě ujednají a za další, je opravdu věcí nájemce, zda si přečte co podepisuje, nechá vše důkladně vysvětlit atd. Vaše nářky mi přijdou opravdu mimo realitu, když zde není smlouva a nevíme, co si strany podepsaly. Za další - vyúčtování služeb se dělá jednou za rok a to bude u vás nejspíše do 30.4.2015. Tedy nájemník, který řádně hradí služby, ukončí nájemní smlouvu v těchto dnech, musí vyčkat do dubna příštího roku s vyúčtováním služeb za období roku 2013. Za další úpně mi není jasné, komu patří budouva. Píšete že příslušná pronajímatelka si koupila 2 byty. Dům je tedy obecní a rozprodávají se jednotky nebo jde o společenství vlastníků nebo jde o družstevní dům?
Takže pokud nájemce nedodržuje smlouvu tím, že nevrátí dle smlouvy kauci, nepředává vyučtování dle smlouvy, nenapíše ani stav měřidel tak nájemník s tím nemůže nic dělat?
doplněno 06.07.14 13:05:Navíc dle NOZ by tam měli stavy měřidel být a nájemné by mělo být řádně rozepsáno.
Dělat může - vymáhat plnění smlouvy a pak se obrátit na soud. Naprotitomu je třeba říci, že smlouvy uzavřené do 31.12.2013 se řídí starým občanským zákoníkem i dnes. Teprve smlouvy uzavřené po 1.1.2014 dle NOZ. Pokud nově nájemce neco podepisuje je jen jeho věcí, zda to čte atd. K platnosti nájemní smlouvy na byt není třeba zvlášťních ujednání, byť ta jsou praktick.á
Takže tedy když byly porušeny podmínky ze strany nájemce, to jest nepředávání vyučtování dle smlouvy, nevrácení vratné kauce, nezapsání měřidel, nevypsání nájemného za služby a nájem (ve smlouvě je pouze, že se platí 6000 a služby) když celkovou částku vyžadoval 10 tisíc a nevydal ani předávací protokol. Pouze si přišel pro klíče. Když chtěl nájemník protokol tak mu řekl zda ho má napsaný. Takže v tuto chvíli může nájemník tedy požádat o soud o co? Vymáhat plnění smlouvy nechápu. V tuto chvíli již nájemník nepotřebuje nic. Jen si nepřeje aby mu pronajímatel již nedělal žádné další problémy, které dělá.
Nějak nepíšete celou pravdu. Nájemník je pryč, nic po nikom nechce, tak co pronajímatel mu dělá? Nechápu. Tak mi to připadá, že nájemce se chce dodatečně nějak pomstít - nevím za co. Nakonec, proč nájemce bydlel v bytě, když věděl, že nemá rozepsané služby atd?
Tak já vám napíši jak je to celé. Bydlíme v domě kde pod námi jsou dva byty. Ty dva byty byly privatizovány a majitel je spojil v jeden byt a namontoval si tam jedny měřidla. Následně byty začal pronajímat a zase je rozdělil na dva byty ale měřidla jsou společná pro oba byty. Nejspíše ani neplatí daně za pronájem. Nájemník se nastěhoval do toho bytu jelikož čekal z přítelkyní rodinu a z předchozího bytu se museli vystěhovat jelikož předchozí nájemce již byt nechtěl pronajímat. Při pronájmu smlouva neměla potřebné udaje a nájemce spěchal s jejím podpisem takže nájemník jí musel hned podepsat takovou, jaká je. Bral to prostě jen, že nájemce na to kašle. Jenže pak přišlo vyučtování za služby. Nájemník musel zaplatit za plyn doplatek aniž by věděl kolik ve skutečnosti propálil on. V tu chvíli vyučtování sie dostal ale neustále ho to štvalo. O pár měsíců měl dostat vyčtování za vodu a elektřinu a to nedostal. Když volal nájemci tak mu řekl, že se staví. Nikdy se pak nestavil. A to mu bylo voláno několikrát. To už nájemníka začalo štvát. Ale narodil se jim mezitím syn tak měli problém s hledáním adekvátního bytu. Takže to trvalo až do tohoto roku. Na jaře našel byt a majiteli bytu oznámil, že se stěhuje. Byt vrátil do původního stavu (ještě lepšího a majitel opravy stejně neproplatil) a při odevzdání klíčů se ptal na kauci zda mu bude vráce. Byl jsem u toho když mu majitel řekl, že mu je dá v případě, že mu zaplatí 4 tisíce. Nájemník se odstěhoval 9.6 a s nájemcem se dohodl, že nebude vyžadovat žádné peníze při stěhování za nájemné. Jelikož se tam stěhovali mezitím jiní nájemníci. Nájemník kauci nedostal a majitel jí vrátí pouze po zaplacení 4 tisíc. Nájemník se jej zeptal zda může dostat předávací protokol. Nájemce mu řekl zda si vůbec nějaký napsal. Klíče si vymínil, protože ihned podepsal smlouvu s novými nájemníky. Předávací protokol nedostal, protože si jej nájemník sám nesepsal. Nejsem si jist, že by nájemník měl si sám sobě sepisovat předávací protokol k bytu. Při odchodu nájemníka mu majitel ještě řekl, že po něm bude chtít peníze za vyučtování na službách. To samosebou chápu. Ale měřidla jsou společná. Tudíž není prokazatelné kolik nájemník spotřeboval a kolik ne. Navíc to byl spíše něco jako výsměch nájemce když nevrátil kauci a ještě bývalému nájemníkovi si drze řekne o peníze za vyučtování, které není prokazatelné, že tolik opravdu spotřeboval. To je celá pravda. Jediný kdo celý ten rok někoho odrbával byl nájemce nájemníka. Né najemník. Nájemník se jen nechce již nechávat nadále odrbávat. Majitel bytu mu neustále vyvolává kdy mu dá ty 4 tisíce jinak to dá právníkovi a bude požadovat více peněz. Nájemce odešel z bytu bez dluhů takže si ty 4 tisíce mohl vzít z kauce a vrátit 2 tisíce, to ale neudělal. Takže nájemník má strah, že he jen 4 tisíe a kauci stejně nevrátí. Nejde o žádný podraz.
