Nejste přihlášen/a.
Mám dům, jehož dvě místnosti jsou původní (cca 80 let staré, orientované na sever). V jedné z těchto místnosti se na zdi vytrvale vytváří chomáčky zelené plísně a to především pár cm pod stropem (jakoby tvoří pás). Zvenku na tom místě na fasádě nic není. Zeď je izolována a navíc částečně je zvenku kryta ještě přistavěným přístěnkem sloužícím jako zahradní domek. V oné místnosti jsou ještě původní omítky, které jsou jen přemalované (nevím, zda by bylo možné, aby to plesnivělo kvůli tomu).
díky
Podobný problém jsem řešil také:
- neměnily se okna? Pokud ano, posunul se rosný bod do interiéru, mě to vyřešilo až zateplení
- není tam překlad? Pokud ano tak je to nejnáchylnější místo na plíseň
- není ve zdi trubka na vodu ze střechy? My jsme měli jednu prasklou ve zdi a ta byla příčinou problémů
Ano, okno se měnilo, ale ta místnost byla vždy vlhčí. Přemýšlím, jestli neshodit ty staré původní omítky, ale jestli by to mělo nějaký smysl..
Pokud se plíseň tvořila i před výměnou oken tak bych doporučil najít zdroj vlhkosti. Může to být špatná hydroizolace a s tím pomůže odborník.
Omítka je jen viditelný důsledek.
Odmořte plíseň ( vykašlete se ale na nějaké savo a podobně ) hodně mi pomohl koncentrát PUFAS SAM-EX. Je to fungicidní přísada do barvy. Plíseň jsem natřel Sam-exem, seškrabal s malbou až na omítku, 3x natřel Sam-exem a omaloval. Do barvy jsem ho samozřejmě přidal taky. To vyřeší plíseň, která tam byla.
Aby se vám neudělala znovu, je potřeba místnost dobře a často větrat a hlavně v inkriminovaném místě zajistit cyrkulaci vzduchu. Doporučuji ventilátor napojený na časový spínač a nastavit si cca 2 hodinové intervaly. Tímto způsobem jsem zlikvidoval plíseň za kuchyňskou linkou u zdi, která v zimě promrzala a kondenzovala se na ní pára. Pět ventilátorů do počítače, síťový adaptér a zásuvkový časový spínač. Nic moc to nesálo a energeticky to taky není náročné. Už dva roky mám po problému.
rpsk,
jen z popisu usuzuji je povrchová teplota zdiva je nižší, jak rosný bod. Zkrátka studená stěna a vlhkost se am sráží.
Je to po celá rok, nebo jen za chladu (nemyslím zimu)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.