Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny dobré lidi, kteří mi dokáží poradit. Před nedávnem jsem se nastěhoval do panelového domu. Mám zde pronajatý malinkatý byt 1+kk. Celou zimu jsem nezapnul topení, kolem mě jsou byty, nemám rád horko a vzhledem k letošní mírné zimě tedy nebyl jediný důvod topení zapínat. Proto jsem se těšil, kolik ušetřím na teple. Jaké pro mě bylo zděšení, když mi majitel bytu ukázal vyúčtování, kde sem měl za teplo nějakých 1500 Kč nedoplatek. Po chvíli mi došlo, že u mě nikdo nebyl na odečet tepla a zajímalo mě, kde mohl někdo vzít údaj, že mám 1500 nedoplatek. Majiteli jsem to řekl a on mi asi po týdnu volal, že je to prý penále za neumožněný přístup na odečet tepla. Chodím od pondělí do soboty do práce, doma jsem jen večer a v neděli. Nikdo u mě nikdy nezvonil ani neklepal, pokud jsem byl doma. Člověk, který prováděl odečet, tvrdí, že u mě byl minimálně třikrát. Od sousedů ale vím, že pán chodil jen jeden den a v tom případě je možné, že jsem opravdu nebyl doma. Nejsem totiž jediný, kdo má tenhle problém. Prý jsem měl sledovat nástěnku dole u vchodu. Ale přiznám se, že když jsou na nástěnce hlavně reklamy, tak jí opravdu nestuduji. Proč mi nehodil lístek do schránky nebo ho nenalepil na dveře, to už mi neřekl, prý to dělat nemusí. Je nějaká možnost, jak se bránit? Nemám jediný důvod nenechávat si měřit teplo. Díky za jakoukoliv radu.
u nás je zvykem od začátku, kdy bylo zavedeno poměrové měření tepla, upozornit jednotlivé uživatele bytů (řádově jednotky tisíc) na termín odečtu a telefonní číslo, kde je možnost dohodnout jiný termín odečtu; nemůžete ale očekávat, že když jste celou zimu nezapnul topení, že nebudete nic platit - topili vám sousedé; vám stačila tato nižší teplota, ale v bytě jste neměl stejnou teplotu jako venku, nějak se teplo do bytu muselo dostat, takže část odebraného tepla musíte zaplatit; nevím výši vašich záloh, plochu bytu, cenu za GJ, poschodí, světovou stranu, ...nic konkrétního nelze poradit
doplněno 16.06.14 19:14:můžete se bránit, že odpočet u vás nebyl proveden a ani jste nebyl upozorněn na sankce; pokud je vás více takto postižených, můžete se společně účinněji bránit; měl byste dostat výsledky hospodaření, kde jsou rozepsány jednotlivé položky, výše záloh a skutečná spotřeba jak v energiích tak v korunách
doplněno 16.06.14 19:20:výpočet spotřeby dle RTN je sice trochu složitější, jsou tam opravné koeficienty, jak jsem uvedl výše; spotřeba je rozdělena na základní a spotřební složku (podle podlahové plochy a podle korigovaných dílků) a většinou bývá 50/50%, ale může se různit, záleží na SBD, SVJ a pod., jak se dohodnete - může být i 30/70%
Díky za odpověď, ale vůbec se netýká toho, na co jsem se ptal. Tady vůbec nejde o to, že bych neměl platit nic. Jde o to, že se potřebuji nějakým způsobem bránit proti tomu, že jsem nevěděl, že nějaký odečet bude a byl. A že pán, který odečet prováděl, se na to, s prominutím, vyprdul a neměl ani malinkou potřebu dát mi nějak vědět, že mě nezastihnul.
máte pravdu, je to od 40/60, děkuji za upozornění, tady je znění dosud platné vyhlášky
novelizace ještě pro rok 2014 neplatí
Mimochodem, celé to rozpočítávání je nesmysl. Obzvlášť u zateplených domů.
doplněno 16.06.14 20:27:Psychologický efekt vede především k nedostatečnému větrání a nedostatečnému vytápění. Úspory přinese především to, že se opraví nefunkční ventily a vyřeší se vytápění společných prostor. Ona taková sušárna s topením naplno žere víc, než celý byt.
Mimochodem - od 6 do 22 hodin se topí dle projektu - tedy na teplotu vzduchu nějakých 21 stupňů, ne méně.
A větrání obytné místnosti znamená vyměnit všechen vzduch nejdéle za dvě hodiny nebo 25 m3 na osobu.
Pokud se toto bude dodržovat, ušetří se prdlačka.
u nás to zabránilo trvalému otevření oken u některých bydlícícha tím trvalému ohřevu okolí, které jsme nakonec museli rukou nerozdílnou zaplatit; po zavedení měření najednou klesla spotřeba o cca 30%! a okna u nich zůstala zavřena, pouze krátkodobě větrají; po výměně oken a zateplení další už mírnější pokles spotřeby; má i psychologický efekt
Na vyúčtování musí být uvedeno procento základní složky a složky spotřební. Dále pak platba za teplo celého domu, plocha domu a plocha Vašeho bytu použitá pro výpočet. V případě neumožnění odečtu se jako spotřební složka použije 1,6 násobek průměru spotřební složky celého domu. Čili celkově byste měl být maximálně 36% nad průměrem domu v přepočtu ma metr čvereční.
bránit se můžete tak, že jste nevěděl, že je odpis; ale co ostatní, u kterých odpis proběhl, jak se o něm dozvěděli? pokud vás bude většina bez odpisu, můžete požadovat přepočet; x násobek platby za m2 je pro ty, kteří úmyslně znepřístupní byt, myslím, že to není váš případ, zkuste jednat
doplněno 16.06.14 19:27:vyúčtování tepla vám dělá firma, kde je pán, který se na to ... nebo je to nějak jinak? nebo to řeší jen sám pan domácí?
