Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

1f a 3f zásuvka na jeden jistič

Od: kosir® odpovědí: 11 změna:

Je možné připojení dle obrázku? 3f zásuvka bude pro el. sporák, 1f zásuvka pro příležitostné použití. Můžete mi, prosím, když tak opravit?

1f a 3f zásuvka na jeden jistič

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Není to možné. Jednofáze se nedává přes třífázový jistič. Teda normálně. A kde máš 4 drát v té třífázi? Ten žlutozelený?

hodnocení

0x

Principiálně je to správné. Jsou tak propojeny kombinované zásuvky

shop.sonepar.cz/...

Jenom jedna oprava. Ten zelenožlutý drát musí být před vstupem do chrániče rozdělen na modrý a zelenožlutý. Je to jen kosmetická úprava, ale dodržujme prosím barvy. Při použití chrániče do 80A musí být fáze jednopólové zásuvky zapojena na svorku 6 chrániče. Při použití chrániče 100 a 125A musí být fáze jednopólové zásuvky zapojena na svorku 2 chrániče. Jedná se o běžné zapojení 4-pólového chrániče v 1-fázových obvodech. V 3.fázové zásuvce nemusí být vždy zelenožlutý vodič a může být zapojena na chránič.

doplněno 27.06.14 20:40:

Teď jsem si všimnul, že máte jednofázovou zásuvku zapojenu na svorku 2. Předpokládám, že budete mít chránič do 80A, takže zapojit na svorku 6. Ve vašem případě je to výstup 3. fáze. Vstup je svorka 5 a výstup svorka 6. Důležitá je hodnota chrániče.

doplněno 27.06.14 22:21:

@hop

- číslování zprava do leva jsem se ještě nesetkal, jen pro jednoduchost na připojení na hřeben někteří výrobci dávají N na levou stranu, ale na principu uvedeného zapojení číslování nic nemění

- v současné době jsou ochranné prvky oboustranné, takže souhlas, že mohu připojit na kteroukoliv stranu, jen pozor na připojený DC, tam jsou závazná pravidla polarity nad 60V

- připojení jednofázové zásuvky však není už tak jednoznačné a je nutné rozlišit dva případy:

1. funkce vlastního 4-p=olového chrániče je zachována při připojení 1-fázové zásuvky na jakýkoliv pól a je zachována bezpečnost co se týče vyhodnocení součtovým transformátorem.

2. při libovolném zapojení nemusí vždy fungovat vlastní kontrola funkčnosti chrániče a opět se na to můžeme podívat ze dvou stran:

2.1. Kontrolní tlačítko je připojeno na svorku číslo 2. V uvedeném případě jsou fáze na všech pólech a kontrola bude fungovat

2.2. Pokud budu mít přivedenu jen jednu fázi a kontakty 3-4, 5-6 a jednofázovou zásuvku na tyto póly, tak mi nebude fungovat kontrola chrániče do 80A. U hodnot 100 a 125A je kontrolní tlačítko připojeno na svorku č.6. Jako etalon beru výrobky OEZ, EATON, Schneider, Bonega. Možná někteří méně známí výrobci mají zapojení jináč, ale pak je to průšvih a je nutné se seznámit s instalací uvedeného výrobku.

Obecně řečeno v uvedeném případě je to opravdu jedno, ale jsem zásady dodržovat základní pravidla pro elektroinstalaci. Dodržovat barvy (pokud budu dělat vyrážečky a zavédět cizí napětí a zapojíte do toho DC, tak se už bez barev neobejdete. Fáze vlevo i když to už normy nepředpisují a i když je 4-pólový chránič připojen na 3-fázový přívod, ale dáme tam jednofázovou zásuvku, tak ji zapojit jako 1-fázový přívod pro 4-pólový chránič. Jinými slovy dodržet aspoň určité minimum.

Pro jednoduchost uvádím číslování pólů školometsky a odborník ví, že to může prohodit. Uvádět pak všechny varianty je spíše zamotání hlavy tazatele.

hop®
hodnocení

0x
Pokud bude sporák připojen přes zásuvku, měla by být pětikolíková s přivedeným zelenožlutým PE. Ale ohledně dotazu - takto lze připojit jednofázovou zásuvku na třífázový jistič. V tomto případě by vyhověly i tři samostatné jističe, protože jde o tepelný spotřebič (nikoli třeba třífázový motor).doplněno 27.06.14 21:44: @mapel- již jsem se setkal s chráničem, který měl svorky číslovány zprava, nevím tedy kde berete tu jistotu ohledně číslování svorek...- je prakticky jedno, jestli do obecného proudového chrániče přivedeme vstup shora či zdola, na funkci (ani rostlináře) to vliv nemívá, takže ani číslování svorek není závazné...- je prakticky jedno, na kterou fázi zásuvku připojíme, možná ve své odpovědi čerpáte teorie z nějakých norem, pak se omlouvám za neznalost zrovna tohoto článku normy - netvrdím, že není psáno...

budvar*
hodnocení

0x

Je to špatně !

Vážený pane, neexperimentujte, nemáte devět životů jako kočka.

Chybí Vám v tom schematu, ze kterého mě jímá hrůza ochranný vodič. Bože, to Vám stojí za to riskovat život pro pár stovek?

Řešíme připojení jednofázové zásuvky a ta je správně. Doporučuji přečíst připojovací podmínky chráničů. Viz odkaz

oez.cz/...

str. C21.

Předpokládám, že sporák je připojen na PE, ale tady neřešíme připojení sporáku.

doplněno 27.06.14 23:06:

Sporák budete muset kostřit samostatně. Je to nestandartní, ale řešitelné. V průmyslových instalacích je to běžné.

budvar*
hodnocení

0x

Tak řešte.

Otázka zněla : "Je možné připojení dle obrázku? 3f zásuvka bude pro el. sporák, 1f zásuvka pro příležitostné použití. "

Jen prosím, až to dořešíte a budete chtít realizovat tak si přizvěte někoho alespoň s §8.

Howgh.

doplněno 28.06.14 00:13:

Pro Kosíře:

Prostě i přes "domluvil jsem" mi to nedá. Bez urážky, z otázky i z přiloženého schematu je okamžitě patrné, že oboru, kde je na prvním místě ne funkčnost, ale BEZPEČNOST před úrazem el. proudem rozumíte jako koza petrželi.

Bohužel, není to žádná sranda, na takové "A je to" ve smyslu udělej si sám, se dá spolehlivě zaklepat bačkorama.

Mimochodem, letos to bude 40 let, co pracuji v tomto oboru a doufám, že Vás neurazí doporučeni nechat tyto návrhy odborníkům.

hop®

@budvar Mohu vědět, co máte proti mé odpovědi?! Děkuji předem za konstruktivní kritiku !

budvar*

Promiňte, po odborné stránce nic nenamítám.

Považuji jen za zcestné a nebezpečné, možná i právně stíhatelné radit v těchto otázkách laikům.

S bezpečností plně souhlasím a stavím ji taktéž na prní místo. Pokud je použit chránič 30mA a zapojen dle přiloženého obrázku, tak je o bezpečnost obsluhy plně postaráno. Jiný by byl případ použitý jen jistič bez chrániče. Tak už bych měl vážnější výhrady i já.

hodnocení

0x

Přidejte do 3f zásuvky taky PE (zelenožlutý) a v podstatě tak to tak může být, i když cp si budeme povídat, úplně standardně se to tak nedělá.

Je pravda ze na to nejsme zvykly, ale zasuvka na 400V a soucasne na 230V se prodava uz nejakou dobu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]