Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výměna radiátoru

Od: zzuzka odpovědí: 17 změna:

Dobrý den,teče nám v kychyni radiátor klasický žebrový jsou ve všechn místnostech máme domek 3+1 kromě pokojíka syna tam,už jsem minulý rok musela nechat radiátor vyměnit.Kamarádky mmanžel tam dal novější model takový jak má na vrchu mřížky z OBI.Musím koupit zas takový stejný?Koukala jsem,že vyrábějí i plochý tělesa úplně placatý ten by se mě do kuchyně více líbil.Byl by to problém?Nerozumím tomu a chlapa nemám :).neraďte mi prosím drahé opravy jsem samoživitelka-děkuji za pochopení

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

milan23*
hodnocení

3x
Je to jen otázka vkusu a praktičnosti, ale měla byste dodržet podobný výkon jako má ten stávající.(aby Vám pak nebyla zima..):)

hodnocení

2x

Připojit se dá skoro každý radiátor, ale tady je hodně neznámých , rozteč radiátoru, výkon, průměr přípojky.

olaf71*
hodnocení

2x

zrovna ten žebrový se nechá vyměnit za panel bez toho, aby se cokoliv dělalo z trubkama. na to myslí např. značka Korado s modelem Radik R výměna. pokud se Vám líbí něco jiného, tak pak počítejte s tím, že budou potřeba nějaké úpravy, ale možná i jiní výrobci mají v nabídce něco, co by tam pasovalo bez úprav. pamatujte na to, že radiátory mají různé výkony.

instalater*
hodnocení

1x

Zdravím . jak psal Olaf . Radik rekonstrukce . Mají stejnou rozteč na trubky . Myslím to dělá i Purmo a ten by měl být levnější. Pokud vám vyhovuje výhřevnost stávajícího radiátoru , tak si změřte výšku a šířku žeber a spočítejte žebra. V obchodě by vám pak měli přepočítat výkon na desková tělesa. Také je dobré vědět výšku parapetu a max. délku radiátoru. Jinak já jsem topenář a jsem sám. :) ( zaplaťpánbůh)

zzuzka
hodnocení

Děkuji mocXX :) Všem tady za rady opravdu jste mi mooc pomohli pěkný den DÍKY

jmhad*
hodnocení

0x

Pochopitelně můžete si koupit plochý.Dělá se jedna,dvě i tři desky vcedle sebe a také v různých rozměrech.Pochopitelně každý má jinou výhřevnost. Proto by měl někdo trochu věci znalý posoudit,jak velký. Má zkušenost říká,že větší je lepší,protože vyzáří teplo větší plochou.

isteron
hodnocení

0x

Máme v byte 6 radiátorov, 3 sme už museli vymeniť, teraz máme 2 klasické rebrové, 2 rebríkové, 2 panelové, dvojité. Odborníci inštalatéri to vedia dať dohromady, záleži na výstupoch pre trubky, prípadne tam dajú vložky. Neváhajte. cez leto to treba dať do poriadku, lebo zima isto príde.

pc*
hodnocení

0x

pokud je ten starý litinový tak vás nejlevněji vyjde jeho oprava v místě kde teče se vymění těsnění 6kč pokud je prasklý článek tak článek cca 364kč + stovka dvě za práci jinak nový radiátor musíte spočítat tepelné ztráty

instalater*

pc - píšeš + stovka dvě za práci . už jsi to někdy dělal? vypustit topný systém. povolit na šroubení a ventilu + držák radiátoru. Sám to nesundáš ! ! položit na trámky , povolit růžice - někdy velký problém. Mít na to speciální klíče. Povolit vsuvky , přetěsnit ,znovu sesadit články ,dotáhnout, napakovat růžice , posadit na držáky a dotáhnout šroubení, natlakovat - a to vše za stovku dvě. Bez dopravy a materiálu mi to vychází max. 20 kč / hod. :) :)

olaf71*

já se raději, pokud možno, ve všem šťourám sám. sehnat někoho na menší opravu, například napojení komb.bojleru. chtěl jsem jen vypálit dvě díry do trubek a navařit připojení, zbytek bych si napojil sám, to se nikomu nechtělo udělat, protože se mu zdála tisícovka málo. to raději půjde dělat něco většího, kde se ta vyšší cena rozplyne do materiálu atd.

instalater*

olafe - u nás už většinou topenáři autogen ani nemají. Toto se dá řešit navařením nátrubku elektrikou . El. svářečku má doma skoro každý kutil . A nebo potom existují cípanty jako Téčka se závitem. Do trubky vyvrtáš díru a stáhneš to cípantem a nemusíš nic vařit.

