Nejste přihlášen/a.
Dobrý deň,
máte niekto skúsenosti s ošetrovaním dreva, ktoré bolo predtým napustené fermežou? Čím ho natrieť tak, aby zostala viditeľná kresba dreva? Vopred ďakujem za odpovede.
Zdravím,
dřevo jednou napuštěné fermeží lze buď opět natírat (napouštět) fermeží - kresba dřeva vám zůstane zachována. Pokud je již fermež vyšisovaná, dřevo přebruste a opět napusťte.
Druhá možnost je část napouštěcího náteru ferměží ze dřeva tzv. vypotit a pak použít na nátěr některou z klasických lazur - lazurovacích laků (mám osobní zkušenost s takto ošetřovaným dřevem pomocí Luxolu). Vypocení frmežového náteru se dělá tak, že dřevo nahříváte pomocí letlampy, plynového hořáku (používal jsme já) nebo horkovzdušné pistole a ihned teplou "vypocenou" fermež ze dřeva seškrabujete (jedná se o stejný postup jako když opalujete starou barvu).
Jen takovou moji zkušenost - natíral jsem takto ošetřené dřevo - okna - luxolem odstínu pinie a dřevo po nátěru mělo sice kresbu, ale bylo dost tmavé - žluté.
Jako bábetko si pamatuji (bydleli jsme vedle do mých deseti roků),že soused natíral vrata co dva roky,jen fermeží!
Záleží jak dlouho je napuštěné ,asi bych opět napustil a dle savosti toto opakoval nebo taky ne, a potom po zaschnutí poslední vrstvy fermeže asi nejaký olejový email nebo lak, nebo nechat tak a průběžně (co rok až dva) napouštětfermeží!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.