Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vestavěná skříň

Od: novilic* odpovědí: 18 změna:

Dobrý den,

narazil jsem na menší problém při plánované montáži vestavěné skříně svépomocí. Klasická vestavěná skříň se třemi dveřmi, uprostřed zrcadlo (původně bylo v plánu vše v laminu o šířce 18mm). Potřeboval bych poradit, jakým způsobem zrcadlo namontovat. Něco málo je dohledatelné, takže jsem se dočetl, že jsou dvě varianty. Přilepené zrcadlo 4mm na lamino (jsou na to přizpůsobené i profilové kování, nasel jsem ale jen pro výplň 18mm+zrcadlo) a nebo samotné zrcadlo s těsněním do profilu 10 mm a tzn dat vsechny dvere do lamina 10mm. Přiznám se, mám trochu strach mít jako dveře jen 4 mm zrcadlo. Ve stavebním hypermarketu mně taky moc neporadili, resp. odshouhlasili to co sem tady napsal a ke vsemu mají malý výběr pojezdů apod. Potřeboval bych radu od nějakého profíka nebo zkušeného kutila jak a co tedy. Chtěl bych vědět víc než pujdu do nějaké specializované prodejny

Děkuji

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Předpokladádám, že budeš mít posuvný dveře. U klasických otviracich není problém.
U posuvných je třeba počítat s celkovou tloušťkou. Tedy i s nalepenym zrcadlem. Tam počítej 18 mm lamino, 2 mm oboustranná páska a 4 mm zrcadlo.
Ale i na sílu 24 mm se dělá posuvný kování. Dělat dveře z lamina 10 mm je nesmysl.
novilic*
hodnocení

ano, posuvný systém a pod zrcadlo příjde ještě bezpečnostní folie

Díky

stirecek*
hodnocení

0x

Dveře se nedělají z 18tky, víš jak to bude těžké? Já mám 12mm. Zracadlo ti neporadím, jelikož jsem ho nechtěl kvůli údržbu. Jen musíš počítat s tou bezpečnostní fólií a hlavně u montáže perfektní "rovinu", jinak se budeš dívat do zrcadla do kopce nebo z kopce.

U 12 mm lamina bude těžko hlídat perfektní rovinu, že? I u 18 mm lamina to je kolikrát sázka do loterie, jestli se to neohne.

Jinak, jako obvykle, promon naprosto dokonalá odpověď. Líp to už napsat prostě nejde.

Osobně bych se, nedá se říci, že bál, ale měl bych jakés takés obavy, dát samotný zrcadlo jen do AL rámečku. Já vím, dělá se to, ale nějak mě tohle řešení nesedí.

Dveře se nedělají z 18tky, víš jak to bude těžké?

Hmotnost dveří v tomto případě není takový problém. Podstatně horší je udělat to z tenkého materiálu, to už zavání Ikeou a pod. Ty dveře pak nemají žádnou tuhost, když je posouváte, tak se vlní jak barové děvče. Takže pokud jsou zavěšeny - což dnes beru jako standard, snad už nikoho nenapadne používat systém, kdy dveře jezdí po kolečkách na spodní straně - takže u zavěšených dveří vyrobených z tak tenké desky dochází často k vyskočení spodního vedení. Ovšem je to otázka vkusu každého soudruha. Já jsem vestavky i šatníky s šoupačkami vždy dělal z 18mm materiálu, dnešní kování to bez problémů poberou, krom toho mívají i třeba tlumení dojezdu.

Jinak ta folie zespodu nemá až takový význam, jak by se zdálo. Mě se osvědčil systém, kdy pěnovou oboustranku nalepím na dveře ( ideálně nastříhat na kousky dlouhé 10 -15 cm, mezi ně aplikovat neutrální silikon, housenky kladu tak 10 cm od sebe. Pak se zrcadlo přilepí na oboustranku, tím je zajištěno proti posunutí, ale finálně jej nejvíc drží právě ten silikon. Ten navíc jistí při rozbití před vypadnutím velkých střepů. Ovšem rozbít zrcadlo, které je takto nalepeno, to je docela fuška, to jen tak nepraskne, obzvláště je-li 4mm silné.

