Nejste přihlášen/a.
Nejdříve Vám vylíčím moji situaci.Nevím jak postupovat.Poradí mi někdo?
Chtěli bychom si u rodičů pořídit bydlení.Po smrti babičky tam zbyli dvě místnosti a tak bychom k tomu potřebovali přistavět dva pokoje + soc.zařízení.Stavělo by se to z půdních prostor,včetně výměny střechy.Má to ale jeden háček.S rodiči,jež bydlí v prvním patře, žijí ještě teta a strejda v přízemí.Takže domek má čtyři majitele.
Potřebovala bych poradit,jak mám postupovat ohledně půjčení financí.Máme stavební spoření založené od loňského roku,ale ještě jsme tam nedali žádnou platbu.Šel by na tuto přístavbu půjčit jen spotřebitelský úvěr přes stavební spoření?A zda-li musí být odhad té nemovitosti.Asi bude lepší když na nás rodiče část svého domu(tak 1/3-mám ještě dva sourozence)přepíší,že?Při spotřebitelském úvěru musí být asi ručitel.Mohl by jím být náš syn,který si již vydělává?Nebo musí být dva ručitelé?Předem díky za jakoukoliv radu na moji trochu zmatenou otázku.o
Já bych nejprve právním způsobem ošetřila majetkové vztahy, než bych se pustila do poměrně rozsáhlé rekonstrukce. Spousta dotazů v této Poradně se týká této problematiky. Zatím mě nenapadá, jak nejlépe to vyřešit, aby to bylo schůdné pro současné vlastníky i Vaše sourozence. Ale alespoň jednu radu k financování vestavby i nové střechy. Jednak města a obce mají v mnoha případech zřízen Fond rozvoje bydlení - může to mít i trochu jiný název. Ten slouží pro občany k zvelebování objektů bydlení - někdy i podnikání. Jsou zde velice slušné podmínky - ručení, úročení, apod. - je to na rozhodnutí zastupitelstva. Na jaře se většinou rozhoduje o schvalování půjček, tak to nepropásněte a informujte se. Bezpochyby lepší než spotřebitelský úvěr!
Ještě mě napadla jedna věc - že rodiče by mohli požádat se strýcem a tetou o půjčku na novou střechu a Vy zase na vestavbu nové bytovky a nebo alespoň na vybudování sociálního zařízení. Ovšem tam už by to u Vás bylo asi podmíněno vlastnictvím.
Dále si najděte Ministerstvo pro životní prostředí, kde by měla být zahájena akce na podporu zateplení budov - teď někdy začátkem dubna se to mělo rozjíždět. Určitě zateplovat budete, možná, že by se i ta nová střecha do toho vešla. To je zatím vše, co bych mohla poradit. Ale v každém případě, pokud nebudou vyřešeny majetkové vztahy a Vy začnete s rekonstrukcí, vyžádejte se písemný souhlas vlastníků a i prohlášení o uplatnění vložených investic do nemovitosti. Ať se Vám daří to zdárně dotáhnou ke spokojenosti všech!
Rovněž doporučuji vyjasnit si vlastnické vztahy, teď to možná nevnímáte jako problém, ale co je psáno to je dáno a existuje mnoho případů kdy se kvůli majetku zapomíná i na vlastní rodinu.
K možnostem financování, nevím jakou stsp máte a jejich podmínky se vzájemně liší. Celou vaši záležitost by byla třeba řešit individuálně. Podle toho kolik potřebujet úvěr, jestli máte nějaké volné finanční prostředky, možnosti zastavení nemovitosti nebo ručitelů apod. Stavební spoření se sice oproti spotřebitelskému úvěru může zdát komplikované, ale není zdaleka tak drahé, úroky jsou odpočitatelné z daní atd. Do určité výše úvěru z stsp není potřeba ručení nemovitostí ale existují i produkty kde naopak není třeba doložení příjmů a tam potom je zástava nemovitosti vyžadována. Jestli můžete tak napište u které STSP máte spoření uzavřeno. Obecně také není problém že nemáte na svém účtu stsp žádné vklady, i když jejich pravidelnost hraje jistou pozitivní roli při žádosti o úvěr. Jen si hlídejte aby jste se na smlouvě nedostali do mínusu, odečítají se totiž poplatky za vedení účtu a jeho mínusový stav může vést k vypovězení smlouvy. Odhad nemovitosti bude pořeba pokud se bude onou nemovitostí ručit.
Na tu tchýni jsem se informovala.Když zvýhodnila darem jednoho ze svých synů,lze ten dar prý napadnout,ale až po její smrti.A to při dědickém řízení vznést námitku započtení daru do podílu bratra,co ten dům dostal.Moc tomu nerozumím,ale určitě se na to potom zeptám.Jak jsi psal o nějakém majetku co by zůstal po tchýni,nebo hotovost,tak v to nedoufáme.
