Nejste přihlášen/a.
V RD bude podlahové topení, každá rohož je vedená kabelem 2 x 1,5 mm, všechny se sejdou v technické místnosti, celkem je to asi 6kW, z rozvaděče mám natáhnout kabel 5C x 4 nebo 5C x 6 podle výrobce. Jak určit jaký kabel bude potřeba a k němu odpovídající jištění, Hlavní jistič zatím 25 A snad nebude kvůli tomu vytápění potřeba větší. Je mi jasné, že výpočet musí provést projektant. Děkuji
Tady je potřeba vyslovit jeden důležitý fakt, a to, jestli přívod pro rohože bude jednofázový (což je podle mě kravina, to by Vám nestačil ani ten hl. jistič na baráku) nebo bude třífázový. V případě třífázového a v případě, že by šly příkony rozdělit ideálně na 2kW do každé fáze, Vám bude přívodní kabel stačit bohatě 5x2,5 a jištění B16/3.
Pokud nepůjdou příkony rozdělit ideálně, chtělo by to znát detailní rozvržení a podle něj pak kabel navrhnout, ale ta čtverka si myslím bude stačit v každém případě.
Každý ten topný kabel je veden 2 x 1,5 mm2, projektant radil rozdělit to na okruhy aby vyšlo od 1,1 kW do 1,8 kW, jak to vyjde a spojit wagovkama a přivést do řídící jednotky. Za těchto podmínek bych řekl 5x2,5 musi stacit, ale projekt na řízení vytápění počítá s 5x4 nebo 5x6. Mohlo by to předběžně být 5x4 jištěno 25A když hlavní je 25A. Zkusím ještě pořešit s tou firmou. Díky
No selsky - cca 6kW ve třech fázích, je ani ne 10A (8,7) na každou fázi. Jistě, proudové rozdělení nemusí být ideálně rovnoměrné, ale i kdyby na jedn fázi bylo o 2A méně a na druhé o 2A více, pořád se motáme okolo 10A.
Běžně se 10 tahá vodičem průřezu 1,5, takže mnou navrhovaný kabel 5x2,5 je, jak už jsem psal s dostatečnou rezervou, proto návrh projektanta moc nechápu, ale samozřejmě to s ním a s realizační firmou ještě konzultujte.
Každý topný kabel je veden průřezem 1,5, to může být zavádějící, ale výrobci to dělají ne kvůli proudovému zatížení, ale kvůli mechanické odolnosti kabelu, který je z části v podlaze.
doplněno 22.06.14 21:49:Projektanti se téměř vždy rádi sichrují, takže mnohdy průřezy přehánejí, ovšem ne vždy je to na místě.
Podle kabelu 5x2,5 jde o třífázový přívod. Pokud projektant předepisuje kabel 5x4 či větší, tak to neznamená jistit větší hodnotou jističe. Podle uvedeného rozdělení postačuje B3x16. Ten větší průřez je pravděpodobně kvůli ztrátám. Přece jenom při plném zatížení tam dost velký proud a musíte uvažovat tepelnou korekci. Záleží i na vzdálenosti, kdy se používá 5x4 a při větší vzdálenosti je mozné i 5x6. Jistič se pak dává podle odebíraného proudu a nikoliv podle průřezu kabelů. Naopak minimální průřez kabenu je dán hodnotou jističe. Není problém tahat větším průřezem. Minimální průřez kabelů pro napájení jističů ze šín je průřez 6mm2 i když se jedná jen o jistič 2A.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.