Jediná možnost jak použít slabší lamino je použít hliníkové průběžné madlo na okraji dveří - to pak dává smysl a tuhost a dveře jsou použitelně Podobný systém používají i mnozí výrobci vestavek

novilic*
hodnocení

Děkuji za odpověď, možná ani teď neřeším jakou tloušťku lamina na dveře, ale jestli vůbec to lamino použít nebo jen samotné sklo (zrcadlo) s těsněním kolem profilu. Z vaší odpovědi ale usuzuji, že zrcadlo přilepit na lamino 18 mm

Samotné zrcadlo určitě NE ! Síla 4mm je nedostatečná na to, aby to samo dokázalo fungovat. Jedině to dát do Al rámků, ale z mých zkušeností je nejlepší zrcadlo nalepit na podklad

novilic*
profil byl myslen jako alu ramecek. Diky
stirecek*
Jak se může to lamino vlnit nebo prohnout, když jsou kolem dokola nacvaknute hliníkové 29 mm listy? To se prostě prohnout ani vlnit nemůže a ani nevlní, mám to tak již deset let. Ono pokud tam ty lišty nebudou, tak se lehce prohne i ta 18tka. Pár fotek pro představu zvenku i ze vnitr
stirecek.rajce.idnes.cz/...

Jojo - tak to je pak jasné, právě o těch lištách jsem psal ! Tenhle systém, co máte, používá už hodně firem typu Dřevěná držka, není to určitě špatné, má to slušnou aretaci, líbí se mi i ty protiprachové kartáče - méně už to, že montážníci byli líní olepit hranu horního límce - ale to koneckonců není zvenčí vidět, že... Ovšem stejně mě přijde lepší systém horní kolejnice, dole pak mnohdy nemusí ani být lišta, stačí vodící palec, který je našroubovaný do podlahy a ve spodku dveří je jen drážka. To pak chodí dokonale a i pocitově to je o level výš.

stirecek*
Pak by me zajímala životnost, protože 18mm x 3.9m x 2.5m uz něco váží a nedovedu si představit, kolik hmozdinek by muselo být ve stropě a počet vrutů v drevotriskove desce na samotné kolejnici. Po nějaké době používání by to určitě někde povolilo. Další věc jsou trny. Na jedny dveře by musely být aspoň dva, protože dveře se otevírají na obě strany a mohly klidně vyjet při větším otevření a pak stačí málo, aby se člověk zpět do trnu trefil. Ty dveře nemají žádné dorazy, takže se s nimi dá jezdit všelijak a měnit pozice. To by pak možná vyřešil nekonečný trn po celé délce. Upřímně řečeno, neviděl jsem dveře, které by byly zavěšené na "stropě". To se možná dělá u některých skříni s korpusem, jak jsi psal ikea, ale ne u dveří bez korpusu. A to mi tady žádná firma nechtěla udělat, protože jsem chtěl vyloženě jen dveře. Bez korpusu a policek. Ty kolečka v te kolejnici na zemi jezdí úplně samy, nepotřebují žádnou údržbu, jde to zlehka, maličkem. Jednoduše se dají vysadit. Nemám s tím žádný problém již deset let, nemá se na tom co pokazit. Co se týká toho zrcadla, tím váha bude ještě těžší. Další věc je, ze zrcadlo začne časem korodovat, nejvíc v místě pod lepidlem, takže musí byt kvalitní. No a každodenní údržba je samozřejmost, je na tom vidět prach nebo otisk prstu kdykoliv se toho člověk dotkne.
novilic*

Děkuji, uplně s vámi souhlasím, váhu dveří u vestavky musí nést spodek a vrch jen vodící, určitě bych to neudelal jinak. zrcadlo dám asi samotné bez lamina. Tvrzené sklo musí vydržet

No, moje zkušenost je přesně opačná. Aby dveře fungovaly na 100%, jediný smysluplný řešení je kolejnice nahoře. Kdo to nikdy nevyzkoušel neuvěří. Čím jsou dveře užší, tím více se projeví výhody horního zavěšení.

Fotky co se v tomto vlákně objevily, jsou u naprosto běžný vestavby, systém Delfi, jistě to dělá i fůra jiných. Ono to chodí vcelku dobře, ale systémy s kolejnicí nahoře prostě chodí podstatně lépe. Opravdu není žádný velký problém udělat nosnou kolejnici nahoře, jsou i systémy s neviditelnou kolejnicí.

