Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stavbu ohlásit nebo na černo?

Od: timkim* odpovědí: 16 změna:

Rádi bychom přistavěli k našemu domku jednu místnost do vlastní zahrady, z cesty ani silnice by nebyla vidět, jednalo by se cca o 14 m2. Jenže v naší lokalitě je zakázaná nová výstavba (KRNAP). Výstavba je možná pouze v původním půdorysu objektu. Jak mám postupovat? Mám to zkusit ohlásit, nebo to risknout a postavit na černo? Sousedy máme perfektní, sami mi radili ať se neptám a stavím.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Kdo se ptá, moc se dozví.

Osobně bych předběžně poptával potřebné úřady, o studii, zdali by se dalo v budoucnu, nebo za jakých podmínek by se dalo toto, nebo podobné postavit, nežli to prodáte jinému.

Podle toho co sdělí, tak bych se zachoval. Podívejte kolik stovek(tisíců) lidí postaví na černo, a kolik málo to muselo předělat, odstranit..

Taky mi nesedí dnešní půdorys s minulým a neřeším to...

doplněno 20.06.14 13:37:

fisa, pochopil...

hodnocení

2x

Jak se začnete poptávat, budou vás mít v mérku a přijdou se časem kouknout zda jste něco nepřistavěl. Já bych do toho asi šel načerno.

ringo, myslíte jako že úředník na stavebním úřadě nemá co dělat a dojde po vesnici kouknout, zdali někdo nestaví na černo? Nešmá na to čas a proč by si měl přidělávat práci. Vždyť je to jen úředník..

honzav88*

Asi byste se divil :) Záleží na velikosti obce a na akčnosti úředníků. My jsme měli na úřadě teď dvě žádosti a na obě se přišla úřednice osobně podívat : kácení stromů - příjmo je chtěla vidět - před a po a přípojka na vodu v silnici - přišla zkontrolovat jak jsme silnici zaasfaltovali. Také si myslím, že pokud by se šel najdříve ptát a to příjmo a adresně, tak si tím výrazně zvýší šanci, že se tam přijde někdo podívat. Pokud by dotaz položil jen obecně, tak možná ne, ale já bych neriskoval...

Varianty jsou podle mne dvě 1. stavět na černo a neptat se a žít s tím rizikem, že klidně za 5, 10 let budete bourat nebo 2. to zkusit oficiálně a připravit se i na variantu zamítnutí.

Honzo, ale nedivil, vy popisuje úplně jinou věc.

úřadě teď dvě žádosti a na obě se přišla úřednice osobně podívat : kácení stromů - příjmo je chtěla vidět...přípojka na vodu v silnici

ale zde byli žádosti a je její povinnost přijít a udělat zápis..

Zde se ale tazatel přeji jde nezávisle zeptat za jakých podmínek, nikoliv dávat žádost..

Nadále trvám, že paní úřednice nepůjde se podívat, zdali je na dvoře něco postaveno navíc..to Vám potvrdí v každé vesnici každý, páč tam se často staví, upravuje, předělává povolení. Víte kolik kůlen garáží a všeho je postaveno bez papíru

doplněno 07.07.14 18:09:

Domnívám se, že z pohledu pokuty je stavba promlčitelná, ale administrativně určitě nikoliv.

Taky to může být tak, že dneska postavíte na černo, za 30 let se to zjistí a od té doby se počítá promlčení..

Počítá se od zjištění přestupku..

miru*
Nevím jak je to v CHKO, ale když si přečtete stavební zákon, tak do 25 m2 a 5ti m výšky pokud stavba není podsklepená, a není určena pro ustájení zvířat, tak lze postavit bez stavebního povolení a i bez ohlášení. M.

hodnocení

1x

Nechci nijak moralizovat... ale za mne raději postupovat legálně. Nikdy nevíte, kdy úředník z Katastrálního pracoviště bude vyslán na revizi katastrálního území a to že není ze silnice vidět Vám nepomůže. Má oprávnění vstupovat na pozemky.

V tom lepším případě by to skončilo dodatečnou legalizací. V tom horším (poslední dobou stále častějším) příkazem Stavebního úřadu k odstranění stavby.

Stojí Vám to za to?

fisa*
hodnocení

1x

Njedřív to zkusit legálně a když to nevyjde tak načerno :)

uska*
hodnocení

1x

Přesně tak, jak píše Milan. Poptat se na úřadech co by se mohlo předělat, přistavět z důvodu, že dům chcete prodat a nový majitel by si chtěl dům vylepšit. Pokud by to šlo legálně, tak se prokousat papírama, zažádat a postavit. Pokud by to nešlo, tak bych to postavila stejně.

Vlastníte dům od jakživa? Pokud ne, tvrdila bych, že jsem takto dům koupila v roce xxx. My jen dělali na domě opravy, údržbu atd.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, pokud je něco zakázáno, tak to platí. Vy máte asi jedinou možnost stavět do výšky (a s povolením). Zdravím!

doplněno 20.06.14 10:55:

Nechci předvídat či se mýlit, ale asi jim na tom vadí, že jste v té chráněnné oblasti. Tím by to mohlo být.

doplněno 20.06.14 13:37:

timkim - tak nějak nevím, proč jste se ptal na něco, o čem víte, že to stejně uděláte. Tedy, že vědomě porušíte zákon nebo nějaké nařízení. Chtěl jste jen potvrzení toho, že se zákony a zákazy nemají dodržovat? Patrně jste ho dostal a jste spokojen. Hlavně se nikde nerozčilujte, pokud zase někdo jiný poruší něco jiného.

doplněno 23.06.14 08:32:

Snad už jen tato známá věta: "Žižkovský lid je k drobným podvodům tolerantní, zvláště, když se vydaří."

timkim*
hodnocení

No to bych se nedoplatil, nová střecha, krovy, stropy. Ten dům má 115 let. A popravdě KRNAPÁCI si diktují nesmyslné požadavky. Jen nechápu tu logiku, přistavím si za své, do své zahrady a co jim na tom vadí?

doplněno 20.06.14 13:03:

V chráněné oblasti jsme "jen" 250 metrů a za námi je už jen les a louky.

buss
hodnocení

0x

Rozhodnutí je jen a jen na vás, zvážit pro a proti.

janm*

Také záleží "kdo staví", tzv. "velké ryby" sem tam postaví něco dle své libovůle bez ohledu na to, že třeba jde o chko, když se na to "upozorní", úřady naoko něco vydají aby "dostáli zákonu", většinou se ale nic neděje a jaksi to "vyšumí", s "mocnými" si není totiž radno zahrávat.

timkim*
hodnocení

Jaká ke vlastně promlčecí doba, kdybych se rozhodl stavět na černo?

uska*

Myslím, že neexistuje promlčecí doba, ale vždy jdou formality vyřídit dodatečně. Milanovi příspěvky mají hlavu a patu, znovu si je přečtěte.

nw
hodnocení

0x

Sousedi jsou perfekní do doby, než se jim znelíbíte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]