Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak najít byt bez realitky

Od: josta odpovědí: 11 změna:

Zajímaly by mne tipy, jak najít byt bez realitky, ke kterým nemám důvěru. Absolvoval jsem už několik prohlídek z inzerátů, ale makléři mají pocit, že jenom prodávají "čtyři stěny", nerozumí komplexitě prodeje nemovitostí i jednání je neprofesionální. (Abych byl konkrétní: chodí na schůzky nepřipravení, o bytu nic neví, i já jsem z katastru nebo z webu správce schopen zjistit víc info... Nedokáží ani dodat podklady typu vyúčtování a předpis záloh, abych si ověřil náklady bytu a dál už to raději nebudu rozepisovat.)

Zkoušel jsem dávat řádkový inzerát do místních novin, ale ty už asi dneska nikdo nečte... Žádný majitel se mi neozval. Dal jsem i inzerát na bezrealitky.cz, ale ve městě jsem jediný (a zase se mi ozvaly realitky, ne přímý majitel). Pak jsem v domech, které se mi líbí "zaspamoval" schránky letáčky, že hledám byt a že jsem přímý zájemce. Taktéž se nikdo neozval.

Bohužel na nejlepších bytech sedí realitky jako žába na prameni :(

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Docela dobře fungují inzertní nástěnky v obchodech, případně nějaký letáček v menším krámku.

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, hovoříte o ČR? To snad není možné, když je takový přebytek volných bytů. A také, ovšem, přebytek neplatičů. Neplatič se realitky bojí, protože má svého právníka a ten je s tím neplatičem hned hotov. Takže, neplatič vykonává bytovou turistiku po soukromých bytech, kde slibuje a uhýbá, protože ví, že pro majitele je právník drahá záležitost. A jednou nebo vícekrát napálený majitel si další pronájem rozmyslí. Pak se nedivte, že slušný nájemce nemá šanci v soukromém bytě a bez realitky. Mám volný byt, ale už zájemce odmítám - nejsem charita (i přesto, že jsem byl velmi mírný a levný pronajímatel). Až se zlepší postih neplatičů, tak se zlepší trh s pronájmem. Kdy to bude? Už asi nikdy. Zdravím!

doplněno 02.07.14 15:34:

josta - omluvit se musím já Vám a tak to činím. Četl jsem Váš text jen jednou a reagoval. Nyní, když ho čtu pozorněji, tak tam o pronájmu není žádná zmínka a já jsem Vás špatně pochopil.

A ani jsem se Vás tím svým textem nechtěl dotknout - byl to povzdech a vysvětlení obecné.

Ale, k Vašemu problému - hledejte si dobrou lokalitu, prohlédněte si dobře byt, ale i celý dům.

Majitel (ověřený v KN) by měl umět bez vytáček odpovědět na všechny otázky ohledně bytu a domu (tedy i jeho správě a SVJ). Kupní smlouvu nechte raději udělat právníka a i platbu přes jeho úschovu peněz. Tak, hodně štěstí.

doplněno 02.07.14 16:00:

milancukrar - až budete vydávat tu knihu o neplatičích, tak Vám rád a zdarma přispěji zkušeností vlastní (případně dopíši druhý díl). "Papír" od soudu je výsledek, který si musíte zaplatit a vyběhat.

Ale, nejsou to peníze - dluh je jen vyšší o náklady na ten "papír". Až po dalším zaplacení si může něco dovolit exekutor. A ten zjistí, co lze předpokládat ještě před zahájením soudu, že není z čeho dluh uhradit (a věřit, že to do 10ti let od rozsudku bude na straně dlužníka lepší, se asi nedá). Já jsem pronajímal na tehdy normální smlouvu na dobu neurčitou (s výpovědní lhůtou 6 měsíců). To je dnes sebevražda. Pak jsem zkoušel smlouvu na dobu určitou na dva roky a pak už jen na jeden rok.

