Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
ať hledám, jak hledám, ani u strýčka googla, ani zde nenacházím odpovědi . Konečně se chceme pustit do rekonstrukce koupelny, bohužel dům bude teprve procházet novými hydroizolacemi (odkopání, drenážní roury,...). Bude to provádět firma, ale zatím nevím, kdy přesně (vzhledem k SVJ se musí odsouhlasit nové financování místo původního). Dům je částečně ve svahu, byt je v přízemí, přední část bytu je ve zvýšeném přízemí, boční část přízemí, zadní část (tedy ona koupelna) už je skoro celá pod úrovní terénu. V koupelně je hodně stará falešná stěna a za ní vložena IPA, která už je celkem v dezolátním stavu. Omítky jsou obouchané na cihlu. U této stěny bude nová falešná předstěna z SDK desek. Chtěla bych tuto stěnu (co bude schovaná za SDK přestěnou) ještě raději nějak odizolovat, napadá mě nátěr tekuté lepenky ( denbraven.cz/... nebo systém Aquastopp anvitrade.cz/... kde bych použila jen první dvě vrstvy (PUDER-EX a SPEZIALSCHLÄMME). Myslíte, že je to vhodné?
Děkuji
Dobrý den,
bohužel dům bude teprve procházet novými hydroizolacemi (odkopání, drenážní roury,...) Ale toto není dodatečná hydroizolace, to je modní (často nefunkční) řešení vhlkosti domu. Dodatečnou hydrozizoací se rozumí, oddělení vrchní stavby od spodní kvalitní vodorovnou hydroizolací.
odkopání, drenážní roury,...) a k tomu nopovka...to je hromadění vody v podloží. Jen stručně, voda naprší na povrch, zateče dolu, narazí na díravou trubku, do ní voda nateče a pak zase proteče pod trubku. Bude se tam hromadit tak dlouho, až podloží nasákne vodou a pak teprve dírovanou trubkou, která bude ve vodě začně teprve někam odtékat. Opravdu toto chcete?
doplněno 01.07.14 13:50:Pavel D, se rozepsal správně. Já neznám podrobnosti stavby ani okolního terénu, ale podivuje mne situace:
jedná se o vodu tlačící se z kopců za domem.
Já osobně bych tuto vodu nenechal dojít až k baráku, ale na hranici pozemnku, nebo okolo bych chytal vodu do drenáže a tam jí odváděl. Od baráku pryč, nikoliv dovést k baráku...
Ale pokud odborná firma udělala projekt, je to tam určitě i vysvětleno..
Firma prováděla sondy, nechala zpracovat projekt od firmy DekArt (projekční kancelář DekTrade), zároveň také odborný posudek od odborné osoby s kulatým razítkem. U nás nejde voda ze spodu stavby (sklep je relativně suchý), ale jedná se o vodu tlačící se z kopců za domem.
Jestli tomu správně rozumím, tak v projektu, který měl řešit dodatečnou hydroizolaci objektu není nakonec tato hydroizolace navržena, protože jak píšete, uvažujete o dodatečné izolaci před SDK předstěnou?
Jak správně napsal kolega nade mnou, to, co jste popsala (odkopání, drenáž), neřeší ještě vlastní hydroizolaci objektu. Pokud je objekt ve svahu, a projektant naznal, že je třeba provádět drenáž, protože se v okolí stěny hromadí voda, tak je možné ji provést, ale po odkopání by se v první řadě měla provést svislá (pokud není, tak i vodorovná) hydroizolace, a to ideálně proti tlakové vodě, protože i když budete provádět drenáž, která by měla právě působení tlakové vody zabránit, tak ta v průběhu času může přestat plnit svoji funkci v důsledku havárie (ucpání), nedostatečné údržby apod.
Hydroizolaci je ideální provádět vždy co nejblíže venkovnímu líci stěny, takže provádět izolaci až za předstěnou mi nepřijde moc dobré řešení.
Neznám podrobnosti, možná to je v tom projektu i zmíněno, ale obvyklé řešení je, na venkovní líc stěny, nejlépe srovnaný jádrovou omítkou s penetračním asfaltovým nátěrem natavit asfaltové pásy, jako jejich ochranu pak můžete použít nopovou fólii s filtrační geotextilií, která tak bude plnit i funkci drenážní.
Ale samozřejmě důležité také je, udělat takové povrchové odvodňovací úpravy v okolí objektu tak, aby k objektu přitékalo pokud možno co nejméně srážkové vody.
Zrovna nemůžu najít tu projektovou studii, mám u sebe jen rozpočet a zde je napsáno (vybrala jsem jen to nejdůležitější) jádrová omítka, ochraná hyroizolace, profilová folie DEKDREN, drenážní roura do štěrkového lože s obalením geotextilií, EP šachtový komplet drenážní rozvětvený. Předpokládám, že ochraná geotextilie je onen asfaltový pás (cena za materiál 200kč/m2 bez montáže a bez DPH).
