Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zateplení fasády

Od: dejvf* odpovědí: 16 změna:

Dobrý den,
potřeboval bych zateplit venkovní stěnu (břízolit) polystyrénem a protože jsem to nikdy nedělal, prosím o radu. Předem se omlouvám za hloupé dotazy, jsem laik a nemám se zateplováním žádné zkušenosti. Zateplení bych chtěl provést polystyrénem EPS 100F tl. 130 mm. Nejsem rozhodnutý, jestli budu lepit polystyrén lepidlem nebo pěnou? Jaká varianta je lepší - lepidlo nebo pěna? Polystyrény k sobě lze lepit lepidlem i pěnou? Použít hmoždinky na polystyrén nebo ne? Děkuji za odpovědi, David

doplněno 30.06.14 21:27:

Mezi okapem a omítkou je max. 4 cm místa, výška výstupku činí 21 cm. Lištu PVC s okapničkou nad okna budu dávat, po stranách oken bych dal začišťovací okenní profil a dál parapetní profil. Foto detailu okolo okapu posílám a ještě fotky z bočních stran. Není problém nafotit více detailů pro lepší představu.

Zateplení fasády
Zateplení fasády #2
Zateplení fasády #3

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jirkamatapat*
hodnocení

2x

Brizolit bych minimálně oškrábal,pokud je někde odfouklý a drží jen silou vlastní vůle,tak ho sundal.Koupíte si profil pod polystyrén,který připevníte do vodorovné roviny na stěnu.Na ten profil potom nalepíte ten polyš.Lepil jsem lepidlem tak,že na každou desku jsem máznul na 4-5 bodů lepidla,mírným pohybem jsem desku usadil do roviny.Po usazení všech desek jsem použil moždinky na návětrnou stranu 4 kusy na desku,na stranu závětrnou 5 kusů.Potom jsem natáhl perlinku a zabrousil jsem ji.Před finální omítkou se celá stěna penetruje.

Doporučuji jít někam na stavbu na špionáž,aby jste měl jasno jak postupovat.

niic proti ale lepit na bobky či buchty jak se říká je špatně,deskanení plně podlepena.správně se ma udelat po kraji tzv. rámeček a do vnitř 2 bobky.takto usazená deska nemá pak tendenci pružit a tm pádem časem praskat,viz mozajka na některých domech

hodnocení

1x

Se mi líbí.pěna se vypaří! Kde na to lidi furt chodíte?

Pěna sice degraduje,ale jen a pouze působením UV záření,které nevím jak by se na ni přes desku polystyrenu a stěrku s perlinkou a rajpuc dostalo!

Pár rad- nejprve brizolit umyjte tlakovou vodou (WAP-kou) nebo alespoň napenetrujte! Můžete lepit jak pěnou (osobně jsem nedělal) nebo lepidlem .Lepidlo přijde jen do spoje deska -fasáda ,ne mezi deska polyše-desky polyše! Pkd vznikně větší spára mezi deskymi polystyrenu nezamazávejte lepidlem, vypěnit pěnou!Desky se k sobě navzájem nelepí. Hmoždinkami se kotví dle projektu, a hmoždinky jen dle umístění budovy a proudění vítru!

jep
hodnocení

0x

Pěnou nic nelepte, ta se časem vypaří. Použijte k tomu určenou technologii také s ohledem na typ polystyrénu.

Pěna se vypaří? pokud myslíte třeba jarovou nebo pěnu do koupele tak ano, ale normální PUR pěna se nemůže sama vypařit.

k otázce:

- EPS stačí 70F, případně 100F dát kolem hodně exponovaných míst (okna, dveře). Po natažení lepidla, perlinky a finální omítky jen tak EPS neprorazíte.

- osobně bych lepil na pěnu, je sní nesrovnatelně jednodušší práce a cena je skoro stejná.

- desky se mezisebou ničím nelepí, lepí se pouze na stěnu. Případně pokud Vám vznikne někde díra v EPS, tak ji dopěníte.

- kotvit můžete ale nemusíte. Záleží na výšce domu.

pfpetr*
Jednoznacne penu. Blud ze se vypari zapomente. Prilepit penou k tomu urcenou prikotvit hmozdinama a pak uz klasika

Technologie k tomu určené je kromě jiného i lepení pěnou. Ejhle! *zed* *zed*

soudal.cz/...

stavbaa
hodnocení

0x

Váš dům sem neviděl,neznám a vždy je lepší se na toto téma bavit s někym ve Vašem okolí popř.někoho kdo má ze zateplením zkušenosti.