Bohužel, nájemci jsou už tak připravení na "ojeb", že jim nepřijde zvláštní ani smlouva na jeden měsíc s platbou předem (viz radnice našeho města). Ale, já si nedovedu představit, jakou jistotu k pronájmu dlouhodobému, to tomu nájemci dává, resp. nemá žádnou. A nájemci nejsou socky, ale snad normální lidé, kteří se stěhují např. z důvodu hledání práce nebo změny prostředí a také potřebují nějakou větší jistotu bydlení a zázemí. Bohužel, hodně z nich jsou ti turisté po bytech a mohou si za svůj osud, když si nejsou schopni vážit si bydlení a udržet si ho. Není to ani o barvě pleti a ani o věku - bude to morálka, která jde "do kopru". A z toho není cesty zpět. Omlouvám se za doplnění mimo hlavní téma.

bene, souhlasím s neplatiči. Klidně bych mohl vydat knihu výmluv, proč nezaplatili. jen malinko bych polemizoval s větou: " Neplatič se realitky bojí, protože má svého právníka a ten je s tím neplatičem hned hotov."..tak to asi nebude, páč mám i několik soudních rozhodnutí o vystěhování, zaplacení dluhu s úroky..

osoba, která jde bydlet s cílem neplatit nájem, vždy zvítězí. Bohužel.

josta
hodnocení

Zdá se, že máte kupu zkušeností, byl byste ochoten se podělit s triky, jak proklepnout zájemce o pronájem? Ptáte se třeba na příjmy/dluhy a ověřujete nějak? Jak moc jsou lidé neznámému člověku (byť jde o pana domácího) ochotní takové citlivé údaje o sobě sdělovat?

josta
hodnocení

Omlouvám se velice za nedorozumění, ve svém dotazu jsem dostatečně nespecifikoval, že byt hledám ke koupi, nikoli k pronájmu, teď vidím, že jsem napsal poněkud dvojznačný text :)

hodnocení

1x

osobně bych strpěl povídání realitky, a pak podle katastru zjistit majitele. Ne každý má exluzivní smlouvu, nebo případný dovětek ve smlouvě o nabídce k pronájmu.

Zase na druhou stranu, spoustu lidí Vám nemusí věřit čestný úmysl a jednání.

doplněno 02.07.14 14:58:

Josta, nelze 100% určit, zdali je nájemník solidní, to ukáže čas. Proto dělám smlouvu na 2 měsíce, pak na 4, 8, rok...

Ale stane se, že přijdu o plynoměr, páč neplatí. To stojí pak 1200revize, 600 znovupřipojení, a ne vždy to stačí s kaucí..

josta
hodnocení

Kupní smlouvu mi bude připravovat právník (hodně věcí s ním konzultuju), tak myslím, že prodávající by se mě nemusel bát.

hodnocení

0x

Ze kterého jste města?

josta
hodnocení

Most, SZ Čechy.

Pokud byste znali lokální rozumnou realitku, která jedná profesionálně, uvítám tip.

tropheus

zdravím,

zrovna bych v daném městě jeden k prodeji měl. jsem přímý majitel. o bližší info si napište na: tropheus@email.cz

p.s.: s prodejem jsem počítal cca za rok, ale když vám bude vyhovovat zařídil bych se jinak.

kaolin*
hodnocení

0x

Naprostá pravda ,realitka to je vřed dnešní doby.Nezajímá ji nic než tučná provize,dejte si na ně pozor a raději hledejte sám a to jsou realitky které si vezmou provizi ani když to samy neprodají anebo berou provizi od kupce i prodávajicího.Ještě mnohem horší když zmrší smlouvu pak vám zbudou oči pro pláč.Sám prodávám garsonku a když mě přijde realitka nejradši bych je shodil ze schodů.Opravdu se vyplatí hledat sám ušetřite a mnohem lepe budete spát jestli udělate chybu sám než nějaký kokot za vás.V tom druhém případě to už zpravidla neopravíte,mluvím z vlastní zkušenosti.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]