Takže abych to shrnula, hydroizolace se budou dělat (snad do začátku podzimu by se mohlo začít s pracemi), jenže já bych potřebovala začít s tou koupelnou co nejdřív, proto mě napadlo nejdřív udělat izolace stěny zevnitř v místě, kde bude ta předstěna z SDK (ta tam musí být kvůli vyrovnání zděného odskoku), nerada bych totiž, aby se mi ty SDK rozpadly vlhkem. Můžu tu zděnou zeď tedy natřít nějakým z uvedených systémů? Až budou hydroizolace kolem domu hotové, nepůjde mi ta zbytková vlhkost do toho sádroše, když tu cihlovou zeď ničím neodizoluju? Předpokládám, že ano, ale zase aby se to nezavřelo pro odvod vlhkosti z obou stran, nebo pak půjde nahoru zdmi než najde místo pro uvolnění?
Děkuji.
Aha, takže v projektu je to zřejmě navrženo v pořádku. Ano, ochranná hydroizolace (napsala jste "ochranná geotextilie", ale to je jen překlep) je myšlena tím asfaltovým pásem. Osobně bych doporučoval provést hydroizolační souvrství ze 2 asfaltových pásů.
Už jsem pochopil i tu potřebu izolovat předstěnu. Samozřejmě ideální by byl postup, provést výkop z vnější strany, nechat stěnu vyschnout, provést hydroizolaci, a až nakonec nebo souběžně s tím provést vnitřní úpravy. Záleží, jaká je míra zavlhčení zdiva, pokud malá, tak ani není nutné izolaci za předstěnou provádět, pokud velká, tak je zase možné, že ani izolace na zdivo pořádně nepřilne, a spíš bych doporučoval nechat zdivo co nejvíce vyschnout.
Navíc i pro natavování asfaltových pásů je limit pro vlhkost zdiva cca 4 % hmotnostní vlhkosti zdiva.
Pokud není zavlhčení zdiva vysoké, a pokud plánujete provádět venkovní izolace za pár měsíců, tak předpokládám, že riziko porušení SDK předstěny není tak vysoké, zvlášť pokud bude možnost přes léto koupelnu dostatečně větrat.
Psala jste, že firma prováděla sondy, pokud měřila i vlhkost zdiva, mělo by to být v posudku zmíněno, tak sem zkuste napsat i konkrétní hodnotu vlhkosti zdiva.
Ano byl to překlep. Bohužel ten posudek jsem asi nechala na shůzi SVJ . Problém právě je, že zrovna u téhle dotčené koupelnové stěny, je zvenku postavená garáž. S tím firma počítá a garáž v co nejkratším čase rozebere a zase složí, takže momentální odkopání není možné. Zdivo se projevovalo odpadáváním omítky, ale mokré na dotyk není, takže bych to přeci jen pro jistotu něčím natřela. Zase nepotřebuji, aby to bylo nějak předimenzované, stačí mi tedy natřít to tou tekutou lepenkou?
Moc děkuji za Vaše odpovědi
Vypadalo to tam zhruba takto (vyboulené omítky), teď už jsou všechny staré omítky na této zdi obouchané až na cihlu.
Asi to překlep nebude.Hydroizolační systém je navržen správně,do odkopané spáry za domem je vložena drenážní děrovaná trubka,nebo spíše flexibilní hadice,krytá geotextilií.Ta jen brání zašmantování té trubky.Na stěně je položena na asfaltovém nátěru profilovaná folie ,která umožňuje lepší odvětrání dutiny.Osobně bych na vnitřní straně provedl jen nátěr tekutou hydroizolací a po dokonalém zaschnutí hned nalepil obklady.Pokud nebude stěna vlhnout vzlínáním vlhkosti zespodu,nebude potřeba předstěna ze sádrokartonu.Pokud byste chtěli vyhazovat peníze na obložení stěny,pak bych zvolil spíše sádrovláknité desky.
Je to překlep, nejdřív jsem napsala ochraná hyroizolace a pak ochraná geotextílie. Je tam samozřejmě obojí. Taky mě napadlo nalepit obklady přímo na zeď, ale jsou tu dva problémy, za prvé obložení nebude po celé koupelně (je veliká), ale jen za vanou a umyvadlem. A za druhé nebudu tam dávat klasické obklady, ale skla Lacobel, které potřebují rovný hladký povrch a nevím zda by to na tu zeď šlo. A sádrokartonová předstěna tam musí být, protože původně to byly dvě samostatné místnosti a teď je to po zbourání příčky jedna, takže tam vzniknul schod z důvodu té úplně původní zděné falešné stěny. A prosím jakou hydroizolaci tedy zvolit? Děkuji.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.