Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
bydlíme s manželkou v obecním bytu na Praze - smlouva na dobu neurčitou. Žena dostala od příbuzného nemovitost, polovinu rodinného domu mimo Prahu a navíc s věcným břemenem, které znemožňuje v domě bydlet. Měl bych prosím na Vás pár otázek.
1) Je možné vůbec vlastnit další nemovitost, když bydlíme v obecním bytě? Regulovaný nájem pominul, tak je nájemný vztah řízen pouze občanským zákoníkem, že? Zde se praví (Zákon č. 40/1964 Sb. § 711 2c), že "Pronajímatel může vypovědět nájem .. má-li nájemce dva nebo více bytů.." Nájemce jsem já, žena je v bytě přihlášena, ale nemá trvalý pobyt (na rozdíl ode mne). Nebude nemovitost vadit v pronájmu?
2) Byt zatím nebyl zprivatizován, byl zařazen do kategorie "malometrážní sociální" byty. Nebyla by případně nemovitost překážkou v privatizaci?
3) A co kdyby v budoucnu žena vlastnila z dědictví 3 nemovitosti k bydlení (2 již v Praze), všechny s věcným břemenem, které neumožňuje je obývat. Byl by to problém pro nájemní vztah a případně privatizaci?
Děkuji moc předem za odpovědi
Zdraví LŠ
Nový občanský zákoník mezi výpovědními důvody z nájmu bytu skutečnost, že nájemce vlastní jinou nemovitost, neuvádí. Je však třeba nahlédnout do nájemní smlouvy, zda v ní nejsou nějaká omezení a také do pravidel pronájmu obecních bytů, která má každé město jiné. Rovněž tak pravidla a způsob privatizace stanovuje každá obec (město) jinak. Na internetu je určitě dohledáte.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.