Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
prosím někoho o radu. Koupila jsem si totiž byt, 1+kk (38m2). Je v bytovce na vesnici, která je teď čerstvě postavená. Snažím se všude zjistit, kolik pěnez budu dávat na elektriku, plyn a vodu. Plynové je jen vytápění. Ani na plynárnách mi dosud nebyli schopni říct, kolik bude dělat záloha. To samé i s elektrikou a vodou. Prý mi to řeknou až se nastěhuju. No nevim, nechápu to. Potřebovala bych aspoň orientačně vědět na kolik mě zálohy v takhle malém bytě vyjdou, když tam budu bydlet sama. Zjišťovala jsem to všude,kde to šlo, ale pokaždé jsem se dozvěděla něco jiného. Nejdříve mě každý ujišťoval, že na zálohách zaplatím měsíčně 2000 a teď se zase dozvídám ať počítám s tím, že to bude o dost víc. Bohužel podle všech informací jsem počítala s tím, že se zálohami a veškerými poplatky (fond oprav (podotýkám, že byt je v nově postavené bytovce), popelnice, společné prostory...atd) se vejdu do třech tisíc měsíšně. Nevím jestli je to možné, a nebo jestli mám počítat s tím, že to bude víc.
Děkuji za všechny odpovědi...
Počítám, že během týdne nám dojde faktura za plyn a pokud se nikdo neozve, tak Vám dám vědět. Já sice mám byt 2+1, ale také jsem sama, takže elektřina bude přibližně stejná, voda také a rozdíl bude jenom u plynu. Ale budu dělat dceři a zeťákovi vyúčtování pro všechny 4 byty a jeden z nich je trvale obsazený již celý rok a je zhruba stejně velký jako Váš. Napíšu Vám to bez fondu oprav a popelnic. Ale to jistě částky víte. Když neporadí jiný, klidně se mi připomeňte. Hezký večer!
Pokud je bytový dům řízen administrativně nějakou realitkou,tato uzavírá jménem shromáždění vlastníků bytů smlouvy i o dodávce tepla a teplé vody,pokud nemá každý byt vlastní kotel.Plyn tedy dodá dodavatel podle předběžné smlouvy.Smlouvu na elektřinu uzavírá nájemník s dodavatelem samostatně.Takže po nastěhování se ve smlouvě výše nějaké zálohy objeví,ale postupně se budou aktualizovat podle skutečných měsíčních odběrů,aby nevzniknul nějaký velký nedoplatek či přeplatek.
JABRAKA
Slíbila jsem aktuální částky za energie po vyúčtování v březnu 2009. Mám tedy 2+1 se zhruba dvojnásobnou plochou. Také bydlím sama, ale jsem i přes den doma. Topení, teplou vodu zajišťuji plynovým kotlem, vařím na plynu - trouba elektrická. Ovšem vytápím přes den na cca 20°C, v noci na 17°C. Bydlím ve svém, neplatím poplatky do fondu oprav a poplatek za odpad činí 500 Kč ročně. Takže měsíční průměr: vodné-stočné 300 Kč, plyn 1700 Kč, elektřina 625 Kč. Vodné-stočné tedy by mělo být zhruba stejné, i elektřina nebude moc rozdílná. Bude záležet na tom, jak psal kolega, jakým způsobem máte zajištěno vytápění. Zda vlastní jako já, nebo centrální včetně teplé vody. Já jsem si po nastěhování psala měsíčně stavy, abych měla přehled, jaká režie bytu bude. Zálohu mám 3000 Kč měsíčně a jsem v pohodě.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.