Nejste přihlášen/a.
Dobrý den prosím o radu máme starý barák děláme ted podlahy před rokem jsme daly plovoucí a začali se na ní dělat boule tak jsme rozdělali a podlaha byla mokrá úplně tak ted sušíme v ložnici jsme udělali stěrku na vyrovnání a sušili tři týdny tak jsme ted dali jen mirelon na zkoušku co to bude dělat a už se tam zase sráží voda a mirelon je vlhký tak nevím co s tím chceme dát pvc ale bojím se že to pod tím bude vlhké a bude se tam dělat plíseň nechci zase vyhodit za rok další podlahu.
Potřebuji poradit jestli se dá na tu podlahu něco dát aby to nepustilo vlhkost do pvc.
Děkuji Monika
Moniko, že vy tam nemáte vodorovnou hydroizolaci? Pokud ne, tak nemůže být podlaha difuzně uzavřená.
Jinak musíte provést hydroizolaci. Jinak nelze použít PVS, plovoučka, mirelon...
doplněno 17.06.14 10:25:Moniko, dobrý den. Asi máte starší barák bez vodorovné hydroizolace. Což bývá nejčastěji lepenka, aby voda a vlhkost ze země nešla do místnosti. Jelikož jí tam nemáte, proto vlhko kondenzuje na nepropustné vrstvě, což je plovoučka, lino, mirelon a podobně.
Je třeba se rozhodnout, zdali budete nadále bydlet v prostoru, kde je vlhká podlaha, nebo provedete radikální opravu a vložíte hydroizolaci jak na podlahy tak i pod zdivo.
Ok takže moc tomu nerozumím tak na ty podlahy co mám vyrovnené stěrkou stačí dát tu hydroizolaci a pak můžu dát mirelon a PVC a budu mít klid? Rozumím tomu dobře?
Díky Monika
Nejspíš špatná hydroizolace od země.
Nejlevnější řešení je prodyšná podlaha = prkna, koberec. Žádné PVC, Mirelon atd.
Druhé nejlevnější řešení je udělat odvětrávanou podlahu = starou komplet vybourat, na podloží položit tvarovky typu igloo/ solido (nebo vyrobit levnější náhrady), na ně beton, hydroizolaci, tepelnou izolaci a samotnou podlahu. Větrání dutin pod podlahou se zajistí komínovým efektem - vstup zvenku, výstup výškově přesazený (např. falešný okapový svod vyvedený pod střechu). Samotná hydroizolace podlahy bez napojení na hydroizolaci zdí znamená to, že zastavíte vysychání podloží, jeho vlhkost stoupne a voda bude vzlínat zdí - proto nesmíte na podlohu položit nic neprodyšného, sice nebude vlhnout podlahová krytina, ale stoupne vlhkost podloží a půjde to do zdi = za chvíli začne plesnivět zeď...
a nejlepší + nejdražší je odvětrávaná podlaha + obnovit komplet hydroizolaci včetně podříznutí zdí. (Pozor, některé zdivo nesmí vyschnout moc - vepřovice atd., tam by tohle bylo na škodu).
Dobře nechceme už nic kopat bourat atd. když se tedy vzdám PVC a udáme tu hydroizolaci na tu podlahu a dám koberec?
Tak nebude už nic vlhké myslím ten koberec?
Fakt už nic kopat nebo z toho budu šedivá.
Díky Monika
Do ... a jak hluboko se musí kopat musíme totiž rozkopat dvě místnosti a teda vykopem tak se davá co?
Levný postup děkuji
Za málo peněz málo muziky. Když položíte na stávající podlahu papír, noviny, nejlépe vlnitou papírovou lepenku (jako je krabice), na to koberec, bude to nejlevnější vhodné řešení.
Vlhkost bude procházet přes tyto materiály..
Pokud se rozhodnete pro hydroizolaci, jeto otázka desítek tisíc a hodně práce. Ale zase bude sucho a teplíčko v zimě..
Viz výše. Hydroizolace = to samé jako ten mirelon nebo pvc. Musíte odstaranit příčinu vlhnutí (přístup vlhkosti z podloží) = buď samotnou odvětrávanou podlahu, nebo napojit na hydroizolace zdí = pokud nejsou v pořádku tak včetně podříznutí stěn.
odvětrávaná podlaha = kopat ca 50 cm. odspoda to je podloží (dobré je vysypané štěrkem), zhutněné, na tom 10+10 cm "nožičky a klenby" v podstatě deska na nožičkách, prostor pod deskou se odvětrává (tvarovky typu igloo), beton (deska). Na desce hydroizolace, na ní polystyren ideálně 15 cm, deska (beton 5 cm) a samotná podlaha.
