Smaltovaný hrnec vs sklokeramika

Od: Datum: 01.07.14 15:05 odpovědí: 17 změna: 15.01.15 13:47

mám dost rádoby nerez hrncu který se tak dobře připalujou,chci si koupit smaltované hrnce ale jsou vhodný na sklo keramickou desku?


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 01.07.14 15:09
avatar

U desky ej dulezite, aby mel hrnec rovne dno, jina podminka neni. Kdyz budete mit vyboulene dno, tak budete ohrivat zduch a ne hrnec. Takze smaltovane hrnce jsou vhodne

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 01.07.14 17:17
avatar

Je to naopak. Kvalitní nerez hrnec se silným dnem se nepřipaluje. Není potřeba ani tak často míchat, stačí minimální příkon, někdy se i dováří bez zdroje, úspora energie. Naopak smaltované nádobí je děs, neustále u toho stát a míchat. Před 40 lety jsem v takové sadě vařila, ale už bych se k tomu nechtěla vracet. Možná máte tenkostěnné nerezové nádobí? S tím zkušenost nemám.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 01.07.14 18:20

Fyzika pláče.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 01.07.14 21:07
avatar

ra252 vysvětlete. Děkuji

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 01.07.14 21:15

Když na vařič postavíte kilo železa a na něj hrnec - bude se voda v hrnci vařit dřív a ušetříte energii?

doplněno 02.07.14 05:44:

Opět fyzika pláče a přidal se i zdravý rozum ...

Ohodnoceno: 0x
 
Od: pohankaa
Datum: 01.07.14 22:00

Silné, sendvičové dno se nahřeje a pak už stačí zdroj teploty jenom šolíchat, na 1 nebo 2, občas podle typu jídla je možné vypnout a po chvíli opět zapnout. Viz Zepter a podobní výrobci. To, co jste nastínil je o něčem jiném.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 02.07.14 09:01
avatar

Ra, možná, že jste odborník ve fyzice, ale pro pro drobnosti nevidíte celek. Věc se má tak, že budu raději spokojeně, bez velkých problémů vařit i za cenu toho, že spotřebuji o pár haléřů, nebo o jednu či dvě koruny za oběd více. Podívejte se, kolikrát v domácnosti členové koupí něco, co nespotřebují, zkazí se to a hodí to do popelnice, nebo my ženy koupíme oděvy, boty a po jednom nošení se toho zbavíme. Tady je možnost ušetřit. Mám kamarádku, která měla pytel hadříků, které měla její dcera jednou na sobě a nevěděla co s tím. Diskuze, jestli se ohřeje voda rychleji, nebo levněji na indukci, nebo v rychlovarné konvici, jsou k dohledání, ale věřte, že mě nezajímají, připadá mě to jako úsporné žárovky do celého baráku, tudíž i do sklepa, nebo na půdu, kam jdu jednou za měsíc na pár minut. Mohli bychom se bavit i dále o slunečních elektrárnách, pěstování řepky pro bionaftu atd. Na všem najdete něco dobrého, ale někdy se zapomíná jaké dopady to má na okolí a co se objeví v budoucnosti. Ale co naděláme, je to dobou, pokrokem. Teď se směju, kolik blbostí do nás již nahustili a po letech zjišťují chyby v desetiných čárkách a výzkumech na lidské zdraví. Super zdravý špenát, nezdravé máslo, sádlo, vejce atd.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 02.07.14 09:23

Souhlasím s Vámi, jen říkám, že tlusté dno nevede k žádným úsporám. Naopak.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 02.07.14 09:31
avatar

Ra vede k úspoře mé práce, mé námahy. Zvyšuje mojí spokojenost a kvalitu při vaření. Zrovna tak pomalý hrnec. Nemám čas, chci být na zahradě? Nebudu stát u plotny a míchat v plechovém nádobí guláš. Zapnu pomalý h., papiňák, nahřeju silné dno hrnce s bramborami, povařím, vypnu, vždyť se to dovaří samo a můžu jít něco dělat jiného. Omlouvám se, Vy to berete technicky, já z pohledu uživatele.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 02.07.14 10:14

Tlusté dno dělá z indukce ekvivalent litinové plotýnky. Dlouho se ohřívá, dlouho chladne. Zvyšuje ztráty.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: pohankaa
Datum: 02.07.14 12:00

