Nejste přihlášen/a.
Chci koupit byt na hypotéku. Problém je, že v dané lokalitě, kde chci koupit, se mi nedaří najít přímého prodejce. Dal jsem inzeráty, ale žádný přímý prodejce se mi neozval. Všechny nabídky mají pod sebou realitky.
Protože budu brát hypotéku, banka chce kupní smlouvu (nebo budoucí kupní smlouvu), aby uvolnila peníze. Hypotéku mám předběžně předschválenou, prošel jsem prvním scoringem. Ale definitivní scoring dělají na úvěrovém oddělení a tam už právě chtějí tu kupní smlouvu (nebo budoucí kupní smlouvu).
Současně realitka chce podepsat rezervační smlouvu a složit zálohu 20.000 Kč.
S tím bych problém neměl, potíž je, že pokud banka nakonec hypotéku neschválí, tak nedojde ke koupi bytu a realitka mi sebere těch složených 20.000 Kč jako sankci. Takto jsou postavené smlouvy a nejde s tím hnout. Když jsem se snažil vyjednávat, tak realitky ztratily o další komunikaci zájem. Na jednu stranu je chápu, protože po určitou dobu blokují nemovitost, než banka schválí hypotéku a pošle peníze, na druhou stranu se mi to jeví jako snadný výdělek pro ně, za který neposkytnou adekvátní službu. A samozřejmě nechci jentak přijít o 20 tisíc.
Jaké máte zkušenosti s koupí bytu na hypotéku? Možná jsem něco upustil o čem nevím?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.