Kopání - nejlepší je půjčit malý bagr co projede dveřma
Pánové já v tom baráku bydlím ted jsem nastěhováná jen v kuchyni a potřebuji jen něco nějaký rychlí postup abych mohla zase normálně dát podlahu a nehnilo to a nechci žádný bagr do baráku.
Přece něco existuje a nestálo to majlant a mělo to učínek.
Děkuji M
Vy hledáte kouzlo, ale to se nestane. Klidně tam dejte igelit a lino, ale smiřte se s tím, že pod linem to bude hnít a plesnivět. Prostě nemůžete tam dát normálně podlahu a dál normálně bydlet. To fakt nejde podle toho, co píšete.
Moni, tak opět..
Když položíte na stávající podlahu papír, noviny, nejlépe vlnitou papírovou lepenku (jako je krabice), na to koberec, bude to nejlevnější vhodné řešení.
Vlhkost bude procházet přes tyto materiály..
Dobré ráno tak mě napadlo abych nemusela kopat tak na stávající podlahu dát ipu a na to udělat znova betonovou podlahu tak to přece od izoluji zvednu podlahu o pár cm to by šlo?
Pánové děkuji všem co jste mě pomohli.
Monika
Dobrý den všem tak já jsem včera zjistila že mám základovou desku 50 cm nad terénem a pak posazený barák tak co mě řeší že budu kopat když bych ted mohla dát ipu a beton přece když budu kopat tak mě to stejně půjde do zdi né?
Mona
Ale já Vám neradím něco kopat..
vložit hydroizolaci...
doplněno 19.06.14 14:01:17.6. v 8:26
Je třeba se rozhodnout, zdali budete nadále bydlet v prostoru, kde je vlhká podlaha, nebo provedete radikální opravu a vložíte hydroizolaci jak na podlahy tak i pod zdivo.
...
Asi by bylo nejlepší vložit pár fotografií. Pokud máte základovou betonovou desku, je třeba zjistit, jestli máte hydroizolaci alespoň pod stěnami. V tom případě by se musela vybourat podlaha až k základové desce a napojit hydroizolaci podlahy na tu pod stěnami. Pokud tam není anipod stěnami, také vybourat podlahu, těsně nad základovou deskou podříznout zdivo, vložit izolaci a izolovat podlahu. Ale jak jsem řekl, dejte pár foto zvenku i zevnitř, Případně, pokud máte někde vidět skladbu podlahy, tak detail. Jinak tobude jen akademická debata.
Btw, jak starý je ten dům? Je divné, že má betonovou základní desku a ta není izolovaná proti vlhkosti.
Dobrý den barák je postavený 1960 a z venku je vidět mezi základem a stěnou že je tam ipa vykukuje trochu ven také ve vnitř mám suché zdi jen ta podlaha je stále vlhká myslím že izolace v podlaze je už v čudu.Myslela jsem že vykopem uděláme 5 cm beton dáme ipu + 0,4 polystyrén a opět 5cm beton a zkusíme ze vnitř podříznou stěny ale jen kousek tak 10 -15cm a strčíme tam tu ipu.
Monika
18.6. jsem napsal, že to budeme řešit stále jako u podobného dotazu ...
je tu tu stále.
Já Vás chápu, paní Moniko, ale pozvěte si na místo stavebního technika, ten prohlídne stavení, hydroizolaci, a navrhne řešení. V roce 1960 se dávala hydroizolace pod zdi. Rozehřál se asfalt, natřela zeď, položila papírová lepenka a opět natřelo...
Jak je to u Vás, sdělí jen po místním šetření..
Hezký víken všem.
...Když položíte na stávající podlahu papír, noviny, nejlépe vlnitou papírovou lepenku (jako je krabice), na to koberec, bude to nejlevnější vhodné řešení. Vlhkost bude procházet přes tyto materiály...
Právě řeším problém viz. výše s podlahou. A nebude to lépe dýchat jen s kobercem, bez toho papíru? Díky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.