Vím, jak to myslíte, ale je to stejně nepoměřitelné. Litinová plotýnka a sendvičové dno je pro někoho, kdo nad tím nepřemýšlí, nebo nemá možnost srovnání, nemá peníze na výměnu sporáku, nebo nádobí, má hodně času, bojí se novinek atd. Než se rozpálí litinová plotýnka, tak aby člověk vyrostl. Kdežto u indukce nesmíte od vaření odejít, jak rychle nádobí i se silným dnem přijde do varu. /AEG sporák po 9. stupni je super rychlý tzv. P, nádobí se silnějším dnem Tescoma/. Indukční deska a sendvičové dno - mercedes proti trabantu k předcházejícímu příkladu. Dojezd tepla od litinové plotýnky je velký oproti indukci, nebo vyzkoušet, kdy plotýnku vypnout, aby se na zbytkovém teple jídlo dovařilo. Jenom zpět k původní otázce ,,ujendyse,, ano, smaltované nádobí je vhodné na sklokeramickou desku.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: pohankaa
Datum: 02.07.14 12:09

Ještě doplním. Pokud jste navštívil předváděcí akci s nádobím zn. Zepter, tak jistě víte, že se nádobí silně nahřeje, vloží potraviny a po nějaké době se zdroj tepla vypne. Jídlo se dováří potom samo. Případně se podle potřeby na 1-2 minuty přihřeje. Při takovém vaření se té energie spotřebuje opravdu málo, i když je dno silné a musí se do dna akumulovat. Ale myslím, že kvůli pár haléřům už nemá cenu toto téma více probírat. Hlavně ať je jídlo dobré a chutná nám.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 01.07.14 20:18
avatar

Reakce na Pohanka: Záleží na tom, jaké smaltované nádobí. I před 40 lety se dalo koupit kvalitní smaltované nádobí. Dodnes používám "litinové" (nejsem si jista, jestli je to opravdu litina) smaltované nádobí Sfinx. Smalt neporušený, hodí se na vaření na elektrině, a nádoby bez dřevěného držadla (pánev) a i na pečení ... Míchám chvilku na začátku po podlití stačí chvílemi zkontrolovat.

Akorát neposoudím sklokeramickou desku, s kterou (zatím) nemám zkušenosti.

Ohodnoceno: 0x
 

 

Datum: 01.07.14 21:04
avatar

Ivzez, jestli máte nádobí černé navrch, tmavě modré uvnitř, tak to bylo velmi kvalitní nádobí, dobře se v něm vařilo, když bylo nové a neznaly jsme nerezové nádobí se sendvičovým dnem. Také ho ještě mám. Někde /snad včera/ tady byl dotaz i s fotografií na nové dřevěné rukojetě, tak to je ono. Velký hrnec již mám omšelý a hodí se akorát na vaření brambor ve slupce. Jinak jídlo jsem musela pořád míchat a stát u toho. Tudíž jsem to už vzdala. Ty menší používám leda na vaření vajec ve skořápce, nebo ohřevu uzeniny. Právě proto jsem si jej nechala. Sklokeramická deska je vlastně elektrický sporák s hladkou deskou. Takže funguje normálně. Problém je jenom s indukcí, kdy používané nádobí musí být magnetické. Zkouška stačí malým magnetovým plátkem. Jinak mohu za svou osobu přiznat, že každé jídlo, v každém nádobí se dá spálit, když ho tam necháte dlouho a zapomenete na něj. :-D, Dotaz zněl na smaltované nádobí, vzala jsem to jako obyčejné tenkostěnné nádobí, některé má na sobě mnohdy i květinový dekor. Tak můj názor je, že na sklokeramickou desku vhodný je.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 01.07.14 21:18

Jen doplním - indukční deska nepotřebuje nádobí magnetické. Jen nesmí být příliš dobře vodivé - třeba hliníkové.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: pohankaa
Datum: 01.07.14 22:14

Na indukční desku /sporák/ musí mít nádobí feromagnetické dno. Nejlepší je nádobí se sendvičovým dnem. Označeno symbolem cívky, nebo induction. Starší typy nádobí toto označení nemají, poznáme to přiložením magnetu, nebo položením nádobí na sporák a plotýnka se nezapne. Stalo se mi u staršího typu nerezového, tlakového hrnce se sendvičovým dnem zn. Sfinx. Výrobci vymýšlejí a vyrábějí stále něco nového, možná, že máte jiné informace, já píšu jenom o tom, s čím jsem se setkala, co mám doma. Zdravím.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: isabela
Datum: 15.01.15 13:47

Zdravím, našla jsem, že na sklokeramické desky se hodí i litinové nádobí. Poslední dobou slýchám dost kladných ohlasů na litinové nádobí ( http://cs.wikipedia.org/wiki/Litinov%C3%A9_n%C3%A1dob%C3%AD), takže ho asi taky vyzkouším. Co myslíte?

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.