Děkuji všem za radu,já jsem si to myslela,že to tak musí být.Moje tchýně před časem napsala celý dům na jednoho ze svých tří synů,dost mě to namíchlo.Zjistila jsem to náhodou na netu.Takže můj manžel nic nevěděl a ani nic nedostane.Proto jsem hned říkala,že nechci celý dům od našich napsat na sebe,jednou jsme tři a tak se rozdělíme.Mám ale obavy do toho jít.Nehledě nejen na finance,ale na spoustu práce.Jak to pak bude v budoucnu,až jednou naši nebudou a dojde na dělení.
Jinak na dotaz o jakou stsp se jedná,tak máme Wustenrot a jedeme druhé spoření po sobě.Jen jsem teď momentálně neměla na zaplacení splátek,jelikož jsme si dali větší platby.
Takže asi hloupý dotaz:nejdřív musím dát odhadnout nemovitost a podíl,který nám naši napíší?
Asi Vám to momentálně vyřeší otázku bydlení pro Vás. Ale já bych se asi hodně rozmýšlela, za jakou to je cenu. Spoluvlastnictví v mnoha případech způsobuje komplikace a u Vás je to ještě o to horší, že mimo Vašich rodičů vlastní půlku teta se strýcem. Oni také mohou darovat a nebo budou jejich děti dědit. A Vy máte ještě dva sourozence. Nechci nic ošklivého přivolávat. Ale jeden se současných vlastníků může náhle zemřít (promiňte mi) bez závěti - dědici se nedohodnou - no byl by to pěkný guláš. Bude to Vaše rozhodnutí, jestli do toho půjdete. Tak už končím s mým názorem. Ale při každé dispozici s nemovitosti je nutný odhad, od kterého se potom odvíjí daň (dědická,darovací, z převodu nemovitosti). U daně z převodu z nemovitosti se ještě daň vypočítává z vyšší ceny (kupní nebo odhad). Tak ať se rozhodnete co nejlíp!
Já bych do toho betty nešla.Nejslepší je mít své.Mám totiž bratrance,který bydlí v domku s více majiteli (manželčina teta,strýček,jeho sestra..),taky do něj investoval a teď se tam perou,co čí je a není,kdo má co opravit atd.atd.
My máme svůj dům a svůj klid.Sice to víc stojí,ale vyplatí se to,věřte mi.Život je jen jeden a je škoda si ho ničit hádkami o majetek,či správu o něj.
Vím,že jste se ptala na něco jiného ,ale nemohu si pomoct Vám to nenapsat.U stav.spoření existuje překlenovací úvěr,některé SS požadují naspoření určité částky.
Já o tom také stále přemýšlím.Taky mě napadla šance,že ty dvě místnosti by mohl využít náš starší syn.Šel by tam bydlet a babičce a dědovi by přispíval na elektriku a na plyn.Řeším to,že nám je byt už malý-bydlíme ve 2+1 a nikdo nemá žádné soukromí.Synové se čím dál víc pošťuchují a každý by chtěl mít svůj pokojíček.
Díky za názor,z každého si beru něco.Není lehké se rozhodnout.
Tak to je velice rozumné řešení. Uvidíte, jak by to fungovalo, kdyby tam bydlel Váš starší syn. Ono ani soužití se starší generaci není vždy bezproblémové. A já jsem ta starší generace, tak to mohu říct. Strašně je všechny miluji, mám je ráda okolo sebe, ale také si od nich ráda odpočinu. Je to normální. A to si myslím, že jsem opravdu tolerantní a nevadí mi nějaké "vzrůšo" :D. Ale počkejte s rozsáhlejší rekonstrukcí a pokud byste přeci jenom prováděli nějaké úpravy - myslím třeba to sociální zařízení, nechte si dát od všech majitelů souhlas a uplatnění vložených investic. Pořádek dělá přátelé a v rodině to platí opravdu dvojnásob. I já mám za sebou nepěknou zkušenost po dědictví a věřte, že to potom hodně mrzí. Tak Vám přeji, ať to dobře dopadne a ať to všem přinese radost a ne starost!
Tak s Wustenrot Vám bohužel poradit neumím. Ty obecné věci co jsem napsal v minulém příspěvku ale platí i u nich a nejlepší by bylo poradit se s tím kdo Vám smlouvu uzavíral, ten by se o Vás totiž měl starat po celou její dobu - tak je to alespoň běžné u nás.
Zkuste ale zvážit řešení vyplacení ostatních s tím, že je tam necháte dožít, když to dobře smluvně ošetříte tak s tím nebude problém a stavební spoření se dá použít i na vyplacení. Samozřejmě jen pokud máte zájem o celý dům a výsledné peníze kterí zaplatíte nebudou neadekvátní tomu co získáte.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.