Osobně řeším tuhle otázku,protože se chystám taky zateplovat.Jaká varianta je lepší,tak odpovědi se budou určitě lišit.Ja osobně použiju lepící pěnu a hmoždinky,samozřejmě záleží použiti hmoždinek a výšce domu a celkově jak je situovaný.Zkrátka nižší,menší místa bych nekotvil popř,zkuste si nalepit jednu desku s pěnou a jednu na pěnu a zkuste ji strhnout,uvidite hned jak co drží.Např.ve sklepě sem zateplovat strop 10mm polystyrem pouze na pěnu a bez kotvení,přetáhl stěrkou perlinka,do dnes drží už 3 roky.Desky se k sobě nelepí,pouze v případě nejaké nerovnosti se malé rozdíly můžou vyplnit pěnou atd.

stavbaa

oprava - a jednu na lepidlo...

Zateplovat 10 mm polystyrenem. není to zbytečná práce?

10mm je překlep...100mm mělo být určitě..

stavbaa

díky ,překlep...:)

dejvf*
hodnocení

Děkuji všem za odpovědi, nejspíš půjdu do pěny, ale stále ještě váhám jestli kotvit nebo ne? Máte někdo zkušenosti s PUR pěnou, která značka je nejlepší, jak se s ní pracuje?

hodnocení

0x

dejvfle, vyjadřuji se k něčemu, co jsem si neošahal, neviděl, jen z toho co jste popsal.

Břízolit zbavit ostrých výstupků, lehkým přepboušením, ofoukat, navlhčit, lepit polyš buď lepidlem nebo lepící pěnou. Používám obojí, pro laika je na první lepení vždy lepší lepidlo. Páč přilepíte a deska se nehne. U pěny se musíte vracet po 5 minutách a dorovnat desku. Polystyreny se k sobě nikdy nelepí! (myslíte hrany?)

Použití, počet a druh hmoždinek určuje projekt zateplení. Tak zní předpis. To že se nemusí dávat talířovky jsme již mnohokrát dokládal předpisem ETAG 004.

Zákazníkům říkám, že desku umí přilepit i opice, ale detaily jen šikulové. Pokud odfláknete detaily, hodně znehodnostíte zateplení. Znám hodně staveb zateplení, které se draze opravují.

Tvrzení o odpaření pěny, nebo lepení na buchty je taková neznalost, popřípadě úmyslá zlá rada..

Pěna která je určena k lepení polyše je každá dobrá. Já používám Tytan 753.

doplněno 30.06.14 08:03:

výstupek, který činí 14 cm. ***je ještě mezi okapem a omítkou 2-4cm místo? Máte foto detailu okolo okapu, nebo nákres?

Začal ... bez soklové lišty ...naprostý souhlas, je tam (jako na většině zateplení) zbytečná, dáte lištu PVC s okapničkou jako nad okna. . ... na spodní část hrany stěny také nalepil polystyrén např. 200 mm, Tím bych začal nejdříve. aby polyš nesjížděl, nežli zaschne pěna...

aby v tomto místě nedocházelo k promrzání. ...a co promrzání jinde?

doplněno 30.06.14 21:46:

Fotek je zatím dost. Většinou na takovéto stavbě strávím 20-30 minut prohlídkou, malováním detailů, různým upřesněním. Zde to nejde tolik popsat papírů...chtělo by to debatu on line..

Je třeba zateplit až k okapu, třeba XPS 2(3)cm.

doplněno 01.07.14 16:37:

Každý pátek odpoledne a v neděli večer projíždím přes HK. Směr Padrubice Jaroměř..

dejvf*
hodnocení

Abych byl přesnější, přikládám foto, jedná se o zateplení vrchní části budovy. Tlouška zdiva je 35 cm. Pod okapem je výstupek, který činí 14 cm. Proto jsem uvažoval o tl. polystyrénu 13 cm, abych zarovnal zeď s výstupkem do jedné roviny. Začal bych na spodní hraně fasády pod třídilným oknem bez soklové lišty s okapničkou (pokud to bude možné), vyrovnám si spodní hranu polystyrénu jiným způsobem. A na konec bych na spodní část hrany stěny také nalepil polystyrén např. 200 mm, aby v tomto místě nedocházelo k promrzání.

doplněno 30.06.14 21:58:

Rozumím, jedině mailem nebo facebok (přes manželku).

doplněno 01.07.14 16:31:

Píšete, že jezdíte po stavbách, pokud by jste měl někdy čas a byl by jste někde v okolí Hradce Králové, určitě bych uvítal Vaší prohlídku přímo na místě a upřesnění detailů. Ještě bych se chtěl optat, který by jste mi doporučil polystyrén, jestli EPS 100F nebo EPS 70F?

doplněno 01.07.14 21:18:

Pokud by jste si udělal chvíli čas na prohlídku, byl bych rád. Bydlím cca. 8 km od Hradce směrem na Prahu, obec Urbanice. V pátek odjíždíte přibližně v kolik hodin?

Zateplení fasády #4

dejvf*
hodnocení

Od 5.7. - 12.7. jsem pryč, ale v neděli 13.7. pokud by jste měl čas na prohlídku, by to bylo reálné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]