Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Úprava vody

Od: kamil17* odpovědí: 12 změna:

Dobrý den potřeboval bych poradit jak změkčit studniční vodu pro běžné používaní.Zaujala mě magnetická úprava vody jaké máte stím zkušenosti? jaký výrobek poradíte. Děkuji za rady

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

stirecek*
hodnocení

2x
Proč ji chcete změkčit?
kamil17*
hodnocení

Máme velmi tvrdou vodu no a v pračce a konvici to děla paseku tak žádám o radu

instalater*
hodnocení

1x

Zdravím . V praxi jsem často montoval magnetické úpravy vody i elektromagnetické úpr. vody. Je tam výhoda , že třeba u toho permanentního magnetu není žádná údržba a energie.( asi 3 000,-) Když jsem to pak po čase prohlížel , tak jsem moc velký rozdíl v kvalitě vody nenašel. Podotýkám ovšem , že záleží na složení vody v konkrétním odběrném místě a nedělal jsem laboratorní rozbor vody . Co se týče změkčovačů vody ,(odstraňuje ionty hořčíku a vápníku) tak tam je nevýhoda pořizovací cena. Myslím se to pohybuje od těch nejjednodušších za asi 13 000,- a více a pravidelná údržba . Za jednu z nejlepších variant považuji reverzní osmózu .( ale tu znám spíše teoreticky v praxi jsem se s ní nesetkal.)

Pokud budete pořizovat nějaký změkčovač vody , tak se nezapomeňte zajímat o to jak častá a finančně náročná je jeho údržba a provoz.

hodnocení

0x
Kupte si změkčovací filtr..není drahý a na rozdíl od MUV zaručeně funguje.
kamil17*
hodnocení

Tak stím počítam ale jaký no na trhu je jich hodne proto se ptam kdo ma s jakým zkušenosti a funguje mame velmi tvrdou vodu no a v pračce a konvici to děla paseku tak žádám o radu

bruk600*
hodnocení

0x

Dobrý den, taky mám velmi tvrdou vodu a podle hesla: "Věř a víra tvá tě uzdraví" jsem taky namontoval permanentní magnet na přívod vody do domu. Ovšem neočekávám, že to změkčí vodu. Dle nějakého vysvětlení tam pouze dochází k nabití částic rozpuštěných ve vodě a ty se tolik neusazují, ale mělo by to fungovat tak 24hod. To znamená, že častěji používané části rozvodu by měly bý dobré, ale ty néně používané budou po čase stejně problematické a bude se pak muset kopat.

Jak už jsem psal, tak mám velmi tvrdou vodu - 28 stupňů něm. tvrdosti. Je to voda z vlastní studny, ale v obecním rozvodu je obdobná neušlechtilá minerálka. Prostě jsme se zařili tak, že kupujeme tu nejlevnější pračku na trhu a pokud možno s prodlouženou zárukou. Do 4 let je po nějaké poravě na odpis apořídíme novou.

kamil17*
hodnocení

Děkuji máme to tak asi stejně jak Vy no kde sjet pořídil magnety? případě typ Děkuji

bruk600*

Už je to pár let, stál asi 800,- a už tehdy byl zrovna poslední na krámě, od té doby jsem ho na trhu neviděl.

rv*
hodnocení

0x

Levnější než změkčovat všechnu vodu v domácnosti je nedělat s tím nic a počítat s případnou nižší životností pračky, boileru. To malé množství na vaření upravit pomocí reversní osmózy (nejlevněji třeba něco z www.mangala.cz ) - obvykle studniční voda nevyhovuje na dusičnany a takto odstraníte všechny případné škodliviny (i tu tvrdost).

bruk600*

Přesně tak to děláme, jen nemáme dusičnany, ale z minerálů je to železo, hořčík. Pitnost omezuje přítomnost bakterií, tak je pitná až po převaření a na přímé pití si kupujem vodu v PET lahvích. Pořád je to x násobně levnější, než platit vodné.

jabraka*
hodnocení

0x

Pokud chci odstranit nevhodné kationty,tedy Ca,Mg,Fe,Mn,pak je nejvhodnější katexové změkčování.Patrona s katexem odstraní kationty z asi 5000 l vody.Pak je ji nutno recyklovat.Výhodné je zařadit tyto katexy před tepelné spotřebiče,kotle,pračky,myčky.Pro pití používat vodu neupravenou.

Deionizátory odstraní i anionty.

Reverzní osmoza filtrací přes molekulární membránu udělá z minerální vody vodu jako destilovanou,což použití v domácnosti omezuje.

JABRAKA

kamil17*
hodnocení

Může te mi poslat typ s kterým máte zkušenosti? (potřebuji to na 2x wc a pračku) Děkuji za radu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]