Všechno je o osobních preferencích. Každýmu vyhovuje něco jinýho.

stirecek*
Tvrzené sklo vydrží i prohyb, ale jakmile tuknes něčím kovovým na hranu, rozpadne se. Taky musíš mít vyřešené pojezdy, nejlépe nechat si je namontovat u odborníka. Celosklenene dveře nebo celé prosklené stěny jsem dřív montoval, dává se to běžně i tam, kde jsou děti. Jen je musíš hlídat a nedávat jim do ruky kladívko :)

To stirecek: Ano, lamino něco váží. Jsem schopen Vá napsat, kolik váží. Jedna plotna lamina má cca 5,8 m2 a váží cca 70 kg, tudíž m2 vychází hmotnostně okolo 12kg. Takže ta vaše soustava dveří, pokud by byla z lamina 18mm by vyšla na cca 120 kg komplet, takže pokud se bavíme o čtyřech křídlech, tak je to okolo 30kg na křídlo. To je - dá se říct - naprostá pohoda. I to nejlevnější kování má deklarovanou zatížitelnost 40kg, my jsme dávali většinou 100 kilové, přece jen v hotelích je nábytek více zatížený.

sezam-chrudim.cz/...

Ke kotvení do stropu se používá ledacos - ono jde hlavně o skladbu stropní konstrukce, do hurdisů se použije třeba chemie, nebo uzlovací hmoždiny, do panelu jsme to i stříleli. Ale lepší je kotvit to na hmoždiny do panelů, daleko lépe se to dá srovnat, což je podstatou správné funkce takového kování. A to je i slabé místo systému s kolečky dole. Málokde je natolik rovná podlaha, aby to chodilo dobře, přesněji řečeno, aby se dveře při přejíždění nekymácely.

Nezažil jsem, že by se kotvení ze stropu vyrvalo, dobře provedená hmoždinka sama o sobě unese celou mou váhu, která je stejná, jako ty Vaše dveře vyrobené z lamina -tedy přes 120kg. Prostě když se na ni pověsím, neexistuje ji vyrvat. A to se bavíme o jediné hmoždině, z pochopitelných důvodů se jich používá víc - dle délky kování. O vrutech se snad nemá cenu bavit - zkuste si někdy vyrvat třeba jen čtyřku vrut...

Kování samo, jak jste viděl z obrázku, má vozíky, ty mají čtyři kolečka, takže při váze 30 kg vychází na jedno kolečko z osmi zatížení pár kilo. Na to se nemá co pokazit.

Stejně tak koroze zrcadla po nalepení - ano, viděl jsem mockrát. Jenže když to nějaký jouda nalepí sanitárním silikonem, tak se není čemu divit. Existuje neutrální silikon, který drží, ale zrcadlo nenaleptává a každý, kdo ví něco o nábytku nevezme sanitár do ruky.

Ale přesvědčovat nikoho nemíním, jen jsem zde napsal své zkušenosti. To, že je zkušenost nesdělitelná je věc druhá.

stirecek*
Promon - ja neříkám, ze to nejde, ale je to všechno pracnější, zbytečně bytelné a taky drahé. To kování co jsi dal do odkazu se používá na posuvné dveře, mám s nim zkušenosti, dveře jsem dřív montoval, posuvky jak na garnyz tak do pouzdra atd. Samozřejmě se to dá použít i na skříň, ale kování na skříň se prodává a vesměs používá se spodním pojezdem.
kovani-mkupr.cz/...
Je to jednodušší, výška se dá nastavit bez toho, abY se sundavala krycí deska a nerovnost podlahy se dá srovnat deskou. Já mám zas křivý strop a na tuším první fotce je to vidět, takže museli to srovnat a vyplnit tmelem. Spodní desku jsem nechtěl, takže lista je přímo na zemi.
doplněno 29.06.14 20:29: Ještě k te vyplni pro nevěřící Tomáše
komandor.cz/...
Všude je lamino 10 mm jako výplň dveri. Když se použijí spojovací díly klidně se dají udělat dveře ze třech dílu, treba zrcadlo jen uprostřed.

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Po mě taky holky v práci, chtěly přidělat zrcadlo na vnitřní stranu dveří a sklenář mi poradil podobný postup jako tu popsal Promon. Naštěstí bylo o dost menší. Lepil jsem ho na stojáka a tak jsem ho musel chvíli přidržovat. Kolem dokola jsem ho obtáhnul silikonem a uhladil prstem. A zatím to drží a ještě ho ani nerozbily.

Malé zrcadlo se dá bez potíží přilepit i na stojáka výše popsaným způsobem. Jen doplním, že pokud je ta nutnost lepit to ve svislé poloze, tak to zrcadlo posichruji důkladně přilepením maskovací papírovou páskou - ta to dostatečně drží a jde pak bez problémů stáhnout dolů, aniž by člověk strávil další půlden smýváním lepidla z pásky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]