Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pomalé tuhnutí sádry

Od: kosir® odpovědí: 21 změna:

Slyšel jsem, že je nějaká přísada do sádry, aby pomaleji tuhla a pevnost po ztvrdnutí byla stejná - nevíte o něčem?

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

zepe*
hodnocení

1x

A co knauf sádra na sádrokartony či jiná na sádroš ta tuhne pomalu a dokonce pevnost je obrovská

mili3478*
hodnocení

1x

Smichat s primalexem.

hodnocení

1x
pokud chceš při malování aby ti sadra pomalu tuhla rozdělej ji v tom v čem maluješ např.primalex.polar atd . žádné octy mlika nepotřebuješ.

host*
hodnocení

0x

Prý (nevím to určitě) existuje nějaká štukatérská sádra, kterou štukatéři dělají na fasádách ozdoby, která prý tvrdne pomaleji. Pomaleji také tvrdne šedá stavební sádra. Bílá je ztvrdlá hned po pár minutách. Ale i z bílé se prý dělá tak zvaná "zatahovačka", tedy sádra na spárování tenkých spár před malováním. Dělá se tak, že se udělá řídká asi jako jemná kašička a s ní se zaplní spáry a zatvrne až asi po hodině. Takže se s ní nemusí spěchat jako s obyčejnou sádrou na zasádrování špalíku do zdi, nebo na přichycení kabelů a krabic na zeď před nahazováním omítky. Prý...

hodnocení

0x

Nezkoušel jsem, ale prý funguje ocet.

Sice smrdí...ale časem vyčichne:)

hujer123*

Ano, ocet a mám to i vyzkoušeno.

zwiki*
hodnocení

0x

Aby pomalu tuhla se musí přidat více vody.

hodnocení

0x

Dá se koupit tmel v plechovce. Tváří se jako sádra a netuhne tak rychle. Plechovka se musí stále zavírat.

hodnocení

0x

Stačí do vody nastrouhat (a rozpustit) trochu mýdla. Taky jsme kdysi přilévali pivo, ale to ještě nestálo 25,- Kč. :-D

host*

magdon: zajímavá rada, vyzkouším. Stojí to za pokus.

Rozmíchat teplou vodou.

instalater*
hodnocení

0x

Zdravím . Záleží na co to potřebuješ. Pokud na zapravení omítky pod výmalbu tak bych použil šlehaný akrylátový tmel . Jinak funguje ocet , pivo. ( před zatvrdnutím vyhladit namočeným štětcem ). Pro zajímavost když se dělali dříve bílé linky , tak se do toho dávala moč.a nebo mlíko.

doplněno 25.06.14 17:41:

Když chceš vytočit zedníky , tak jim nali do míchačky s maltou pivo. :)

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Ale hoši, hoši. Pusťte mě k tomu. V červenci v roce 1985 jsem byl přítomen míchání sádry k opravám zdí před malbou. Pan mistr si do té sádry přidával práškový klih. V pohodě si to namíchané množství roznesl po všech dírách co našel. Ve výsledku to bylo normálně zatuhlé. Takže, tak nějak.

kuchtik00*
hodnocení

0x

Štukatérská sádra existuje, ale tuhne jen asi dvakrát pomaleji než normální sádra. Rychlost tuhnutí se dá hodně ovlivnit taky způsobem namíchání. Pomalu namíchaná sádra bude tuhnout pomaleji. Nejlepší je nalít do kýblu vodu a přes sítko hladinu "poprašovat" sádrou, dokud se vsakuje do vody, nepřehánět to s rychlostí, nechávat nasáknout. Když už není voda, do které by se další sádra vsakovala, tak se to lehounce promíchá a je to připravené. Většinou je takhle namíchaná sádra malinko řidší, ale to tak moc nevadí, ona časem ztuhne. I klasická rychlá sádra je takhle zpracovatelná skoro třikrát tak dlouho.. Jinak jak už psali ostatní, ocet, primalex, klíh, dokonce i kyselina citronová... je toho spoustu.

jituc
hodnocení

0x

Po nasypání sádry do vody přimíchejte malé víčko (třeba od minerálky) octa. Já to mám vyzkoušené.

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Není tu náhodou někdo, kdo ty postupy otestoval? Který z nich je asi tak nejlepší?

brok*
hodnocení

0x

Jsou speciální sádry na sádrokarton s tuhnutím až 25 minut. jinak jsem pouříval roztok kostního klihu. Jednou jsem na stavbě našel zbytek sádry y zalepil s ní kabely ve šlicu . Netvrdla a netvrdla zahodil jse fanku i špachtli a šel na sváču. Když jsem se vrátil kabely nedržely na svém místě.Sádra stvrla pak jsem zkoumal německý nápis na obalu a pak to zjistil.

vlada*
hodnocení

0x

Zdravím

Můj švára je omýtkář, štukatér. Dělal mě kdysi v paneláku zarovnání stěn sádrou. Nalil si do koleček vodu a rukou přisypával sádru do vody bez mýchání, dokud se sádra rozpouštěla ve vodě. Pak si zapálil cigaretu a až dokouřil, bez rozmýchávání nabíral sádru z kolečka a natáhl celou zeď. Sádra byla celou dobu jako máslo. Byla to šedá stavební sádra. Při použití octa vznikají soli, které snižují pevnost, ale používá se to dost často.

miklous*
hodnocení

0x
Zdravím. Já mám osobně vyzkoušené mléko... ;) M

lukass007
hodnocení

0x

Při hrubém sádrování děr, nebo sádrování el. krabic se do sádry přimíchá písek.

figurek*
hodnocení

0x

stará dobrá klasika je přimíchat do sádry trochu malířského klihu. Pak tvrdne asi čtvrt hodiny.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma šlehaný tmel

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]