Odečet provádí nějaký pán z bytového družstva. Nejsem první, kdo si na něj stěžuje, bohužel mi nebere telefony a neotevírá mi dveře svého bytu, když to s ním chci nějak řešit.
Pokud je ovšem i tohle špatně, je to důvod k reklamaci. Pokud jich bude víc, není důvod, proč odečty nedoplnit, když se netopí a hodnoty se tedy nemění.
a pokud jsou namontovány digitální poměrové měřiče, hodnota za rok 2013 tam bude do konce prosince 2014, u odpařovacích bude trochu problém, trubičky jsou ...ale stejně se letos moc netopilo
doplněno 16.06.14 19:40:já osobně bych to neřešil s tím pánem, ale podal bych písemnou stížnost na odpovědné pracovníky družstva, vámi zvolené, které i platíte ...a mají sloužit vám, jsou odvolatelní; máte snad Shromáždění delegátů
doplněno 16.06.14 19:42:a máte vlastně to podrobné vyúčtování, nejen za teplo, ale za celý byt a tím pádem i za celou budovu?
Ty trubičky se ale snad musí vyměňovat - nebo ne? Neznám to, zatím jsme se té howadině ubránili. Až letos to budeme muset instalovat. Naštěstí to ovšem nebudeme muset používat.
právě, že se každým rokem musí měnit za nové, už těď v červnu nikdo nikomu nedokáže, kolik "dílků" protopil; u digitálních je to tak, jak jsem psal výše
Vyúčtování mám kompletní. No jestli se má měnit nějaká trubička, tak to mu určitě nikdo neměnil. Navíc jsem našel tohle: "Neumožní-li konečný spotřebitel instalaci měřičů tepelné energie nebo indikátorů vytápění, nebo přes opakované prokazatelné upozornění neumožní jejich odečet, nebo je ovlivní, činí v daném zúčtovacím období u tohoto konečného spotřebitele spotřební složka nákladů 1,6násobku průměrné hodnoty spotřební složky nákladů připadající na 1 m2 započitatelné podlahové plochy zúčtovací jednotky." A to je to, co jsem potřeboval. Nikdo nikde neprokázal, že jsem pána opakovaně nepustil do bytu. Jak jsem již psal, moc dobře vím, že pán chodil jen jednou, nikoliv opakovaně. Navíc mě nikdo žádným způsobem neupozornil, že nemohl provést odpočet. Z tohodle hodlám vycházet, protože logicky a hlavně i fakticky jsem v tomto případě v právu. Moc Vám všem děkuji za rady.
on chodil "opakovaně" v jeden den, tak možná co hodinu...a možná i častěji, když měl zrovna málo bytů k odpisu...nepochybujte ...
Píšete, že 1500 je penále za neumožněný přístup do bytu (nic takového neznám vzhledem k odečtu tepla, nebo vody), ale nepíšete nic o částce vyúčtované spotřeby tepla. Vyúčtování je za rok 2013, takže se tam počítá i období do 5/2013 a to byla né letošní, ale loňská zima a kdo dnes ví, jaká byla.
Vypnuté topení neznamená, že teplo neplatíte. Upravuje to vyhl. 385. Na m3 je stanovena spotřeba GJ pro prům. min. stupeň tepla v místnosti. Zohledňuje to, že někdo vytápí zdi sousedům, kteří netopí.
Argument, že pán chodil jen jeden den, je taky zcestný. Proč by zvonil na sousedy, když tam měl hotovo!
...Tvůj problém je, že nic nečteš ani se o to nezajímáš. Teď jen nadáváš, tak se zamysli nad tím, jak to příště udělat. Ono se dnes používají jen práva a povinnosti - na ty se se..! TAky jsem chodil zapisovat a když jsem zažil tu ochotu lidí, s jakou k tomu přistupovali, tak jsem toho raději nechal. Místo, aby umožnili přístup, tak se na něco vymluvili a šli chlastat. Samozřejmě bylo jich málo, ale stačili to člověku pěkně otrávit. Jestli na nástěnce byl telefon, tak jsi tam měl zavolat tehdy a ne dnes. Já bych tě taky odmítnul.
Ale přece jasně napsal, že mu to nikdo nedal vědět ! U nás při odečtu každému dávají kartičku s termínem odečtu+je ještě vyvěšeno dole v domě na nástěnce, kde se ovšem nevyskytují žádné reklamy, ale pouze sdělení SVJ vlastníkům bytových jednotek ! Letos byl první odečet v době, když jsem měl v zimě dovolenou a tudíž jsem se o něm nedozvěděl, po návratu byla ve schránce+na nástěnce nová kartička s náhradním termínem odečtů a s telefonním kontaktem, aby se bylo možno domluvit na případném jiném termínu. Jelikož Vás neinformovali ani o termínu řádném, ani o náhradním, tak je úplně jasné, že je potřeba reklamovat a podat stížnost na odečitatele. Je úplně jasné, že se na to vys***, o tom vypovídá, že Vám ani nechce otevřít, protože si je moc dobře vědom zanedbání svých povinností ! Nejlepší by se bylo domluvit se stejně postiženými a podat hromadnou stížnost. Pokud té stížnosti nebude vyhověno, tak klidně žalobu pro podvod.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.