Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, co mám dělat,nebo spíš jaké mám možnosti.můj problém je takový.je mi 19 let a právě jsem odmaturovala,už přes měsíc si hledám práci,ale nemůžu nikde nic sehnat.momentálně bydlím u mamky a jejího přítele,jenže za chvíli přijdou poslední alimenty a já nemám žádné peníze,takže asi skončím pod mostem,protože mě už chtěj vyhodit,pokud jim nezačnu platit.nechci se smířit s tím, že jsem odmaturovala a bude ze mě hned bezdomovec.díky za rady
Tak dokud bydlíte u mamky, žádné peníze z úp zřejmě nedostanete. Pro výpočet různých dávek se posuzuje finanční situace (příjmy) všech osob žijících společně.
Aspoň brigádu si hledáte?
Pokud si neseženete práci, budete dobré se v září zaevidovat na úp jako uchazeč o zaměstnání. Registrace na úp není povinná, nicméně od 1. 9. ztrácíte status studenta - tímpádem nebudete mít placené zdravotní pojištění státem. Je třeba zajistit si od září platbu zdrav.pojištění (povinné ze zákona, kdo neplatí vzniká dluh + penále). Takže práce nebo ÚP nebo samoplátce 1148kč/měsíc. Což se domnívám, že na platbu nemáte. Uchazečům o zaměstnání na úřadu práce platí zdravko stát.
Důchodové pojištění od 18let nemáte hrazené. Není povinné, lze se dobrovolně přihlásit k platbě důchod. pojištění kolem 1700 kč/měsíc.
Napadá mě nějaká levná ubytovna se smlouvou. Pak byste mohl dostat dávky v hmotné nouzi: příspěvek na živobytí 3410kč/měsíc + případně doplatek na bydlení. Jestli ovšem máte například někde na svém účtě peníze, dávky v hmotné nouzi nedostanete.
Na podporu v nezaměstnanosti nemáte nárok.
Podporu při rekvalifikaci dostanete -- jak budete v září na úp, informujte se na nespecifickou rekvalifikaci pro absolventy. Jsou to několikaměsíční programy a stáže pro absolventy SŠ/VŠ během kterých získáte praxi u firem.
doplněno 07.07.14 15:41:thomas100 --- pokud půjde o záměrné natahování studia v rozporu s dobrými mravy, soud může rozhodnout o zrušení vyživovací povinnosti rodičů k dítěti. Třetí učňak to by u soudu byla šance na zrušení vyživovací povinnosti
Natali, jsi mladá a zdravá a máš maturitu. Je Ti 19 a život máš před sebou. Což znamená vylétnout z hnízda, poděkovat mamce za vzdělání, není to tak samozřejmá věc a Tvoje šance jsou vyšší, než kdybys ho neměla a odebrat se třeba do Prahy. Jsou tu ubytovny, nejsou bůhvíjak drahé a kdejaký market tu nabírá lidi. Až budeš mít práci 1 rok, pohneš se dál, zatím se rozkoukáš, uvidíš, kde a jaké jsou pracovní příležitosti a naučíš se být samostatná, což je důležité pro každého mladého člověka. Matku nech žít její život, její povinnosti skončily, pokud nechceš studovat dál. Některý rodič Ti na začátek jistě půjčí obnos na cestu a ubytovnu a pak ho vrátíš, tak budeš s rodiči dobře vycházet i v dospělosti. Že se už nebudeš považovat za dítě s nataženou rukou. Přeji Ti k Tvému rozhodnutí stát se dospělá a postavit se na vlastní nohy hodně štěstí.
docela nedávno jsem u kamaráda zažil podobnou věc, matka prodala dům za 2,8 milionu, koupila si byt 3+1 za 2,2 mega kde budou bydlet pouze ona a její přítel, a svýmu synovi půjčila 5000 na provizi pro realitku k nájmu garsonky :D sama si nakoupila krámy za 600 tisíc do bytu,a syna by poslala pod most.
no tak mě máma vyhodila už několikrát,bydlela jsem na ubytovně,ale zvýšil se nájem,tak jsem musela odejít,ted u nich bydlim 4 měsíce,ale už cítím zase tu atmosferu, že musim odejít.předtím to ještě šlo,chodily mi alimenty a měla jsem jistý peníze, jenže ted hledám práci, praxi mám skoro nulovou, tak je to těžký..no jo v dnešní době se člověk může spoléhat jen sám na sebe...
Já jí tu mámu zavidím, chce z ní udělat dospělého člověka, tak je to správné. Že ji nerozmazluje.
Muj spolužák řešil podobný problem . Vyučil se rok chodil do práce a podílel se na chodu domácnosti. Před 14 dny mu matka volá že se musí odstěhovat (bydlel v jednom domě s matkou a jejim přítelem , dum je přítele )... skončil v Mníšku na ubytovně a bydlí vedle otce na pokoji... platí 5500 měsíčně s energiema
Neznám přesnou citaci zákona, ale pokud se nic nezměnilo, tak jsou povinni tě rodiče živit i v tomto případě, stejně jako ty máš povinnost se o ně případně starat na stáří.
A v případě krajní nouze ti nikdo nemůže zakázat, aby si nastoupil na nějaký učňák.Nevím, zda berou ještě v této době, ale možné to je a jeden syn od kolegy (syn je bohužel ale lump) studuje už třetí učňák. Jakmile si najdeš práci, studium ukončíš a jdeš pracovat.
Ale pokud se orpavdu nic nezměnilo, nemohou tě rodiče, resp. matka jen tak vyhodit. Výjimku by tvořilo pouze soudní rozhodnutí v případě, že by si bral drogy, apod., ale pokud žiješ spořádaný život, nemohou se tě jen tak střepat.
Podporu v nezaměstnanosti nedostaneš, to nejspíše víš. A pokud by si chtěl žádat dávky hmotné nouze, odkážou tě stejně nejspíš na rodinu.
Postarat se o rodiče na stáři je logické, zestárli, ubyly síly a často nastoupila i nemoc a bezmocnost. Což se u této dívky nestalo. Vysvětli mi prosím, proč by měli rodiče povinnost se dál starat o mladého zdravého člověka? Mám také děti a ihned se začaly starat o práci, když skončily vzdělání a to i v cizině. A uplatnily se moje děti všude, nikde o práci nepřišly, tak proč by to nemělo jít i u jiných. Děti invalidních matek obvykle nemají šanci, že by je uživila a tak se dokážou postavit na vlastní nohy a dospět. Všechno jde, když se chce a lidi nejsou líní. To je ta pravda, kterou každý nerad slyší.
Já nejsem doma od 17ti let, ale to by byl zase dlouhý příběh, Takže doufám, ež se to obejde bez řečí typu mama hotwl atd, ale ať se an mě nikdo nezlobí, její matka rozhodně normální není, připadá mi to, že by si ráda vyšu*ávala bez dcery v bytě. Vyhodit dítě rozhodně v pořádku není. Nesnáším domáci povaleče, ale proboha, holce je 19let a odmaturovala právě teď. Ne, matka není normální a dítě poslat při studiu na ubytovnu? Byla jste, milá paní, někdy v Praze na ubytovně? Možná byste poté volila svá slova trochu jinak.
L.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.