A na topenáře se nemůžeš ani zlobit. To po mně taky kolikrát lidi chtějí takový výdrby a že to ostatní si dodělají sami. jak já říkám vyďobnou si tu jahůdku na dortu. To je jako kdybych já šel do pekárny , donesl jim mouku a kvasnice a řekl , že ten rohlík chci levněji. Buď tu práci udělám komplet a ručím za ni a nebo nic. Taky se mi stalo , že borec chtěl po mně položit dlažbu. Já jsem mu dal cenu za kvalitní flexilepidlo. A on že má svůj zdroj . Já vůl mu na to kývnul. Donesl mi lepidlo nasypaný v nějakých igelitových pytlích. Dlažba do půl roku odskákala a on mně pak pomlouval po hospodách. Proto říkám buď celou zakázku i s matrošem a ručit si za ni a nebo nic.

Nevím,ale snad mi to Instalater potvrdí nebo vyvrátí.Ale já jsem názoru měnit až v topné sezoně,alespon v panelácích kde je hejno radiátorů a litinu už snad nikdo nemá-netopí-li se,zůstane minimálně celá stoupačka na such a pak více rezne nebo se pletu?Něco jiného je malý RD o třech či pěti místnostech tam není problém dopustit topnou soustavu.

instalater*

diesel - já bych řekl právě naopak. Lidi potom hrozně řvou , když jim je zima a ty jim vypustíš topení. Ty radiátory nejsou nasuchu. Po opravě se opětovně napustí. ( někde ručně , někde automaticky) Co se týče rodinných domků , tak doporučuji udělat koncem září topnou zkoušku a odstranit případné problémy. Příchodem zimy nastávají pro topenáře žně a těžko pak někoho seženeš na opravu.

Litin je ještě hromadu . I v panelácích. Léta jsem bojoval za to , aby se po opravě radiátoru v paneláku dávalo automaticky na zpátečku uzavíratelné šroubení. Nemusíš potom při problému vypouštět celou stupačku . Nebyl jsem vyslyšen. Oni si tak firmy , které spravují určité paneláky takto vytváří monopol na opravy. Ta voda ve stupačce je jejich a já jim ji nemohu bez jejich souhlasu vypustit. Pokud se tak stane řeknou že ji mají různě upravovanou a dají mi ji k náhradě.

olaf71*

jde mi o to, že litr za dvě hodiny pro topenáře není zajímavé. nakonec je asi levnější hodinový manžel. když si ho objedná pěkná manželka, tak může jít manžel na pivo a ještě mu zbyde na cigára

pcmani*

pane instalater pokud jste instalater tak nějaký pomalý já jsem instalater taky tak to vezmem po pořadě topení vypustit není problem povolit šroubení 10 min sesadit radiátor šupnu dva trámky k němu a sklopim ho sám 10 min,, nejhorší na tom je povolit ružice někdy se musí nahřát to máte pravdu, ale povolit vsuvky za předpokladu že tam je klasicky těsnění úplně v pohodě zabrousit plochy 10 min sesadit radiátor dohromady 20min napakovat ružice dotáhnout 10 min odtlakovat 20 min nasadit ho zpátky a dotáhnout šroubení 20 min napustit topení a odvzdušnit 20 min podtrženo sečteno 2 až 2apul hodiny práce ale znám i takové kteří by to dělali cej den jen aby mohli naučtovat co nejvíc

instalater*

pomani - co se týče mne , tak já dělám většinou v úkole. Máš to pěkně znormovaný , ale bohužel praxe je trošku jiná.No ztrošku víc jiná. :) A pokud mám říci pravdu , tak já už tyto článkový radiátory ani nechci dělat. Už na to ani fyzicky nemám ,zvlášť co se týče litiny. Naposledy jsem sundával rozebíral a věšel ve dvou 34 článků a už jsem řekl dost. V zádech jenom praštělo.

pc*

jo tak pokud sou to nějaký velký hovada tak se ti ani nedivím je to fuška zvlášt ještě když tam není těsnění ale ten zku...ej tmel tak pak nahříváš všecko ale jinak se to dá stuhnout

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma výměna radiátorů

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]