Nějak se Vám to plete: Nájemce si byt najímá od majitele (nájemce byt nemá, proto jej nemůže nikomu pronajímat). Smluvní strany uzavírají smlouvy dobrovolně a podle mne je jejich věcí, co si sjednají.
Předávací protokol "se nedostává", ten je potřeba vypracovat. Jestli nájemce byt od majitele převzal a vrátil jej bez předávacího protokolu, je to věcí mezi ním a majitelem. Má nájemce alespoň potvrzený stav měřidel ke dni ukončení nájmu?
Na platnost smlouvy nemá nic z toho, co uvádíte, vliv. Smlouva byla uzavřena, nájemce na jejím základě bydlel. Nebo snad ne?
Nájemník při předání klíčů chtěl předávací protokol a majitel mu řekl at si ho napíše. To odporuje logice. Proč by si nájemník měl sám sobě psát předávací protokol? Stav měřidel při předání klíčů nemá napsaný, protože majitel neměl zájem sepsat předávací protokol. Jeho jediný zájem byl vyžádat si peníze aby následně vrátil kauci. Bez zaplacení 4 tisíc prý nevyplatí kauci i když ji při předání klíčů měl vrátit ty 4 tisíce chce a vyhrožuje právníky. On si vyplacení kauce podminuje zaplacením nějakých peněz a to ve smlouvě nebylo. Stav měřidel neměl sepsaný při začátku nájmu a ani při jeho ukončení. Každopádně jsem se ptal, co může nájemník proti takovému chování dělat. A víceméně mi tu nikdo neodpověděl.
To přece logice vůbec neodporuje. Proč by předávací protokol nemohl sepsat ten, kdo na něm má větší zájem? Koho předání protokolem chrání do budoucna? Já bych třeba bez předávacího protokolu byt nepředala (pak by si majitel mohl vymyslet, že jsem cokoliv poškodila).
Stav měřidel bych připsala na konec předávacího protokolu dokud by mi majitel stavy nedoplnil a nepotvrdil protokol, byt bych nepředala.
Proč nájemce byt předal bez toho, co požadoval?
Ještě bych chtěl doplnit. Vy mi tu vlastně píšete, že nájemník nemá vlastně žádná práva. To, že majitel dle smlouvy nepředával vyučtování, neměl zájem sepsat předávací protokol, neměl zájem o nic, co bylo z jeho povinností dle smlouvy, je vlastně v pořádku? To mi přijde zjevně uplně mimo. Nebo chcete mi tvrdit, že majitel může smlouvu porušovat a nájemník nesmí a nebo nemá možnost jak se bránit?
Přečtěte si prosím svou odpověď ještě jednou a po ní mou reakci. Já jsem nenapsala, že nájemce/nájemník nemá žádná práva. Jenom jsem upozornila na nesrovnalost ve Vašem textu: Nájemce a nájemník je jedna osoba, Vy ale slovo nájemce používáte místo pronajímatele nebo vlastníka.
Napsala jsem, že je věcí těch dvou, na čem se dohodli, nebo nač jeden nebo druhý přistoupil. Nikdo další by do toho neměl vstupovat. (Je to jejich věc, nikoliv Vaše ... )
Nevyjádřila jsem, jestli něco je nebo není v pořádku.
Nájemník má svá práva také a pokud je pronajímatel dobrovolně neplní, musí se jich domáhat sám nájemce. Pro vysvětlení - domáhat se něčeho znamená, dotyčného oslovit ústně, písemně a chtít po něm, aby sbyla dodržena smlouva a právní řád ČR. Nepíšete ani, zda pronajímatelem je fyzická osoba nebo společnost. Abych byl upřímný, přijde mi, že spíše máte nějaké osobní vyřizování s pronajímatelem a snažíte se radit nájemci, jak pronajímatele pošťuchovat. Nic proti, jen moc nechápu, čeho chcete dosáhnout. Ohledně záloh služeby - neznáme jaký systém vyúčtování vlastník domu praktikuje, nejspíše byl byt pronajat za celkovou částku - tedy včetně paušálu na zálohy, které tak nejsou pro nájemníka zúčtovatelné. Nedala jste se text nájemní smlouvy. Chápu vás, ale rozčilovat se nad něčím, když o tom nevíme nic, mi nepřijde produktivní. Ukažte nájemní smlouvu a všechny podepsané dokumenty nájemcem a pak teprve můžů něco korektně říci. Ono je divné, že nepíšete ani o převodu měřidel spotřeby energií a služeb (plyn, elektrika, telefon, kabelovka...). To by vše odpovídalo tomu, že tato částka byla součástí nájemného v paušální měsíční hodnotě, která musí být samozřejmě vyšší, než je reálně odhadnutá spotřeba. Na druhou stranu nevrácená kauce může mít souvislost s doúčtováním služeb. Jinak předávací protokol není k ničemu potřeba, pokud ho strany nevyžadují.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.