Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
uvažuji o zakoupení odvlhčovače vzduchu, vzhledem k poměru cena výkon, bych se chtěla vejít do 8000kč a výkon alespoň 20l/24h. Jenže dnes jsem se dočetla, že mobilní klimatizace též dokážou odvhlčovat. Ceny jsou skoro stejné, takže v klimatizaci bych viděla výhodu přes léto s použitím na jiném místě (v jiném bytě). Zajímá mě, zda opravdu dokáže klimatizace vzduch odvhlčit stejně dobře jako odvlhčovač a zda nejsou ještě nějaká jiná úskalí.
Děkuji.
Žiju v cihlovém domě s plynovým topením. Po celou dobu, co tady bydlím, jsem žila v přesvědčení, že je tady vlhko. Ne na plíseň, ale přece jen vlhko. Dostala jsem pod stromeček analogový vlhkoměr se zvýrazněným polem pro ideální vlhkost. Musím vám říci, že ručička byla většinu času v dolní části toho ideálu. Vůbec nikdy nad, tedy v nadměrné vlhkosti. Ideální vlhkost je 40-60% a mi se drží pod nebo těsně nad 40%. Píši to proto, protože je docela možné, že máte nesprávný pocit vlkosti, který se liší od skutečnosti. A možná, bude snadnější zakoupit vlhkoměr.
tyhle otazky jsou pořad dokola, zapatrejte tady na poradte.
Klimatizace je x krat lepší, a také odvlčuje. Ale pokud Vám jde o odvlhčovače, tak mobilní klimatizace JE POUZE mobilní odvlhčovač. a navíc lehce chladí. Za 5000 už vám bude stačit. počítejte tak litr za hodinku. Uskalí je odpadní horky vzduch a velké množství vody
Napíšu Vám můj postřeh, máme letitou mobilní klimatizaci amcor PLM12KE, občas sejmu zadní kryt a vyčistím prostor mezi žebry výparníku a kondenzátoru - to jsou ty teplosměnné plochy a všiml jsem si "jak je to řešené" Výparník je nahoře a protože chladí, přirozeně na něm kondenzuje voda. Pod výparníkem je ale kondenzátor - ten se zase hřeje a zkondenzovaná voda stéká přes plastovou přepážku s dírkami právě na ten kondenzátor a skrz něj do spodní části, kde je nádržka. Přestože má tato klimatizace v návodu popsanou funkci odvlhčování, drtivá většina zkondenzované vody se vypaří do teplého vzduchu, to je technické řešení a nelze to změnit.
Teplý vzduch pojme více vody. Snižováním teploty vzduchu stoupá relativní vlhkost, když vlhkost dosáhne 100% začne kondenzovat, po zpětném ohřátí vzduchu na předchozí teplou došlo k snížení relativní vlhkosti, tedy k vysušení.
Elisku, jediným řešením je pokud možno omezit vznik vlhkosti a HLAVNĚ! VĚTRAT A VĚTRAT ! V zimě(zejména mrazivé) je větrání(intenzivně dest minut několikrát denně) nejúčinnějším zbavováním se VZDUŠNÉ VLHKOSTI ! ALE HLAVNĚ, PROBOHA, NAPIŠTE CO CHCETE ODVLHČOVAT ! Odvlhčování bez zamezení vzniku další vlhkosti je vlastně ČERPÁNÍ VODY ! A TO BYSTE SE NEDOPLATILA ! Takže kde a odkud máte tu vlhkost?!
Vlhkost jde ze spodní stavby (byt je v přízemí). Nové hydroizolace jsou sice v plánu, ale zatím teprve řešíme financování a než se dům zbaví vlhkosti větráním, tak to bude ještě nějaký čas trvat.
Ještě k těm úskalím, nevím z jakého důvodu chcete odvlhčovat, myslím si, že odvlhčování vzduchu má smysl např. po vytopení se, po povodni, po zednických pracech atp. V případě vzlínání vlhka zdivem se vlhkost velice rychle doplní, suchý vzduch velice rád přijímá vlhkost a ta může být zdivem rychle dodávána a je to boj s větrnými mlýny. Základ je tedy v tomto případě odstranění příčiny - zabránění vzlínání.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.