Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odvlhčovač vs. klimatizace

Od: elisek1988* odpovědí: 16 změna:

Dobrý den,

uvažuji o zakoupení odvlhčovače vzduchu, vzhledem k poměru cena výkon, bych se chtěla vejít do 8000kč a výkon alespoň 20l/24h. Jenže dnes jsem se dočetla, že mobilní klimatizace též dokážou odvhlčovat. Ceny jsou skoro stejné, takže v klimatizaci bych viděla výhodu přes léto s použitím na jiném místě (v jiném bytě). Zajímá mě, zda opravdu dokáže klimatizace vzduch odvhlčit stejně dobře jako odvlhčovač a zda nejsou ještě nějaká jiná úskalí.

Děkuji.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Žiju v cihlovém domě s plynovým topením. Po celou dobu, co tady bydlím, jsem žila v přesvědčení, že je tady vlhko. Ne na plíseň, ale přece jen vlhko. Dostala jsem pod stromeček analogový vlhkoměr se zvýrazněným polem pro ideální vlhkost. Musím vám říci, že ručička byla většinu času v dolní části toho ideálu. Vůbec nikdy nad, tedy v nadměrné vlhkosti. Ideální vlhkost je 40-60% a mi se drží pod nebo těsně nad 40%. Píši to proto, protože je docela možné, že máte nesprávný pocit vlkosti, který se liší od skutečnosti. A možná, bude snadnější zakoupit vlhkoměr.

elisek1988*
hodnocení

Vlhkost je nad 60 procent, dle vlhkoměru.

moula*

Zkalibrujte si určitě ten vlhkoměr, aspoň na 100 procentní relativní vlhkost. To se dělá tak, že vlhkoměr zabalíte na 24 hodin do bavlněného ve vodě namočeném bavlněném hadru, raději několik vrstev. Když po odkrytí po 24hod nebude ukazovat 100%, hledejte v návodu, kde má šroubek na seřízení !

elisek1988*
hodnocení

Ta vlhkost tam doopravdy je, je navlhlé i oblečení :(

fido*
hodnocení

0x

tyhle otazky jsou pořad dokola, zapatrejte tady na poradte.

Klimatizace je x krat lepší, a také odvlčuje. Ale pokud Vám jde o odvlhčovače, tak mobilní klimatizace JE POUZE mobilní odvlhčovač. a navíc lehce chladí. Za 5000 už vám bude stačit. počítejte tak litr za hodinku. Uskalí je odpadní horky vzduch a velké množství vody

betaraybill*

Asi jsem žil a žiju ve špatných bytech. Měl jsem mobilní klimatizaci a takové množství vody mi to nikdy nevytáhlo. Nádržka stačila vylít jednou za sezónu.

stonek*
hodnocení

0x

Nektere klimatizace neodvlhcuji, kondenzat steka pres kondenzator a vyparuje se do vystupniho tepleho vzduchu. Do nadrzky stece jen co se nestaci vyparit.

elisek1988*
hodnocení

Budu si na to dávat pozor.

elisek1988*
hodnocení

Tak teď tedy nevím, jako zajímavá se mi jevila tahle klimatizace:

coolexpert.eu/...

Ale nějak nemůžu najít informaci, zda samostatně odvlhčuje. Píšou tu výkon odvlhčení 38l/den, ale nikde jsem nenašla nic o režimu odvlhčování. Nebo to funguje jen při zapnuté klimatizaci?

stonek*
hodnocení

0x

Napíšu Vám můj postřeh, máme letitou mobilní klimatizaci amcor PLM12KE, občas sejmu zadní kryt a vyčistím prostor mezi žebry výparníku a kondenzátoru - to jsou ty teplosměnné plochy a všiml jsem si "jak je to řešené" Výparník je nahoře a protože chladí, přirozeně na něm kondenzuje voda. Pod výparníkem je ale kondenzátor - ten se zase hřeje a zkondenzovaná voda stéká přes plastovou přepážku s dírkami právě na ten kondenzátor a skrz něj do spodní části, kde je nádržka. Přestože má tato klimatizace v návodu popsanou funkci odvlhčování, drtivá většina zkondenzované vody se vypaří do teplého vzduchu, to je technické řešení a nelze to změnit.

elisek1988*
hodnocení

Takže bez chlazení neodvhlčuje? Chápu to dobře?

stonek*

Teplý vzduch pojme více vody. Snižováním teploty vzduchu stoupá relativní vlhkost, když vlhkost dosáhne 100% začne kondenzovat, po zpětném ohřátí vzduchu na předchozí teplou došlo k snížení relativní vlhkosti, tedy k vysušení.

moula*
hodnocení

0x

Elisku, jediným řešením je pokud možno omezit vznik vlhkosti a HLAVNĚ! VĚTRAT A VĚTRAT ! V zimě(zejména mrazivé) je větrání(intenzivně dest minut několikrát denně) nejúčinnějším zbavováním se VZDUŠNÉ VLHKOSTI ! ALE HLAVNĚ, PROBOHA, NAPIŠTE CO CHCETE ODVLHČOVAT ! Odvlhčování bez zamezení vzniku další vlhkosti je vlastně ČERPÁNÍ VODY ! A TO BYSTE SE NEDOPLATILA ! Takže kde a odkud máte tu vlhkost?!

elisek1988*
hodnocení

Vlhkost jde ze spodní stavby (byt je v přízemí). Nové hydroizolace jsou sice v plánu, ale zatím teprve řešíme financování a než se dům zbaví vlhkosti větráním, tak to bude ještě nějaký čas trvat.

moula*

Takže na odvlhčovače a klimatizace zapomeňte a mějte pořád otevřená okna. S těma hydroizolacema taky opatrně, aby se vám dům po vysušení samovolně nesesul ! Chtělo by to sem pár fotek zvenku a zevnitř.

stonek*
hodnocení

0x

Ještě k těm úskalím, nevím z jakého důvodu chcete odvlhčovat, myslím si, že odvlhčování vzduchu má smysl např. po vytopení se, po povodni, po zednických pracech atp. V případě vzlínání vlhka zdivem se vlhkost velice rychle doplní, suchý vzduch velice rád přijímá vlhkost a ta může být zdivem rychle dodávána a je to boj s větrnými mlýny. Základ je tedy v tomto případě odstranění příčiny - zabránění vzlínání.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]